25n
25N
25N

Puig promet una solució "raonable" i consensuada per a celebrar Falles i Magdalena en 2020

Puig promet una solució "raonable" i consensuada per a celebrar Falles i Magdalena en 2020
11/03/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha compromés a col·laborar per a buscar una solució “el més raonable possible” a l’ajornament de les Falles i la Magdalena pel coronavirus. “L’única voluntat és ajudar perquè, si és possible, enguany es facen les festes, però ha de ser una decisió consensuada en l’àmbit local”, ha asseverat, amb els ajuntaments de València i Castelló, la Junta Central Fallera (JCF) i la Junta de Festes.

Això sí, ha remarcat que “és bastant difícil la mobilitat de les festes tal com estan plantejades”, atés que el calendari laboral de 2020 ja està fixat. “Dins del que ja hi ha en l’àmbit festiu es podria encaixar, però no especularé”, ha subratllat a preguntes dels periodistes.

Puig ha assegurat que el Consell col·laborarà amb l’Ajuntament de València per a resoldre el problema dels artistes fallers en tindre la majoria de monuments plantats al carrer, perquè “estratègicament, són una part fonamental de les Falles”. També ha indicat que el calendari laboral “no s’alterarà” perquè pares i professors ja saben que la setmana vinent és no lectiva.

Així ho ha afirmat després d’una primera valoració amb la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), UGT-PV i CCOO PV en el Palau de la Generalitat. Amb 76 persones afectades i 21 hospitalitzades per la Covid-19 en la Comunitat, Puig ha ressaltat que “la contenció està resultant eficaç, sense, per descomptat, cap mena de triomfalisme”.

“GUANYAREM AQUESTA BATALLA”

“Estic absolutament convençut que guanyarem aquesta batalla, però ho hem de fer junts”, ha reivindicat, destacant la col·laboració de sindicats i patronal després de les decisions preses pel Ministeri de Sanitat sobre la base de criteris tècnics. Puig compareix aquest dijous a Les Corts per a desgranar les mesures immediates pel coronavirus, sobre la base de les adoptades pel Govern i la UE.

De moment, ha cridat a fer causa comuna per a “atallar la sagnia enorme” que suposarà la crisi sanitària a escala econòmica i social. S’ha mostrat “molt preocupat” per l’ocupació i el turisme i ha recordat que un estudi de 2009 va xifrar l’impacte en 700 milions d’euros. La Conselleria d’Hisenda encarregarà un nou càlcul a l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE).

Més enllà de les festes, el cap del Consell ha defensat un canvi en la política europea: “Europa ara sí o sí que ha d’actuar, amb mesures de flexibilitat i uns recursos per al manteniment de l’ocupació i les infraestructures i per a acabar amb la recessió”.

PATRONAL I SINDICATS

Tant els sindicats com la patronal han coincidit amb aquesta visió. Salvador Navarro (CEV) ha advertit de les pèrdues per al turisme, l’hostaleria i el comerç al costat d’altres sectors més sensibles per al coronavirus, per la qual cosa ha reclamat major liquiditat des de l’Institut Valencià de Finances (IVF) i la Societat de Garantia Recíproca (Afín SGR).

La patronal llança una bateria de mesures com una guia interna d’actuació per a treballadors amb símptomes, aclarir procediments, plans de contingència, bonificacions per a contractació temporal o considerar com a hora extraordinària el temps dedicat a solucionar problemes de desproveïment. A escala sanitària, facilitar al sistema públic recursos privats per a realitzar proves gratuïtes a treballadores amb símptomes.

En clau fiscal i financera, la CEV proposa suprimir pujades d’impostos, ajornar pagaments sense recàrrecs, facilitar línies de crèdit, ajudes específiques per a empreses afectades i per a fomentar el teletreball i actualitzar pagaments pendents. I, sobretot, “no caure en alarmisme ni derrotisme” que desestabilitzen l’economia i generen problemes de proveïment.

Per part dels sindicats, Arturo León (CCOO PV) ha cridat a la serenitat i solidaritat de la Unió Europea per a compensar la caiguda de producció, al costat de línies de crèdit i mesures addicionals per a frenar la desocupació. Ismael Sáez (UGT-PV) ha defensat que és una situació conjuntural que requereix unitat i accions decidides per a “salvar el teixit productiu”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × cinc =