25n
25N
25N

Puig no preveu confinaments parcials "en aquests moments" però demana que tinguen "un marc jurídic estable"

Puig no preveu confinaments parcials "en aquests moments" però demana que tinguen "un marc jurídic estable"
21/08/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha declarat que, de moment, no preveu “confinaments parcials” en la Comunitat Valenciana alhora que ha admés la seua “preocupació” i ha assegurat reforçar les borses de treball d’atenció primària.

Així s’ha pronunciat Puig en roda de premsa després de mantenir una reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per a abordar l’aplicació de les mesures de control de rebrots de Covid-19 en la qual també han participat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo i la de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Malgrat que el president ha assenyalat que “en principi en aquests moments no està previst que es produïsca cap confinament”, ha assegurat que “és necessària una reflexió sobre la normativa” per a “generar un marc jurídic estable i capaç de donar resposta en un moment determinat a confinaments parcials, si fora necessari, que permeta implementar algunes de les mesures que només abans es podien fer per mitjà de l’Estat d’Alarma”. “En eixa reflexió sí que estem”, ha indicat.

En aquest sentit, ha incidit en la necessitat d'”articular una normativa de caràcter jurídic que permeta implementar algunes de les mesures que només abans es podien fer per mitjà de l’Estat d’Alarma”.

Puig ha afegit que “també s’ha parlat de la possibilitat que l’Estat d’Alarma se circumscriga a una comunitat autònoma determinada”.

HOSPITALS “EN DISPOSICIÓ D’ATENDRE QUALSEVOL EMERGÈNCIA”

Quant a la situació dels hospitals, Puig ha indicat que el creixement de casos “és sostingut i molt preocupant però no té res a veure amb el creixement de la primera part de la pandèmia”. “Ara tenim la capacitat d’acumulació de subministraments, tenim subministraments per al voltant de 6 mesos i crec que per descomptat estem en disposició de tendir qualsevol situació d’emergència més greu que l’actual”, ha agregat.

Així, ha explicat que el pla de contingència de la Generalitat calcula un creixement de més 20.000 llits en el conjunt del sistema i més de 2.000 llits en les unitats de vigilància intensiva.

“Tenim respiradors que va ser el gran drama de la primera part de la pandèmia, respiradors invasius suficients i tenim la capacitat de creació de suficients UCIS perquè no hi haja cap estrés i en l’àmbit hospitalari cal tindre en compte a més els tres hospitals annexos que tenim tant a l’Hospital General de Castelló, La Fe o l’Hospital General d’Alacant que poden també donar servei en un cas en el qual augmentara d’una manera exponencial la pandèmia”, ha assegurat.

D’altra banda, Puig ha fet valdre que s’ha reforçat l’atenció primària “des del principi de la pandèmia” i ha assegurat que es prioritzarà en el pròxim temps l’atenció primària”. Ha explicat que també s’ha reforçat el pla de telemedicina vinculat als centres d’especialitats, “que serà una ajuda important, i també l’atenció telefònica.

“Sabem que existeix un cert malestar amb raó perquè moltes persones no accedeixen per raons de seguretat als centres de salut. Tenim a veure com combinem eixa presencialitat amb telemedicina perquè en moments determinats és fonamental la presencialitat i hem d’actuar en conseqüència”, ha afirmat.

BORSES DE TREBALL

Sobre el reforç de plantilles i les borses de treball, ha destacat que s’ha contractat a més de 1400 persones i “ara es tracta de veure com es pot regenerar i augmentar les borses”. En aquest punt, ha assenyalat que “hi ha persones que han acabat en aquest curs i cal incorporar-les”.

Així, ha reconegut la “complicació quant a la contractació”, “no sols en la Comunitat sinó en general perquè hi ha una demanda superior a l’oferta, però es tracta de, com hem fet en el cas dels rastrejadors, buscar fórmules que puguen ajudar a enfortir l’atenció primària”. “Estic convençut que trobarem solucions perquè eixe reforç es puga produir”, ha agregat.

Sobre la situació en les residències, Puig ha incidit en què “el risc zero no existeix i cal tindre en compte que molts treballadors i treballadores sociosanitaris tenen vida privada i, malgrat totes les mesures, pot haver-hi algun tipus de contagi”. Ha recordat que “ja fa temps que existeixen els protocols per a intentar minimitzar les visites i que no hi haja eixa capacitat de contagi”.

A més, ha explicat que “va haver-hi també una reunió a la patronal de les residències i a la consellera Barceló en la qual també es va avançar en la idea de fer PCR a tots els treballadors quan tornen” de vacances, unes proves que sufragarà la Generalitat en el cas de centres públics i concertats, mentre que “la mateixa patronal ajudarà en la mateixa concreció de l’anàlisi d’aquests tests”

“S’intenta protegir al màxim a aquells que cal protegir més que són els més vulnerables. L’administració estarà en tots els centres perquè siguen els menys possibles els casos”, ha garantit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + sis =