25n
25N
25N

Puig assegura que aportarà els "recursos necessaris" per a reconstruir la Vega Baixa

El president ha participat en l’acte institucional pel 9 d’Octubre, que ha tingut lloc a Oriola

Puig assegura que aportarà els "recursos necessaris" per a reconstruir la Vega Baixa
08/10/2019 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la Generalitat “estarà al costat de la seua gent” en la reconstrucció de la Vega Baixa després del temporal. “Que ningú dubte que posarem tots els recursos necessaris”, ha asseverat.

El cap del Consell ha assegurat que l’Administració autonòmica, en coordinació amb la resta d’institucions i la societat civil, actua després de la catàstrofe viscuda a la comarca perquè “la normalitat es recupere al més prompte possible“.

Per això, ha destacat que el Consell impulsa el pla integral per a la recuperació i l’impuls de la Vega Baixa, al mateix temps que ha reconegut que el pas de les inundacions ha mostrat “el millor rostre de la nostra societat, basat en l’empatia i la solidaritat; la força i la valentia; la resistència i la temprança; la lluita i la reivindicació”.

Així s’ha expressat el president en l’acte commemoratiu del Dia de la Comunitat Valenciana que ha tingut lloc a Oriola, on ha mostrat l’interés del Consell en la vertebració territorial i ha ressaltat la importància de “respectar les singularitats de cada territori i valorar el molt que ens uneix“.

“Precisament, -ha asseverat Puig- en aquest 9 d’Octubre la Generalitat ha volgut posar en relleu l’àmplia diversitat de la Comunitat Valenciana”. Una terra que, com ha assenyalat, és “diversa en múltiples sentits, del territorial al lingüístic, del demogràfic al paisatgístic”.

Així mateix, el president, que ha destacat aquesta varietat com “una riquesa”, ha explicat que, per a la celebració autonòmica, el Consell també ha volgut realçar la idea de “la terra d’igualtat que representa el nostre projecte col·lectiu”.

Una igualtat que, ha incidit, “obliga a visibilitzar el paper insubstituïble de les dones en la societat”, al mateix temps que “encoratja a valorar la riquesa que obtenim de la trobada entre diferents cultures” i ha de reconéixer “a les persones anònimes que amb el seu callat esforç espenten cada dia la Comunitat Valenciana”.

“Som una terra antiga, un país de profundes arrels en la Història, un projecte col·lectiu”, ha declarat Puig. “Un projecte que ha sabut superar contratemps de tota mena: pestes, crisis, guerres. I així seguim, junts i en peus, quasi huit segles després”, ha conclòs el president.

A l’acte han assistit les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà i Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

A més, també han estat presents diversos alcaldes de la província d’Alacant, així com l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana i el president de la diputació alacantina, Carlos Mazón, a més de diverses autoritats polítiques, militars, empresarials i sindicals.

Vertebració territorial

Durant l’acte, el president ha defensat que la situació generada a la Vega Baixa pel temporal de pluges de setembre ha de servir d'”esperó” i “punt d’inflexió” per a aprofundir en la cohesió territorial de la Comunitat Valenciana i deixar arrere el centralisme.

Així mateix, ha destacat que el Consell ja ha pres algunes accions, com la implantació de la Conselleria d’Innovació a Alacant o la ubicació de la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament a Castelló.

Es tracta d’accions que responen, ha explicat Puig, al criteri del Consell de “cosir la Comunitat”, i que van acompanyades de “reconeixements simbòlics”, com el d’aquest dilluns 7, quan el Consell va declarar al Cant de la Passió d’Oriola com a Bé d’Interés Cultural Immaterial.

“Més enllà de la solidaritat”, Puig ha afirmat que “és el moment que les comarques més allunyades de la capital comproven, amb els fets i no amb paraules, l’esperit vertebrador que inspira l’acció del Consell”.

Visita a Benferri

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat també aquest dimarts a la comarca de la Vega Baixa l’Ajuntament de Benferri, on ha assegurat que, en el seu viatge aquest dijous a Brussel·les, intentarà “aconseguir recursos econòmics per a procedir amb el Pla Vega Baixa de recuperació i de restauració pels danys causats”.

“Ara hem de ser conscients de tot el que ha passat i veure com podem, com més ràpidament millor, reparar i, sobretot, veure com podem prevenir el futur i veure quines inversions hem de fer perquè la comarca no perda, sinó tot el contrari”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha considerat que a la comarca s’ha “lluitat molt durant molt de temps, s’han fet molt bé les coses” i ha recalcat que ara s’ha d'”intentar anar cap avant”.

“Comptareu absolutament amb el suport de la Generalitat”, ha assegurat Puig, que ha afegit que ja s’han començat a concedir les primeres ajudes per a les actuacions de caràcter més urgent, destinades a famílies i ajuntaments.

Així mateix, ha explicat que les entitats locals rebran “un avançament de fins a 45.000 euros amb caràcter immediat” per a les actuacions d’urgència que s’hagen hagut de dur a terme.

A més, s’ha mostrat partidari d'”avaluar i començar ja a aconseguir els recursos”, no sols per als plans de reparació i reconstrucció, com el citat Pla Vega Baixa, sinó també per a actuacions dirigides cap a la conservació i el foment de l’ocupació. “També hi ha qüestions més estructurals, com la destrucció de sistemes de regadiu”, ha afegit.

“Poden comptar amb nosaltres”, ha manifestat el cap del Consell, que ha afegit que, en les seues visites a la zona, ha pogut veure que el temporal “ha sigut un desastre d’unes dimensions horribles”. “La Generalitat estarà en tot moment, això no s’oblidarà, no estarem absents”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 4 =