25n
Orgull
Orgull

Puig obriria el nou mandat amb mesures contra la violència masclista i "accelerant" en finançament

Diu que “no està el peix venut”, veuria “frustrant” perdre i assegura: “No hi ha cap projecte d’associar-se amb la deriva catalana”

Puig obriria el nou mandat amb mesures contra la violència masclista i "accelerant" en finançament
18/04/2019 -

El president de la Generalitat Valenciana i candidat a la reelecció, Ximo Puig, voldria obrir un nou mandat amb mesures contra la violència de gènere i per la igualtat i, a més, convocaria totes les forces polítiques i socials per a “accelerar” la reivindicació de la reforma del sistema de finançament “governe qui governe” a Madrid.

Aquestes són algunes de les accions que es planteja si revalida el càrrec després de les eleccions autonòmiques, que per primera vegada en la història coincideixen amb les generals després de l’avançament per a guanyar visibilitat, una decisió que, “com totes, té els seus riscos” però que segueix pensant és “el millor per a la Comunitat”.

En una entrevista amb Europa Press, Puig ha qualificat de “positiu” que les enquestes valoren l’acció del Consell del Botànic, encara que “queda molt per fer”. “Sincerament, crec que hem avançat com a comunitat, encara que cal abandonar qualsevol besllum de triomfalisme o d’autobombo, perquè queden enormes desafiaments”, ha indicat.

En tot cas, ha ressaltat que les enquestes “reflecteixen la imatge del moment i cal mirar-les amb distància” perquè, a més, hi ha un gran percentatge d’indecisos: “No està el peix venut, cal atendre als ciutadans, entendre el seu missatge i actuar en conseqüència”, ha subratllat.

Puig ha afirmat que el PSOE és “la garantia que no governe l’extrema dreta, però sobretot la garantia d’estabilitat en el futur” perquè té un projecte “inclusiu, no de part, per a tota la societat valenciana”. “Va més enllà de les sigles d’un partit, és un projecte de cohesió social i territorial”, ha incidit.

Preguntat sobre les crítiques que s’estan llançant des dels socis del Botànic al PSPV durant la campanya i si creu que seria necessària una major generositat entre les parts de cara a la negociació de futurs pactes, el president ha assenyalat que és lògic que cada partit intente tindre el major suport possible i, “si és possible, la majoria suficient per a governar a soles”.

“QUAN ACTUEM ENS RETRATEM”

No obstant açò, ha asseverat que en pro de la causa comuna del Botànic ell no “‘partiditzarà'” l’acció de govern d’aquests quatre anys: “Cadascun té dret a la seua campanya i quan tots actuem ens retratem davant els ciutadans”, ha agregat Puig.

Respecte a si tem no aconseguir el suport per a ser president després d’haver recalcat Podem i Compromís que en un sistema representatiu és president el que més suports parlamentaris aconseguisca, Puig ha asseverat que aquest tema és una cosa que ni es planteja i que el fonamental és “atendre el que diguen els ciutadans”.

“Podem especular, fer política ficció, però el dia 28 els valencians van a enviar un missatge molt clar i, com ho vam entendre fa quatre anys, caldrà entendre-ho ara siga el que siga eixe missatge, caldrà llegir bé els resultats i fer cas als ciutadans”, ha reiterat.

LA “CONTAMINACIÓ” DE L’EXTREMA DRETA

Puig ha advertit de la possibilitat real que l’extrema dreta tinga un paper determinant” perquè “l’única esperança de les dretes democràtiques és l’extrema dreta i és lamentable”.

Al seu juí, el realment “perillós” en el context actual és la “contaminació que ha produït l’extrema dreta en els partits de dreta democràtica”, i “s’estan intentant situar en l’escenari actual debats del segle passat amb total normalitat i amb molta desvergüenza”.

A la Comunitat Valenciana, ha posat com a exemple el “viratge sense tornada a l’extrema dreta” de Ciutadans, que “ha abandonat el centre” i ara, amb Toni Cantó al capdavant, no té “res a veure” amb allò que van representar en el seu moment Carolina Punset o Alexis Marí.

