25n
25N
25N

Puig defensa l'actuació de la Generalitat per a 'garantir el compliment efectiu del dret a l'habitatge' durant l'emergència sanitària per COVID-19

Puig defensa l'actuació de la Generalitat per a 'garantir el compliment efectiu del dret a l'habitatge' durant l'emergència sanitària per COVID-19
20/05/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dimecres l’actuació de la Generalitat per a “garantir el compliment efectiu del dret a l’habitatge” durant l’emergència sanitària per COVID-19.

En aquest sentit, el màxim responsable del Consell s’ha referit a “la seguretat i el benestar” que proporciona l’accés a un habitatge digne, una qüestió de “justícia social” i, en el context de la pandèmia per coronavirus, “una garantia per a la salut pública”.

Així, la Generalitat ha treballat per a facilitar aquest dret durant l’emergència sanitària a través de mesures concretes com “l’adjudicació de 70 habitatges públics per a famílies vulnerables des de l’inici de l’estat d’alarma; la dotació de 7,5 milions d’euros per a facilitar el pagament del lloguer; o l’aplicació d’una moratòria del 100% en tot el parc públic d’habitatges i locals comercials de la Generalitat”, ha explicat Puig.

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions en la seua intervenció en el seminari web de presentació del ‘Pla de Reforma i Rehabilitació d’Edificis i Habitatges – Ajudes 2020’, en el qual també ha participat el
vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

El vicepresident segon ha manifestat que amb la convocatòria d’ajudes de Rehabilitació 2020 “tractem d’impulsar des de ja un nou model productiu alineat amb el camí marcat per les institucions europees de reconstrucció verda, on la rehabilitació, la sostenibilitat i les energies renovables en l’edificació han de centrar el protagonisme”.

En l’acte presentació, que ha tingut lloc de manera telemàtica, també han participat la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, el director general de Rehabilitació, Qualitat i Eficiència Energètica, Jaume Monfort, i la directora de l’Institut Valencià de l’Edificiació (IVE), Begoña Serrano.

Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 i Pla Renhata

La Generalitat ha previst destinar en 2020 prop de 30 milions d’euros per a la rehabilitació i reforma d’edificis i habitatges. Prop de 25 milions d’euros es corresponen a ajudes per a la millora de la conservació i accessibilitat en edificis -0,5 milions per a la millora de l’eficiència energètica-, totes dues línies dins del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, cofinançades pel Govern central i l’Executiu autonòmic. Les subvencions cobriran, en el cas del Pla Estatal, fins a un 85% del pressupost total protegible segons la baremació obtinguda.

D’altra banda, les ajudes del Pla Renhata, que es convoquen per quart any consecutiu, s’emmarquen dins de les polítiques que impulsa la Generalitat dirigides a millorar les condicions dels habitatges d’ús habitual i permanent i que, en aquesta edició, i davant la situació generada per la crisi de la COVID-19, pretenen ser un revulsiu per a sectors paralitzats per la crisi econòmica.

El president de la Generalitat ha detallat que des de 2017 més de 2.000 famílies s’han beneficiat de les ajudes del Pla Renhata, “una eina de col·laboració publicoprivada” que, segons ha recordat el cap del Consell, “amb la qual s’ha mobilitzat una inversió de prop de 18 milions d’euros i s’han creat o mantingut 1.200 llocs de treball”.

“En aquesta nova edició -ha continuat Puig- es duplica la dotació pressupostària”, que aconsegueix els 5 milions d’euros, “es flexibilitza i agilitza el procés de reforma, gràcies a l’avanç de la quantia econòmica per part de la Generalitat”, i s’introdueixen nous criteris de sostenibilitat “per a fomentar la gestió sostenible, l’estalvi d’aigua o la climatització dels habitatges”.

En la passada convocatòria del Pla Renhata es van resoldre positivament el 100% de les peticions que complien els criteris, la qual cosa va suposar que, en 2019, un total 616 famílies es van beneficiar d’aquestes ajudes, dotades amb un pressupost global d’1.842.331,84 euros.

Novetats Pla Renhata 2020

El Pla Renhata està destinat a la reforma de cuines i banys i també a l’adaptació de l’habitatge de persones amb diversitat funcional i, en aquesta edició, també se subvencionaran les instal·lacions de domòtica associades a la millora de l’accessibilitat per a persones en situació de dependència, amb mobilitat reduïda i amb diversitat funcional.

Aquest Pla, finançat exclusivament per la Generalitat, comprén ajudes que, segons ha assenyalat el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, “són molt importants de cara a la fase de reconstrucció i, sens dubte, serviran per a millorar les condicions de vida de les persones i per a estimular el sector de la construcció i de la ceràmica”.

Per a aquesta edició s’han inclòs en el Pla Renhata criteris de sostenibilitat, que puntuaran en la baremació per a poder optar a una subvenció més elevada, i que aconseguiran en aquest cas fins al 50% del pressupost elegible.

Entre les actuacions que es contemplen està l’ús de fusta, tant per a portes com mobles, que provinga de gestió forestal sostenible amb certificació PEFC o FSC o derivats de la fusta les emissions de formaldehid de la qual estiguen per davall del 50% del límit establit; ús d’aixeteries d’obertura sempre en fred o d’obertura en dues fases i dotades d’airejadors o perlitzadors; instal·lació de cisternes de doble descàrrega; utilització de revestiments ceràmics amb etiquetatge ambiental tipus I, tant per a parets com sòl, entre altres.

Com a resultat de les consultes de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a diferents col·lectius, una altra de les novetats és la subvenció de la instal·lació de sistemes integrats de domòtica per a millorar l’accessibilitat i l’autonomia en l’ús de l’habitatge de persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda.

Tal com figura en l’ordre de les ajudes -que publica el DOGV- es tracta de subvencionar els sistemes de monitoratge i control remot de portes i equips electrònics, la posada en marxa dels mateixos de manera conjunta i la realització d’activitats a distància; els sistemes d’activació i desactivació de qualsevol equip del domicili amb un comando de veu; la col·locació de cambres a l’interior de l’habitatge per a informar visualment de l’estat de la persona dependent i els sistemes de detecció i alarma d’incendis.

En aquesta edició podran optar a aquestes ajudes tant les obres ja finalitzades, és a dir, realitzades amb anterioritat a la publicació de les ajudes, com aquelles actuacions no iniciades o no acabades, és a dir, que estiguen en projecte o en curs en el moment de la sol·licitud amb un termini màxim de sis mesos, comptats a partir del 15 de maig.

Les ajudes es poden sol·licitar telemàticament fins al pròxim 30 de juny, encara que aquesta última data es veurà ampliada en funció dels dies que romanga decretat l’estat d’alarma.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 4 =