25n
25N
25N

Ximo Puig reivindica un nou marc normatiu que afavorisca la inversió i permeta la contractació expressa de projectes del Pla de Recuperació finançat per la UE

El president destaca que la Comunitat està preparada per a un inici de curs presencial assegurança perquè no es pot permetre una ‘Generació Coronavirus’, amb l’escolaritat marcada per la pandèmia

Ximo Puig reivindica un nou marc normatiu que afavorisca la inversió i permeta la contractació expressa de projectes del Pla de Recuperació finançat per la UE
04/09/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat l’aprovació d’un nou marc administratiu estatal “més flexible” que afavorisca la inversió pública i privada i que permeta impulsar “un procediment exprés” de contractació per a agilitar els projectes vinculats al Pla de Recuperació finançat amb recursos europeus.

En la seua intervenció en la XXII Conferència de Presidents i Presidentes, celebrada per videoconferència aquest divendres, Ximo Puig ha traslladat aquesta petició al president del Govern, Pedro Sánchez. Puig considera que les institucions públiques tindran un valor crucial en els pròxims mesos com a motor de l’economia, per la qual cosa cal que existisca una nova normativa que agilite i done rapidesa als procediments de contractació per a guanyar en eficiència. “Tot el control, però tota l’agilitat”, ha afegit.

A més, també ha sol·licitat el manteniment dels ERTO per a salvar llocs de treball i empreses, així com un espai únic europeu que garantisca, amb un protocol únic, la mobilitat, amb la finalitat de mitigar danys al turisme i al comerç exterior.

Així ho ha explicat en una declaració institucional posterior, que ha iniciat mostrant la seua “tristesa, ràbia i indignació” per l’assassinat masclista de Yésica, a la qual “hem perdut -ha assenyalat- per una antiga i terrible pandèmia que ens fa fracassar com a societat: el terrorisme masclista”.

Tal com ha explicat el president, l’inici del curs escolar ha centrat el cim autonòmic. Referent a això ha recordat que la Comunitat està preparada per a un inici de curs presencial assegurança i disposa des de juliol d’un pla de tornada a les aules acordat amb tota la comunitat educativa.

“Ara és l’hora de tornar als col·legis, als instituts, a les universitats. Així ho estan fent els països del nostre entorn també afectats per la pandèmia, perquè un país desenvolupat que cree en la igualtat d’oportunitats no es pot permetre -ni en les circumstàncies actuals- mantindre tancades les aules d’una manera indefinida”, ha defensat.

“Hem d’evitar una ‘Generació Coronavirus'”

La societat no es pot permetre “una generació de joves amb l’escolaritat marcada per la pandèmia”, ha assenyalat Puig, que ha agregat: “Hem d’evitar una generació perduda, una ‘Generació Coronavirus’ en l’educació”. “Cap virus ens furtarà aqueix horitzó d’igualtat que permet l’educació”, ha prosseguit el president, perquè “el futur dels valencians és ací, a les aules”.

Per tot això, ha agraït a la comunitat educativa “el gran esforç que està realitzant en aquest temps complex”. “Els 60.000 treballadors i treballadores de la sanitat pública valenciana porten mig any donant una lliçó de servei públic amb un treball admirable. Estic segur que, a partir d’aquesta setmana, tota la societat se sentirà encara més orgullosa” dels i les 76.000 docents que faran possible la represa de l’activitat educativa.

A més, el president ha defensat en la conferència de presidents i presidentes que “la política no pot dimitir de la seua responsabilitat” en aquesta pandèmia. “No podem mirar només als tècnics, als experts, a la ciència”, ha remarcat.

Per això, ha assenyalat com a reptes fonamentals, la necessitat de “donar seguretat i estabilitat”. El cap del Consell, ha tornat a reivindicar en aquest context l’aprovació d’un sistema de finançament autonòmic “just”.

Pressupostos amb el màxim suport

A més, ha apel·lat a “l’exigència ètica que s’aproven uns Pressupostos Generals de l’Estat amb el màxim consens del Parlament” i ha afegit: “També en les comunitats autònomes necessitem el màxim suport possible en els pressupostos autonòmics”, acords “que superen l’aritmètica preestablida dels governs”.

El responsable del Consell ha subratllat, d’altra banda, que “la política ha de permetre la renovació pendent dels òrgans constitucionals, perquè és “immoral el bloqueig d’institucions fonamentals a la situació actual”. “Per això demane -per responsabilitat institucional-, que s’acabe ja amb el filibusterisme irresponsable. Que s’acabe amb el partidisme”, ha afirmat.

El president també ha plantejat la rellevància de “no confondre amb missatges equívocs a la població”. “No estem en una situació similar a la de març. Ni relaxació ni catastrofisme. Siguem ponderats i no ens deixem portar per l’altaveu d’alguna comunitat i de la seua situació particular”, ha declarat.

El president ha transmés en aquest punt un missatge de “confiança i tranquil·litat” respecte a la situació sanitària de la Comunitat Valenciana, la cinquena autonomia amb la taxa més baixa d’incidència de COVID-19. En aquest sentit, ha al·ludit al fet que, per cada 100.000 habitants, Espanya té 213 casos; Madrid, 467 casos i la Comunitat Valenciana, 129 casos.

“Fugir de l’alarmisme”

“Així i tot, en absolut ens podem relaxar”, però “convé fugir de l’alarmisme”, atés que “l’actual situació és molt diferent a la primera onada del virus”. El president s’ha referit així a dades que ho secunden, com la taxa de letalitat, que ha caigut del 8,3 al 0,25%; l’ocupació hospitalària, que ha baixat del 20% al 3,7% i l’ocupació de les UCI, que s’ha reduït del 57% al 7,6%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × tres =