25n
25N
25N

Ximo Puig urge a una alianza "sólida" entre ciencia, economía y política para lograr una transformación "justa" que reduzca la desigualdad y amplíe el bienestar y la prosperidad

“Tenemos que evitar depresiones colectivas, volver a la esperanza, generar nuevos ideales y volver a creer”, ha afirmado el president en alusión a la situación generada por la pandemia

Ximo Puig urge a una alianza "sólida" entre ciencia, economía y política para lograr una transformación "justa" que reduzca la desigualdad y amplíe el bienestar y la prosperidad
30/11/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha urgit, durant la seua intervenció en el lliurament dels Premis Rei Jaume I 2020, a una aliança “sòlida” entre ciència, economia i política per a aconseguir una transformació “justa” que reduïsca la desigualtat i amplie el benestar i la prosperitat.

L’acte, que s’ha desenvolupat en la Llotja de València, ha estat presidit per Sa Majestat la Reina Letizia, a qui el president ha agraït que la seua presència servisca per a “prestigiar” a la Comunitat Valenciana i als Premis Rei Jaume I.

“Precisem de més ciència, de més investigació i de més innovació”, ha afirmat el cap del Consell, qui, malgrat recordar avanços com l’augment de l’11% en el nombre de persones investigadores en els últims 3 anys en la Comunitat Valenciana o l’increment del pressupost autonòmic en ciència i investigació del 65%, ha insistit que “queda molt camí per recórrer”.

“La ciència, -ha estimat Puig-, ha de ser considerada com un nou pilar fonamental del nostre estat de benestar, com ho són la sanitat, l’educació, la dependència o les pensions. Perquè la ciència ens salva. Perquè la ciència ens està salvant”.

Construir amb esperança

En la seua intervenció el president de la Generalitat ha reflexionat sobre la necessitat de “construir” des de “l’esperança” en el context generat per la pandèmia de COVID-19. “Per això, ara necessitem donar més protagonisme als qui millor la simbolitzen: la gent jove”.

“Són les persones joves, -ha afegit el cap del Consell-, els qui estan marcant el camí de la igualtat entre dones i homes; de la diversitat sexual normalitzada; de la sostenibilitat responsable; dels hàbits de vida més sans; del progrés tecnològic; de la solidaritat. Elles i ells ens estan traçant el rumb”.

“Hem d’evitar depressions col·lectives, tornar a l’esperança i generar nous ideals, nous somnis. En definitiva hem de tornar a creure. No sols crear, sinó també creure”, ha remarcat el màxim responsable de l’Executiu autonòmic.

Persones premiades en l’edició de 2020

En la present edició el premi a la Investigació Bàsica ha recaigut en Francisco José García Vidal, doctor en Ciències Físiques, catedràtic i director del Condensed Matter Physics Center (IFIMAC), a qui es reconeix el seu treball durant 25 anys en l’àrea de la Nanofotònica. El jurat destaca “la seua destacada contribució en el camp de la plasmònica i de la interacció de la llum amb materials nanoestructurats”.

Quant a la categoria d’Economia, ha rebut el premi Diego Puga Xicotet, PhD in Economics, London School of Economics and Political Science, i actualment professor d’Economia en CEMFI. Diego Puga ha sigut guardonat amb el Premi Rei Jaume I 2020 per les seues contribucions en el camp de l’economia espacial. Destaca pel seu treball sobre l’evolució de les desigualtats regionals i, més recentment, per les seues contribucions utilitzant el ‘Big Data’, que estan canviant la forma tradicional d’abordar els fenòmens lligats a l’espai.

En Investigació Mèdica ha sigut guardonat Miguel Beato del Roser, doctor en Medicina, Habilitació en Bioquímica i cap de Grup del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Va crear el Centre de Regulació Genòmica que, sota la seua direcció, és un dels més reconeguts a Europa meridional. El jurat li ha atorgat el premi pels seus descobriments sobre com funcionen un tipus d’hormones que químicament són grasses i inclouen les hormones sexuals i el cortisol, l’hormona de l’estrés.

Fernando Maestre Gil és el guardonat aquest 2020 en la categoria de Protecció del Medi Ambient. Llicenciat en Biologia i doctor en Biologia, per la Universitat d’Alacant, és investigador, catedràtic d’Universitat (en excedència) i director del Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global. Per al jurat, “la investigació del professor Maestre aborda el creixent problema de la desertificació enfront del canvi climàtic global, un problema que necessita solucions urgents en la protecció del medi ambient”.

En el camp de les Noves Tecnologies, ha sigut reconeguda pel jurat la doctora en ciències químiques, Laura M. Encisam Gómez, que actualment exerceix com a professora d’Investigació CSIC i és cap de Grup en l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i en CIBERBBN. Amb el premi es reconeixen les seues importants contribucions al disseny i desenvolupament de nous biosensors essencials per a un diagnòstic clínic, primerenc i ràpid. De fet, la capacitat d’aplicar les seues innovadores eines de diagnòstic ha suposat un desafiament en el programa que està desenvolupant per a la detecció de la COVID-19.

Finalment, Verónica Pascual Boé, consellera delegada d’ASTI Mobile Robotics, enginyera Aeronàutica per la Universitat Politècnica de Madrid, MBA pel CDI de París i Màster Executiu en Psicologia positiva aplicada al lideratge del IS Business School, ha obtingut el premi a l’Emprenedoria “per la seua gran formació, pels assoliments obtinguts per la seua empresa en un sector innovador i capdavanter com és la robòtica i pel creixement que li ha donat a la seua companyia familiar en els anys en què ha estat al capdavant”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − dinou =