Puig creu que seria un fracàs el triomf del centre dreta: “A mi el que no m’agradaria és allò que diu Paco Brines d’un parèntesi entre dos no res, espere que no siga així perquè seria prou lamentable tornar d’on eixim fugint”.

Al seu juí, “aquesta dreta encara no ha passat el procés de purificació, de regeneració, és una dreta que no ha assumit la seua responsabilitat i no dona garanties”.

PRIMERES MESURES

Respecte a les accions que li agradaria engegar per a iniciar un nou mandat, li agradaria arrancar “amb noves mesures contra la violència de gènere i per la igualtat” en tots els camps i ha avançat que si és reelegit tornarà a convocar totes les forces polítiques, econòmiques i socials per a “intensificar des del primer dia amb tota l’energia” la reivindicació d’un finançament just, “governe qui governe”.

Respecte al fet que ni els governs del PP ni el del PSOE hagen donat una solució fins a hui, ha indicat que “no es pot mesurar amb la mateixa vara 10 mesos que sis anys, no és el mateix”, però en tot cas l’actitud de la Generalitat “va a ser exigent”.

“No pot ser que continuem en aquesta situació embossats”, ha insistit, i per açò a partir del mes de juliol convocarà eixes reunions per a “accelerar”. “Com tenim arguments suficients no necessitem anar trencant cristalls, estem demanant una solució per a Espanya, des de la Comunitat Valenciana però per a Espanya, la via valenciana és l’acord, no és la ruptura, no és l’estridència”.

Preguntat per alguna ‘espineta’ que li quede després d’aquests quatre anys, Puig ha assegurat que li haguera agradat avançar més en la reducció de llistes d’espera i poder acabar definitivament amb els barracons, però ha assegurat que en la pròxima legislatura s’intervindrà en el 60% del parc educatiu i sí es podrà completar “una renovació absoluta”. A més, més que una ‘espineta’, sent com “un punyal” la violència de gènere i que “no s’avança prou en igualtat”.

“LES COMPETÈNCIES DE TRANSPARÈNCIA SÓN FONAMENTALS”

Preguntat sobre el futur de la Conselleria de Transparència, una de les més qüestionades aquesta legislatura, Puig ha apuntat que les competències que ha assumit “són fonamentals” i han de tindre “un pes important en el govern, una altra cosa és com s’organitze l’arquitectura institucional, eixa és una qüestió que sempre està oberta i que caldrà plantejar en funció dels resultats”.

Respecte a À Punt, ha defès el seu caràcter “no governamental” després del model del PP de “tancar Canal 9 amb 1.200 milions de deute”, i ha agregat que en aquest cas, com en la resta d’àrees de la Generalitat, “cal fer una avaluació permanent”. S’ha mostrat “absolutament convençut” que la Comunitat Valenciana “necessita tindre una radiotelevisió pública valenciana potent per a defendre la llengua, la cultura i l’espai comunicacional valencià”.

“CAP PROCÉS D’ASSOCIAR-SE AMB LA DERIVA CATALANA”

Al seu juí, per a solucionar el conflicte català “solament hi ha un camí” que és “el diàleg des del respecte a la legalitat” com defèn el Govern espanyol. “La resta el que està plantejant és una espècie de 155 perpetu, una espècie de colp institucional, la qual cosa és incomprensible”, ha dit, i sols agreujaria eixe conflicte.

Puig ha destacat la convivència com un dels actius més importants de la Comunitat Valenciana. Ací, ha dit, “no hi ha un conflicte per més que s’obstinen les dretes a intentar reverdir els vells fantasmes”.

“La Comunitat no té res a veure en termes polítics amb Catalunya, no hi ha cap procés d’associar-se amb la deriva catalana, no té cap sentit, ací tenim una percepció clara d’una autonomia pròpia amb veu pròpia, la nostra destinació ho decidim nosaltres i el nostre projecte està clarament vinculat a Espanya, però no vinculat al centralisme”, ha ressaltat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − un =