25n
25N
25N

Puig diu que la Comunitat estaria en condicions de passar a Fase 2 si es manté la tendència positiva

Posa en valor que ara hi ha un espai de codecisió amb el Govern que no va haver-hi en el passat: “Hem passat eixa pantalla”

Puig diu que la Comunitat estaria en condicions de passar a Fase 2 si es manté la tendència positiva
17/05/2020 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat aquest diumenge que si es manté la tendència positiva de l’última setmana, la Comunitat estaria “en condicions” de passar a la Fase 2, encara que ha assenyalat que això és alguna cosa que es deixarà al criteri dels tècnics de la Conselleria de Sanitat i del Ministeri, en aqueix àmbit de “codecisió” que ha celebrat s’haja instaurat aquesta setmana.

Així s’ha pronunciat Puig en la roda de premsa telemàtica oferida després de la Conferència de Presidents en ser preguntat sobre si la setmana vinent tota la regió, incloses les zones que arranquen aquest dilluns la Fase 1, podrien passar a la 2 i si no considera precipitat fer aquest pas.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha incidit en què la passada o no de fase “dependrà del fet que continue la situació positiva que s’està produint” i ha recordat que ja la setmana passada la Generalitat considerava que tota la regió podria haver entrat en Fase 1.

Per això, ha manifestat que li agradaria que tota la regió passara a Fase 2 però ha incidit en què es tracta d’una valoració tècnica en funció de l’interés general que ara sí que es pren sota la premissa de la codecisió: “En el passat no hi havia espai de codecisió, ara han canviat les regles del joc, hi ha corresponsabilitat entre els dos governs”.

A més, ha ressaltat que no vol fer de la desescalada “una carrera” i que es plantejarà l’avanç si s’està en condicions de passar solament. “No vull anunciar que anem a passar a Fase 2 necessàriament tota la Comunitat”, ha puntualitzat, però eixa és la voluntat i es treballarà en això, sense fer “cap pas en fals”.

Ha posat en valor que s’han fet només en l’última setmana 25.181 PCR i 18.900 test ràpids, la qual cosa “dóna una enorme possibilitat d’anar sabent més de l’estat real” de la pandèmia i treballar per a evitar nous contagis.

MIL CONTRACTES PER A RASTREJAR CASOS

Sobre les mesures posades en marxa per a previndre possibles repunts en la desescalada, Puig ha indicat que els esforços se centren en la detecció precoç i el rastrejat de contactes que permeten tornar “al principi, a l’èxit inicial”. S’han contractat o ho faran pròximament, ha dit, 1.000 persones per a ajudar al personal d’Atenció Primària i fer aquest rastreig “el més potent possible”.

Així mateix, ha incidit en la necessitat del distanciament social i incidir en l’ús de màscares si no és possible mantindre’l, a l’espera de les decisions sobre el seu ús que prenga el Govern.

CONTACTES DIARIS AMB EL GOVERN

El ‘president’ ha sigut preguntat en diverses ocasions sobre l’informe del Ministeri de Sanitat que va impedir la setmana passada el pas de part de la regió a la Fase 1 i aquest ha explicat que en aquell moment la Comunitat no va participar de la codecisió i per això van sol·licitar aqueixa documentació, però ara la situació ha canviat i hi ha hagut contactes “polítics i tècnics” diaris amb el Govern central. “Ja no es tracta tant de demanar comptes, sinó de participar en la decisió”, ha dit, per a agregar tot seguit: “Hem passat aqueixa pantalla”.

Ara, ha continuat, “no es tracta de demanar permís o presentar un informe per a passar de fase”, sinó que hi ha un pla de cogovernança i no va d'”un informe de Madrid contra un informe de la Comunitat Valenciana”.

Puig ha indicat que tota la documentació haurà de ser pública i ho serà en el seu moment, però la seua preocupació ara no és “la de la setmana passada”. “Hui ja hem avançat i s’estan donant respostes coherents”.

DEMANARÀ MESURES ADAPTADES EN VIATGES I FRANGES

Precisament en aqueix marc de codecisió, Puig ha avançat que s’abordarà durant la setmana la possibilitat d’adequar les franges horàries a la realitat valenciana. En tot cas, ha assenyalat que s’ha posat de manifest en la pròpia conferència que “també està en qüestió la permanència” d’aquestes.

També es plantejarà al Govern, de cara a la Fase 2, que hi haja possibilitat de desplaçaments a les segones residències encara que estiguen en una altra província de la regió o superar el marc local per a la realització d’esport, a més de mesures concretes per al gaudi de les platges. “A mitjà termini volem plantejar l’espai únic Comunitat Valenciana”, ha asseverat.

Respecte a quina opinió li mereix la pròrroga un mes més de l’estat d’alarma que s’emportarà al Congrés, ha indicat que segons li han dit els constitucionalistes que ha consultat aquest és “l’únic instrument constitucional que existeix per a frenar la mobilitat” i, per tant, creu que és “necessari” si no hi ha una altra via.

A més, ha instat a esperar a veure en què es concreta l’asimetria del mateix a la qual es va referir el president del Govern. Preguntat sobre la postura de Compromís sobre aquest tema ha indicat que “pot haver-hi moments difícils” però està segur que “hi haurà un acord” i Joan Baldoví “continuarà donant suport a les mesures” del Govern.

FONS COVID

Puig ha assenyalat, davant les preguntes dels mitjans, que no s’ha concretat en la conferència la xifra que correspon a cada autonomia del fons Covid de 16.000 milions, i ha reiterat que el Consell entén que la part inicial dels 10.000 milions per la despesa sanitària es repartisca en funció de l’afecció per la pandèmia, però en l’altra part que arribarà després el criteri ha de ser la població, que és “el més raonable”.

En el fons econòmic per la pèrdua d’ingressos, vol que tinga en compte el “colp” patit i també la corresponsabilitat fiscal ja que hi ha autonomies que han llevat o abaixat impostos i “no es pot tapar el forat d’un ingrés que no estava previst, no se’ls pot compensar com si els anara a rebre”. Respecte al fons social, creu que la població o l’índex de pobresa podrien ser criteris “concordes a la realitat del país”.

Finalment, preguntat sobre el futur dels sanitaris que han sigut contractats durant la pandèmia, ha assenyalat que el compromís és mantindre tots els contractes com a mínim fins a final d’any i que “fins i tot moltes de les persones puguen continuar en el futur” perquè “no és només una qüestió de deute moral, és que és molt important enfortir el sistema sanitari valencià”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 5 =