25n
25N
25N

El Port vol 'reciclar' una DIA de la qual no aplica les "mesures correctores"

L’Autoritat Portuària no ha efectuat obres per a corregir la reculada de les platges al sud de la ciutat, assenyalades en la Declaració de 2007

El Port vol 'reciclar' una DIA de la qual no aplica les "mesures correctores"
18/11/2019 -

L’Autoritat Portuària de València, entitat que gestiona el port del Cap i Casal, dependent de l’Estat, no compleix amb diverses directrius assenyalades en la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de 2007. Una DIA que el port cree fonamentada per a ‘cobrir’ l’ampliació nord que ara volen escometre, malgrat els canvis previstos en la reforma: la destrucció d’un dic, allargar un altre 500 metres i un 300% més de dragatges-fonamentació.

Segons la Declaració aprovada en 2007 per a l’ampliació del Port de València, tal com va assenyalar el vicealcalde de València, Sergi Campillo, l’APV ha d’atendre les seues possibles afeccions a l’entorn. Segons el document, disponible a través del Boletín Oficial del Estado, s’havia d’iniciar un programa de vigilància ambiental que porta implicades unes “mesures correctores“: “es proposaran les mesures correctores pertinents per a evitar la regressió o l’excés del basculament de les platges situades tant al nord com al sud de l’actuació”.

Fins al moment, el Port no ha realitzat aqueixes mesures correctores, malgrat que l’afecció a les platges del sud és evident. Segons un estudi de la Universitat Politècnica de València, l’“efecte ombra” o ‘barrera’ de la infraestructura portuària és el principal responsable de la regressió d’aquestes platges; des de ‘només’ nou metres fins al cas més extrem, els 65 de la platja de l’Arbre del Gos, res més travessar el nou llit del Túria.

L’afecció a aquestes va començar en 1965, però va anar a partir dels 90 -després d’enterrar la platja de Natzaret sota ciment- quan va ser més notori, al que se suma una altra ampliació posterior relativa a aquesta DIA, de 2007. Ja llavors, en 2006, el Director d’Infraestructures del Port de València, Manuel Guerra, va minimitzar els possibles danys a les platges del sud alhora que ressaltava els beneficis econòmics i per a la ciutat de l’ampliació.

“Assenyat i aconsellable”

De manera semblant, el director de l’APV en l’actualitat, Aurelio Martínez, assegura que “el primer” que van fer, amb vista a iniciar el projecte, va ser “demanar un informe realitzat per tècnics de la casa i ratificat per Ports de l’Estat” a mitjan 2018, que concloïa que no era necessària una DIA. No hi ha necessitat, asseguren, perquè no es donen cap dels supòsits que obligarien a repetir-la, com a “increment d’emissions a l’atmosfera, increment d’abocaments o afecció a Espais Red Natura“. Al seu torn, va assenyalar la importància d’aquesta inversió per al futur del Port i l’economia de la ciutat.

Una opinió que contrasta amb l’esgrimida per la Comissió Ciutat-Port, que assegura “assenyat i aconsellable” parar el procés d’adjudicació. Creuen que l’APV “ha fet un salt mortal cap avant”, amb la projecció d'”ampliar, ampliar i ampliar”. Assenyalen que el nou pla de l’APV preveu 21.392.820 metres cúbics en “volums de dragatges i rases de fonamentació”, la qual cosa “supera àmpliament” les previsions del projecte inicial. També la destrucció del dic o ampliació de l’altre… I la “previsible” afecció a les costes sud, la ‘línia de defensa’ de l’Albufera, que formen part de la Red Natura i ja pateixen les conseqüències de l’efecte ‘barrera’.

Replantejar la política

Dijous passat, des del Tribunal de Comptes -dependent del Govern Central-, s’assenyalava que l’ampliació nord del port de València “obligarà a replantejar-se la política financera de l’APV”. Segons recull, el Port executarà, amb els seus fons, la major part de les obres -diners públics-. Una inversió estimada de 466 milions inicialment no contemplades que es reflectirà en els comptes del Port com a “saldo negatiu”.

Es tracta d’alguna cosa que ja van assenyalar els col·lectius socials; “Calculem una inversió d’entorn dels 3.000 milions -obra completa més túnel submarí d’accés nord-, que no posarà l’empresa“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − 4 =

CCCC
activem alfafar