25n
25N
25N

Quina vacuna rebré?, puc triar-la?, són totes igual d'eficaces i segures?

Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i, possiblement, Sputnik V: quatre vacunes diferents que s’administraran en funció de la seua conservació, del número de dosi, del cost o de l’emergència

Quina vacuna rebré?, puc triar-la?, són totes igual d'eficaces i segures?
04/02/2021 -

Si 2020 va ser l’any de la lluita contra el coronavirus, 2021 és, a més a més, l’any de la vacunació. Són, de moment, tres les vacunes de diferents farmacèutiques les autoritzades a Espanya, una cosa que ha suscitat dubtes en la població relacionats amb la seua eficàcia i seguretat, així com amb el procés seguit per a la seua autorització. Tot això ha comportat que vulguem saber quines vacunes hi ha, quina rebrem i quins factors influiran en aquesta decisió.

Blanca Llumeneres, catedràtica de l’Àrea de Medicina preventiva i Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández, i Elsa López-Pintor, Dra. en Farmàcia, docent i investigadora en Farmàcia Assistencial en la Universitat Miguel Hernández, aclareixen els dubtes.

Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca-University of Oxford són les tres vacunes autoritzades a Espanya de moment. A més a més, ahir 3 de febrer, Carolina Darias, ministra de Sanitat del Govern d’Espanya, va obrir la possibilitat a la utilització de la vacuna russa, Sputnik V, al país: “Rebrem entusiastament qualsevol vacuna que tinga l’autorització de la EMA (Agència Europea del Medicament), eixe és l’únic marge i l’únic requisit”. També, ahir el Govern descartava la vacuna AstraZeneca per als majors de 80 anys.

Les especialistes assenyalen que, davant l’emergència sanitària, les farmacèutiques van lluitar per aconseguir una vacuna eficaç i en temps rècord, una cosa que “no ha limitat l’estudi de la seua eficàcia i seguretat”. Totes les vacunes autoritzades han seguit un camí similar en la seua avaluació.

Quines són les vacunes disponibles?

La de Pfizer-BioNTech i Moderna ja van ser autoritzades i s’estan administrant a Espanya. La d’Oxford-AstraZeneca acaba de ser autoritzada a Europa. Igualment, altres vacunes, com la de Janssen/Johnson & Johnson, Sanofi/Pasteur/Glaxo Wellcome, CureVac i Novavax, la negociació de les quals està en curs, malgrat no haver-se sol·licitat encara l’autorització per la CE, ja han signat el contracte de comercialització. Així mateix, la ministra de Sanitat no descarta l’aprovació de la russa Sputnik V.

Les especialistes asseguren que, malgrat les seues diferències, “totes elles són segures i posseeixen eficàcia suficient, per la qual cosa el rebre l’una o l’altra és l’aspecte menys rellevant“.

Foto d’arxiu: 26/12/2020

Podem triar quin posar-nos?

Passat poc més d’un mes des de l’inici de la vacunació, Europa està tenint problemes logístics importants pel que fa a la campanya de vacunació en relació al subministrament de vacunes per part de les farmacèutiques, a l’emmagatzematge, al transport i a la capacitat del personal sanitari. És per això que el procés de vacunació està sent més lent del que s’esperava.

Les especialistes, per tant, afirmen que, “considerant la complexitat del procés de vacunació, no té sentit que cada persona trie quina vacuna posar-se“.

A més, no se sap la disponibilitat que tindrà cada vacuna en cadascuna de les fases de vacunació per població ni quines vacunes estaran autoritzades en cada moment. No obstant això, quan hi haja suficient disponibilitat “seran les autoritats sanitàries les encarregades de determinar la vacuna més apropiada per a cada grup de població”.

Batiste Martí, qui va ser el primer vacunat a la Comunitat Valenciana. Arxiu: 27/12/2020

Quins factors influiran en la decisió?

  • Les característiques de conservació. En zones rurals, per exemple, prevaldran les vacunes amb un manteniment més senzill.
  • El número de dosi. Les d’una dosi, per exemple, serien idònies per a la població amb difícil accés al sistema sanitari.
  • L’efectivitat i la seguretat. Si bé totes les vacunes autoritzades són segures, les companyies farmacèutiques han de realitzar un seguiment de les mateixes per continuar aportant dades. Així mateix, el Sistema Espanyol de Farmacovigilància ha desenvolupat un Pla específic de vigilància de la seguretat de les vacunes. A més a més, a mesura que es vagen administrant les dosis se sabrà quina vacuna és més adequada per a cada grup de la població.
  • El cost. Encara que en situacions d’emergència com la que estem vivint no és un factor a tindre en compte, sí que podrà ser un aspecte rellevant quan es normalitzen les campanyes de vacunació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 3 =