Puig, "preocupat" per l'"auge de l'extrema dreta": "És evident que algunes coses haurem fet malament"

Es mostra "convençut" que els valencians no "atendran" els "cants de sirena" dels quals "van fer tant dany a la Comunitat"

Guardar

ximo_puig_vox
ximo_puig_vox

El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, ha assenyalat aquest dilluns, després dels resultats de les eleccions andaluses, que, encara que "les anàlisis no es poden fer d'una manera precipitada", l'"auge" de l'extrema dreta és "la pitjor de les conseqüències" i "preocupa d'una manera gran a tots els demòcrates". "És evident que algunes coses haurem fet malament i els altres partits" també, ha considerat.

Així ho ha manifestat el també secretari general del PSPV en declaracions als mitjans, abans d'inaugurar les jornades 'Col·loqui Alfaro', en relació a les eleccions andaluses, en les quals el PSOE ha perdut 14 escons i VOX ha entrat en el Parlament autonòmic amb 12 diputats. Sobre aquest tema, preguntat per si Susana Díaz hauria de fer un pas al costat, ha remarcat que "en aquests moments el que ha de fer tothom és analitzar els resultats" i ha reiterat que "no cal prendre cap decisió precipitada".

En aquesta línia, Ximo Puig ha indicat que les anàlisis "no es poden fer d'una manera precipitada", encara que ha admés que "hi ha qüestions" que "preocupen d'una manera gran a tots els demòcrates". Al seu judici, "l'auge de l'extrema dreta, aqueixa europeïtzació política és la pitjor de les conseqüències de la nit d'ahir".

"És evident que algunes coses haurem fet malament i els altres partits perquè emergisca amb aquesta força l'extrema dreta, i la primera conseqüència que ha d'haver-hi és frenar l'extrema dreta perquè el que significa és precisament allò que va dir l'altre dia Adela Cortina, que és que la democràcia no és irreversible", ha valorat.

El cap del Consell ha recordat la commemoració del 40 aniversari de la Constitució, "40 anys que han sigut els millors de la història d'Espanya" i que al seu judici "no es poden dilapidar per cap aventurisme i per aqueixa utilització dels vells instints que fan alguns partits per a provocar les pitjors respostes".

El líder dels socialistes valencians ha admés que és "evident" que el PSOE "ha de fer la seua anàlisi", com "també hauria de fer-ho el PP, que, a pesar que s'ha abraçat directament a l'extrema dreta per a proclamar-se vencedor, és evident que també ha patit un desgast i sobretot quan ha estat en el govern".

"LECTURES RÀPIDES O MASSA INTERESSADES"

De la mateixa manera, ha manifestat que és "evident que hi ha hagut una abstenció gran perquè no s'ha aconseguit mobilitzar adequadament per part dels partits progressistes". "Però també he de dir que açò és un episodi d'unes eleccions determinades en un moment determinat i no es pot fer lectures massa ràpides o massa interessades", ha puntualitzat.

Respecte a la possibilitat que a Andalusia el PSOE recolze al PP i a Ciutadans per a governar la Junta sense VOX, ha insistit que "ara es van a fer moltes anàlisis, el fonamental és que l'extrema dreta no condicione l'agenda política espanyola". "El que cal fer és llegir bé els resultats, reflexionar i actuar, açò és el que hem de fer tots i sobretot en aquest cas els que estan més interpel·lats", ha indicat.

ELS VALENCIANS "NO ATENDRAN A CANTS DE SIRENA"

Sobre si li "preocupa" una possible irrupció de VOX a la Comunitat Valenciana, ha subratllat: "El que em preocupa és l'extrema dreta, em preocupa que per exemple ací a la Comunitat, en els últims mesos, irrompa amb una certa anomalia la presència de l'extrema dreta, una anomalia democràtica profunda, intentant impedir que hi haja actes culturals intentant marcar l'agenda cultural, marcar alguna part de l'agenda política".

"Per descomptat, açò em preocupa però jo estic convençut que la societat valenciana no va a atendre aqueixos cants de sirena d'aquells que sabem que van fer tant dany a la Comunitat", ha agregat.

AUTONÒMIQUES VALENCIANES

Sobre si "descarta" la convocatòria d'eleccions autonòmiques després de les andaluses, ha indicat que "açò no es descarta fins que es puga produir", i ha recalcat que "els vectors de la presa de decisió estan fonamentats en l'estabilitat o la singularitat, i en aquests moments continua sent fonamental l'estabilitat".

"L'experiència del govern del Botànic ha sigut una experiència favorable a l'interés general dels valencians, i jo crec que nosaltres el que hem de fer és consolidar encara el final de la legislatura, és molt important perquè hi ha moltes coses importants que anem a realitzar, amb uns pressupostos que espere que donen resposta a tot el que són els problemes reals dels ciutadans i que no tenen res a veure amb aqueixes mirades xenòfobes, racistes, que l'única cosa que volen és intentar utilitzar la por per a traure vots", ha asseverat.

A més, sobre si creu que és "factible" un avançament electoral en un "superdiumenge", ha subratllat que la qualitat democràtica "significa que en cada procés electoral hi haja un debat i després una decisió". "Crec que una acumulació tan massiva d'eleccions no permet el debat assossegat que necessiten les diferents eleccions", ha opinat.

"Ens juguem molt a Europa, a la Comunitat i també per descomptat a Espanya i, per tant, cal fer un debat assossegat, acabar amb aquesta espècie de cultura política 'pop' que sembla que està envaint la societat i que fa que siga molt difícil distingir allò que és veritat i allò que és una 'fake new'", ha asseverat.

Arxivat a:

Destacats