25n
Orgull
Orgull

Puc donar sang si ja m'he vacunat contra la covid-19?

Aquestes són les respostes als dubtes més freqüents sobre la donació de sang i la covid-19

Puc donar sang si ja m'he vacunat contra la covid-19?

La donació de sang és un procés altruista que resulta clau per al correcte funcionament dels centres hospitalaris. En concret, en la Comunitat Valenciana són necessàries unes 900 donacions diàries per a poder fer front a les transfusions que requerisquen els pacients.

En 2020, a causa de la pandèmia, es van reduir en un 40% les donacions de sang i les reserves dels centres de transfusió encara no s’han recuperat d’aquesta aturada a causa de la covid-19.

Amb el procés d’inmunització a la població en continu avanç i un 66% de la població valenciana ja amb la pauta de vacunació completa, poden sorgir alguns dubtes sobre si es pot donar sang quan una persona ja ha rebut la vacuna, ha passat el virus o si existeix la possibilitat de contagiar-se a través d’una transfusió.

Donar sang després de vacunar-se

Malgrat les faules i notícies falses originades als Estats Units sobre la impossibilitat de donar sang una vegada administrada la vacuna de la covid, i que ràpidament es van estendre per Espanya, el Ministeri de Sanitat ha indicat que les persones vacunades sí que poden donar sang sempre que “es troben bé de salut”.

Així, el Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana confirma que la persona haurà d’esperar entre 24 i 48 hores després de la immunització per a poder acudir a donar sang. El motiu està relacionat amb la possible aparició d’efectes adversos lleus o moderats després de la burxada, com per exemple febre, dolor muscular o malestar general, ja que aquestes reaccions podrien agreujar-se després de la donació.

En el cas que el donant haja tingut febre després de vacunar-se, es recomana esperar quinze dies per a acudir a donar sang perquè la febre podria tindre relació amb alguna infecció present en la persona, encara que no estiga lligada a la vacuna.

Puc donar sang si ja he passat la covid-19?

Aquesta és una de les qüestions que més es plantegen aquelles persones que han superat la malaltia i volen ser donants de sang.

Per això, s’ha creat un protocol que estableix que les persones que hagen donat positiu han d’esperar almenys 28 dies després de la desaparició dels símptomes per a donar sang. O, per contra, si la persona s’ha sotmés a una PCR que ha descartat la presència del virus, el temps d’espera es redueix a 14 dies.

Així mateix, aquells pacients que han patit en els últims quinze dies afeccions respiratòries, catarros, febre o han estat en contacte estret amb un positiu per covid, hauran d’esperar també 14 dies.

És possible contagiar-me si he rebut una transfusió de sang d’un positiu?

La resposta és que encara no s’han trobat evidències que algú que reba la sang d’una persona contagiada puga infectar-se a través d’aqueixa transfusió.

D’aquesta manera, les autoritats sanitàries ho qualifiquen d’un risc teòric i improbable, ja que no s’ha provat que la mostra de sang puga produir virus amb capacitat de replicació, alguna cosa que denota un baix risc de transmissió.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + catorze =