Puçol impulsa un projecte destinat a optimitzar la inserció sociolaboral en el barri del Vallet

Guardar

424-concejal-y-coordinadora
424-concejal-y-coordinadora

Amb el suport del Fons Social Europeu i la Generalitat Valenciana, en 2017 l'Ajuntament de Puçol va posar en marxa el projecte "Vallet, barri responsable i solidari", destinat a millorar la inserció sociolaboral dels veïns del barri del Vallet, al mateix temps que es van plantejar actuacions destinades a millorar la qualitat de vida i la participació social dels veïns d'aquest barri sorgit en els anys 60. El 15 de setembre, aquest projecte es posa en marxa per tercer any consecutiu.

El Vallet va sorgir en els anys 60 com a conseqüència de l'arribada de treballadors a la factoria de Cointra. Els canvis viscuts des de llavors han suposat importants transformacions socials (envelliment de la població, eixida del barri d'antics veïns, arribada d'immigrants), econòmiques (taxes d'atur, falta de recursos) i urbanístiques (deterioració de les infraestructures, no adaptació dels habitatges). Canvis als quals es va sumar la desaparició de Cointra, que havia sigut el motor del barri.

Per a fer front a les necessitats dels veïns del Vallet, l'Ajuntament de Puçol va començar a desenvolupar en 2017 el projecte Vallet, barri responsable i solidari, cofinançat amb ajudes del Fons Social Europeu i de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

El divendres 30 d'agost, es va celebrar la primera reunió de treball de la tercera edició del programa, entre els nou monitors a càrrec de les activitats en el Vallet, la coordinadora Elisabeth Peiró i el regidor responsable de Benestar Social. La reunió va servir per a marcar les línies generals i els grans objectius, que apareixen agrupats en tres grans blocs.

«En aquesta tercera edició, l'equip de treball està format per nou professionals que atendran fonamentalment tres objectius: la dinamització de la comunitat de veïns, la inserció social a través de la cerca d'ocupació i, finalment, les millores urbanístiques en el barri», destaca José M. Esteve, regidor de Benestar Social.

Les activitats de dinamització comunitària s'enfoquen fonamentalment a les famílies, buscant la integració dels adults i xiquets del barri i la cooperació entre els veïns. Qualsevol pot col·laborar en els projectes del Vallet, que seran coordinats per tres dels monitors.

«En aquest sentit la gran novetat és la creació d'un banc de temps», apunta Elisabeth Peiró. «L'objectiu és que cada veí aporte a la comunitat la seua saber fer i el seu temps, la seua dedicació, perquè puguen beneficiar-se la resta de veïns i, paral·lelament, cada veí també rep l'ajuda i la dedicació d'altres veïns».

No hi ha inserció social sense ocupació, per tant una altra de les novetats d'aquesta tercera edició és que es treballarà directament amb cada persona per a ajudar-lo a trobar un treball. Una atenció individualitzada per a elaborar currículums, per a formar-se i, finalment, per a aconseguir accedir a una ocupació.

Finalment, l'embelliment del barri serà el tercer gran objectiu, alguna cosa per al que és fonamental el treball urbanístic: «continuarem les tasques realitzades en els anys anteriors, com la rampa per a accedir al pont o les obres en el tram final del barranc, per a millorar els espais comuns dels veïns», finalitza el regidor.

La nova oficina d'atenció del Vallet està situada en ple pulmó del barri, al carrer Ildefons Fierro, 40. Tots els veïns interessats a conéixer les propostes o a sol·licitar atenció poden fer-ho acudint directament al centre o, en cas de no poder acostar-se, poden sol·licitar cita mitjançant el correu electrònic [email protected].

Del 15 de setembre al 31 de desembre, el Vallet continua demostrant que és un barri per a conviure.

Destacats