25n
25N
25N

Puig xifra en 700 milions l'impacte econòmic per a la Comunitat i demana mesures pal·liatives a Europa

La Generalitat pensava fins a “l’últim moment” que es podien “conciliar” les festes amb la prevenció de la salut pública

Puig xifra en 700 milions l'impacte econòmic per a la Comunitat i demana mesures pal·liatives a Europa
11/03/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha xifrat en 700 milions d’euros l’impacte econòmic per a la Comunitat Valenciana generat tant per l’ajornament de les Falles i la Magdalena com per les mesures adoptades i que afecten el sector turístic per la crisi del coronavirus.

El cap del Consell espera que s’actue en “màxima coordinació” i amb “un impuls europeu que permeta alleugerir els plantejaments d’estabilitat” i amb diners del Banc Europeu d’Inversions (BEI) “per a fer front a la desacceleració i la recessió”.

Puig s’ha pronunciat en aquests termes en sengles entrevistes en la Cadena SER i Onda Cero, recollides per Europa Press. Encara que no hi ha una estimació econòmica definitiva, Puig ha subratllat que no és només la situació generada per l’ajornament de les festes sinó que també es produeix la “derivada del turisme”, que és “molt nociva”, per exemple, amb la suspensió dels viatges de l’Imserso.

El ‘president’ ha ressaltat que això fa que es posen “en perill milers de llocs de treball” i ha fet notar que l’emissor “més important” de turistes per a la ciutat de València és l’italià, i s’han suspés els vols amb aqueix país, per la qual cosa “el conjunt afecta el turisme de manera clara i a una altra mena d’indústries” que tenen dificultats en la seua internacionalització i capacitat de producció.

Així, ha assenyalat que estan treballant en “mesures pal·liatives” però considera que ha d’haver-hi una “acció europea molt més potent perquè si no, aquesta crisi serà molt, molt greu”. “Hem d’actuar en màxima coordinació i amb un impuls europeu que permeta alleugerir els plantejaments d’estabilitat i amb els diners del BEI per a fer front a la desacceleració i la recessió”, ha argumentat.

“FINS A l’ÚLTIM MOMENT”

Puig ha admés que la decisió adoptada a última hora del dimarts sobre ajornar les festes ha sigut “molt difícil” perquè fins a “l’últim moment” pensaven que es podia “conciliar” les celebracions i la “prevenció de la salut pública” però, després de comprovar la situació de progressió del coronavirus a Espanya i fonamentalment a Madrid, d’on procedeix la majoria de visitants de les Falles, uns 250.000, es va optar per aquesta mesura pensant en l’interés general.

“Vam atendre el que era la voluntat dels experts i el Ministeri de Sanitat”, ha justificat el ‘president’, qui ha incidit en què “el més important i fonamental és la salut de les persones”, encara que en la Comunitat Valenciana ha indicat que, en data de hui, la situació de l’epidèmia de coronavirus està “bastant sota control”, amb 18 hospitalitzats.

Segons ha dit, “semblava, sembla i està baix control no hi ha estrés afegit, però les Falles i la Magdalena tenen nombrosa presència de persones” i de visitants de Madrid, per la qual cosa es va optar per “prendre la decisió més raonable”, sempre amb l’informe d’experts del Ministeri que van acceptar.

Puig ha assenyalat que el fet que es puguen celebrar les festes en un futur dependrà dels mateixos fallers i els ajuntaments, en un escenari que ha qualificat de “dolorós perquè hi ha moltes persones que han estat treballant tot l’any i tenen molta il·lusió per aquestes festes”.

“Té a veure amb el sentiment”, ha detallat, per a indicar que en el cas de València serà l’Ajuntament qui arbitre les mesures sobre el desmuntatge dels monuments. En tot cas, ha rebutjat especular sobre una nova data de celebració fins a veure l’evolució de la crisi. “Seria bo que es poguera celebrar en una altra data però no volem interferir; volem ajudar i, si es planteja un ajornament, col·laborarem en la mesura de les nostres possibilitats”, ha manifestat.

Així mateix, ha confirmat que es mantenen les vacances escolars per les Falles, “entre altres coses, perquè cada família, professors, etc, tenen plantejat el seu calendari i no es pot alterar”. Al seu judici, aquesta és “una batalla que guanyarem però tots junts i cadascun assumint la seua responsabilitat; estem en un moment molt complicat, però hem de fer-ho tots junts i el més important és la responsabilitat personal de cadascun”.

Puig ha lloat l'”esforç titànic” dels professionals de la sanitat pública en la Comunitat, on en aquests moments “la situació està baix control”. “Els més de 60.000 professionals estan fent treball extraordinari”, ha asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =