Ximo Puig destaca que el Centre de Ciberseguretat de Telefónica contribuirà al fet que València es convertisca en un 'centre d'excel·lència mundial en ciberinteligència'

Guardar

WhatsApp Image 2021-02-02 at 14.08.03
WhatsApp Image 2021-02-02 at 14.08.03

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el centre de Ciberseguretat de Telefónica Tech farà possible crear a València un Pol de Ciberseguretat Industrial Avançada i convertir la ciutat en un "centre d'excel·lència mundial en ciberseguretat i ciberinteligència".

Ximo Puig ha fet aquestes declaracions durant la seua visita al Centre de Ciberseguretat de Telefónica Tech, situat en La Marina de València, en la qual també s'ha reunit amb el president executiu de Telefónica España, Emilio Gayo, i el director territorial de Telefónica Mediterrani, José Manuel Casas.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que amb la nova aposta es fa "un gran pas perquè el futur siga més ètic, més just i més segur", i ha recordat que la Comunitat Valenciana ja compta amb el Centre de Seguretat TIC, que va ser pioner en el moment de la seua creació, i amb el Centre de les Nacions Unides de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions, situat a Quart de Poblet, i que coordina gran part de la intel·ligència en xarxes de l'ONU, a més d'albergar "grans empreses que treballen en línia amb el CNI".

El cap del Consell ha explicat que el ciberespai ha propiciat nombrosos avantatges, però també comporta desafiaments en forma de "noves amenaces i desigualtats de naturalesa digital". En aquest sentit, ha assegurat que la ciberseguretat és una "preocupació quotidiana" per a governs, empreses, pimes i per a la ciutadania, ja que "l'amenaça en línia constitueix -juntament amb el terrorisme- el major risc per a la seguretat de les nostres societats".

Així mateix, ha insistit en l'obligació de "reforçar la nostra seguretat", amb l'objectiu de protegir les empreses del robatori de propietat industrial, protegir les persones usuàries d'abusos de tota mena, i protegir la societat d'un ciberatac o d'un mal ús de la tecnologia, capaç d'afectar unes eleccions, a serveis essencials com l'aigua, la llum i el transport públic, o al sistema de salut.

Per tot això, ha posat en valor el Centre d'Innovació en Ciberseguretat per a la Internet de les Coses i la Governabilitat, el Risc i el Compliment (GRC) assegurant que "serà un pilar en aqueix àmbit de protecció", i ha agraït l'aposta de Telefónica per un sector tan crucial com és la ciberseguretat i el seu compromís amb la Comunitat Valenciana, on aquesta companyia ha creat més de 100 llocs de treball d'alta qualificació i ha invertit 547 milions d'euros en un lustre, fonamentalment en el desplegament de xarxes d'última generació, la posada en marxa de la xarxa 5G, i el foment de l'emprenedoria i l'ocupació tecnològica.

Personal especialitzat i bretxes digitals

En el transcurs de l'acte, el president s'ha referit als tres grans reptes als quals cal fer front en aquest àmbit: la falta de capital humà format en Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, la desigualtat i la bretxa tecnològica, i la falta de regulació dels drets digitals.

Respecte del primer dels reptes, Puig ha assegurat que el centre de Ciberseguretat està cridat a convertir-se en un "viver de talent protector", i ha destacat que a Espanya i en la Comunitat Valenciana hi ha excel·lents professionals de les TIC, però en matèria de ciberseguretat és necessari "reclutar nous professionals".

Sobre la desigualtat en l'accés a la tecnologia i les bretxes digitals, el president ha mostrat la seua aposta decidida per superar aquestes bretxes tant en l'àmbit educatiu i cultural, com a econòmic i laboral, així com la bretxa de gènere, donada la "visió masculinitzada de la tecnologia i la falta de dones en les carreres STEM".

Regulació dels drets digitals

Finalment, el tercer gran repte al qual ha fet referència és la falta de regulació dels drets digitals, la qual cosa ha qualificat d'un "desafiament ètic i legal" que concerneix governs i a grans empreses.

En aquest sentit, el president ha instat a aplicar els criteris del món real al món virtual, assegurant que el ciberespai és "massa seriós perquè continue sense regulació", i ha realitzat una crida al fet que cap empresa "se salte les regles", perquè "després d'un mal virtual hi ha un sofriment real".

Centre de Ciberseguretat

El Centre de Ciberseguretat de Telefónica Tech centrat en IoT i GRC (Govern, Risc i Compliment) està situat en La Marina i ocupa un espai de més de 300 metres quadrats. En ell treballen més d'un centenar de persones amb perfils d'alta qualificació que s'encarreguen del desenvolupament de tecnologia, productes i serveis de ciberseguretat relacionats amb IoT i GRC, camps en els quals València és pionera a Espanya.

A més de les persones que treballen en el centre, hi ha un ampli equip global vinculat a les seues iniciatives. En aquest sentit compta amb la participació de Govertis, una empresa d'origen valencià amb presència en tota Espanya i a Llatinoamèrica, que ha sigut recentment adquirida per Telefónica i que és la major signatura de Advisory 100% especialitzada en GRC (Govern, Risc i Compliment) que unifica les perspectives legal i tècnica.

Aquest centre de Telefónica Tech compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de la ciutat, que també participen en el projecte, i està obert a la col·laboració d'universitats i empreses privades. A més de retindre el talent en la Comunitat Valenciana, el nou Centre de Ciberseguretat permetrà a les empreses i universitats participar en el desenvolupament de productes locals, però amb un gran impacte global.

Arxivat a:

Destacats