Durant la pandèmia, Puçol continua entre les poblacions valencianes amb més donants

Guardar

001-donacion-en-la-barraca-2
001-donacion-en-la-barraca-2

Comença 2021 i el primer diumenge, 3 de gener, un mínim de 80 veïns passaran a donar sang per l'Espai Social La Barraca. És una cita que tots tenen anotada en el seu calendari, amb una periodicitat trimestral cadascun, tots ells entre 18 i 65 anys, ben desdejunats, conscients que les mesures de seguretat són excel·lents malgrat la pandèmia i, sobretot, que la seua sang ajuda a salvar vides.

Com cada mes, Jaume Sanchis és l'encarregat de contactar amb diferents mitjans de comunicació i assegurar-se que hi haja un recordatori en xarxes socials. Potser pot semblar una aportació xicoteta, però és imprescindible per a recordar als veïns que el primer diumenge de mes, al matí, hi ha donació de sang a Puçol.

Després arriba el torn de «les tres mosqueteres», les directives de l'Associació de Donants de Sang que han aconseguit que Puçol es mantinga entre les quatre úniques poblacions valencianes associades al Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, al costat de València, Alacant i Ontinyent.

Toñi Tamarit, és la presidenta des que va heretar el testimoni dels seus pares, que es van jubilar després de 25 anys al capdavant de l'associació local. Com a infermera de professió i donant des que va complir els 18 anys, sap la importància del treball quotidià perquè la sang sempre fa falta: «Els meus pares van estar 25 anys a càrrec, i van viure èpoques en les quals Puçol era líder de donacions de tota la comunitat».

Al costat d'ella, dues grans amigues, Loli Bayarri i Pilar Barchín, sempre juntes, sempre disposades a rebre als nous donants («entorn de cinc cada mes», assegura Loli), a portar beguda o qualsevol cosa que necessiten durant l'extracció i a acomiadar als que acaben la seua cita, amb un detall «que no és un pagament, sinó un xicotet agraïment perquè la seua sang no té preu», afig Pilar.

Encara que en realitat no és un detall, sinó dos: un que envia la Generalitat Valenciana i un altre que aporta l'associació local.

Des que va començar la pandèmia les extraccions es van traslladar a l'Espai Social La Barraca, per a evitar saturar un Centre de Salut, ja per si mateix carregat. Malgrat els dubtes inicials, els veïns han continuat acudint, conscients que la seua donació trimestral fa falta i tranquils perquè les mesures de seguretat són impecables: «es desinfecta el dia d'abans el local i també en finalitzar, a més comptem amb un equip molt ampli, normalment dos metges i dotze infermeres», apunta Toñi.

El resultat: Puçol es manté entre els 80 i 90 donants el primer diumenge de cada mes, fins i tot en 2020. I el número podria créixer en 2021 perquè s'ha convertit en una cosa habitual que s'acosten a la Barraca veïns de les poblacions de voltant «que venen a Puçol perquè ací les fem en diumenge i solen ser persones que, entre setmana, quan es fa al seu poble, no poden acudir per motius de treball», afig Pilar. Són donants de Sagunt, El Puig, Massamagrell... i sempre són benvinguts.

El 3 de gener, com cada mes, les tres mosqueteres —Toñi, Loli i Pilar— tornen a rebre als veïns, a informar-los, a tranquil·litzar-los i, en alguna ocasió, com la donació de desembre, a explicar-los per què hi havia hagut un retard en l'hora d'obertura. Cal ser serioses i donar la cara sempre.

Elles, juntes, sempre amb un somriure, estan per a ajudar en el que faça falta i el que fa falta és que la donació de sang continue creixent. Puçol està entre els quatre puntals de la Comunitat Valenciana, però continua fent falta sang cada dia.

Tens entre 18 i 65 anys? Has desdejunat bé? Per què no t'acostes el primer diumenge de mes a la Barraca? Dona una ullada a l'ambient, comenta amb els altres veïns de la cua, aquells que ja són veterans. I si tens dubtes, parla amb les tres mosqueteres... la teua sang salva vides.

Destacats