25n
25N
25N

Un equip d'investigació de la UPV obté un prototip d'un test alternatiu a les PCR "ràpid, barat i de fàcil ús"

Un equip d'investigació de la UPV obté un prototip d'un test alternatiu a les PCR "ràpid, barat i de fàcil ús"
29/09/2020 -

Un equip d’investigació coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i en el qual participen també personal de FISABIO, de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i del CIBER-BBN han obtingut un prototip d’un nou test de detecció de la Covid-19 alternatiu a les PCR “ràpid, barat i de fàcil ús” i ja han realitzat diferents assajos, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Els investigadors treballen en aquest projecte des que va esclatar la pandèmia. Es tracta d’un test ràpid de tipus Point-of-care (POC) basat en nanosistemes amb portes moleculars, que permetria detectar de “manera ràpida -en 30 minuts-, fiable i senzilla” si una persona està o ha estat infectada per SARS-CoV-2, ha destacat.

Sobre aquest tema, el coordinador del projecte, Ramón Martínez Máñez, de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV director científic del CIBER-BBN ha destacat que entre els avantatges de les tècniques POC, destaca la seua capacitat de diagnosticar en llocs amb infraestructura limitada, sense personal especialment qualificat i sense el requisit de transportar la mostra a una instal·lació centralitzada.

A més, les tecnologies de POC són eines de detecció global per a la vigilància davant possibles nous brots en el futur. D’aquesta manera, el seu ús permetria “la implementació ràpida de mesures de contenció, reducció dels temps de resposta terapèutica, la detecció in situ i l’ús d’un volum de mostra baix”.

FUNCIONAMENT

El test ideat i desenvolupat per la UPV, FISABIO, IIS La Fe i CIBER-BBN conté suports porosos funcionaritzts amb molècules capaces de bloquejar les entrades dels porus. Així, en presència d’estímul extern predefinit, la porta es “obri” permetent l’alliberament d’un indicador contingut a l’interior dels porus.

L’equip d’investigació ja ha obtingut resultats preliminars que demostren que és possible emprar seqüències del genoma específiques de SARS-CoV-2 per a activar l’alliberament d’un colorant fluorescent des d’una matriu porosa.

Així, la investigadora del CIBER-BBN en l’Institut IDM-UPV, Elena Aznar, ha apuntat que s’està treballant en diversos aspectes que impliquen la detecció directa del virus SARS-CoV-2, detectar seqüències específiques d’RNA que indiquen la presència de la infecció i la detecció d’anticossos, tot això en mostres directament preses del pacient. La detecció es realitzarà mitjançant una simple mesura de la fluorescència del mitjà”.

PRIMERS ASSAJOS

Els sistemes desenvolupats estan sent testats amb mostres clíniques en el laboratori de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, en col·laboració amb el Dr. Javier Pemán, responsable de la Unitat de Micologia i Parasitologia del Servei de Microbiologia del HUiP La Fe i del Grup d’Investigació en Infecció Greu del IIS La Fe.

Sobre aquest tema, el doctor Javier Pemán ha confiat que aquest sistema es puga emprar tant per a detectar directament el coronavirus com per a detectar seqüències específiques d’RNA que indiquen la infecció per SARS-CoV-2 sense amplificació per PCR.

El sistema s’ha assajat amb pacients del HUiP La Fe i amb persones asimptomàtiques i ha demostrat “una alta fiabilitat diagnòstica, amb gran sensibilitat i especificitat”. Per això, estan molt esperançats que aquest producte “arribe al mercat i puga ser utilitzat com més prompte millor per a ajudar a controlar la pandèmia”.

SEGON TEST PER A IDENTIFICAR PRONÒSTICS GREUS

L’equip d’investigadors valencians treballa també en el desenvolupament d’un segon test dirigit a identificar pacients amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes aguts, ja que mentre hi ha un elevat nombre de pacients que desenvolupen símptomes molt lleus o que són fins i tot asimptomàtics, uns altres desenvolupen símptomes molt greus.

L’investigador sènior del Laboratori del Microbioma Oral de la Fundació FISABIO, el doctor Alejandro Mira, ha explicat que això pot deure’s a una resposta immunitària subòptima en relació amb les cèl·lules T o una exposició prèvia a altres coronavirus. Per això, entendre la resiliència natural al virus pot oferir algunes de les claus per a combatre’l.

La hipòtesi que remena l’equip d’investigació del Dr. Mira és que un individu és resilient o susceptible en gran part per la presència de polimorfismes en la seqüència de la proteïna ACE2, que actua com a receptor del virus, o per la sobreexpressió d’aquest receptor, que s’ha trobat relacionat amb la protecció a la síndrome respiratòria aguda severa.

D’aquesta manera, duent a terme una anàlisi comparativa de la seqüència gènica del gen ACE2 entre individus sensibles a la infecció (amb símptomes greus) i individus resilients (amb símptomes lleus o asimptomàtics) durant la fase infectiva i una anàlisi de l’expressió gènica d’aquest gen podria obtindre’s una eina capaç de predir l’evolució dels pacients cap a un quadre greu de la malaltia.

“Aquest test de pronòstic haurà d’implementar-se inicialment a l’hospital i en unes hores podrà determinar si el pacient té una variant del receptor del virus que el faça susceptible i, per tant, amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes severs. Això agilitaria notablement el garbellat de pacients, la selecció del tractament i l’optimització de recursos i llits d’hospital, contribuint a un menor impacte sociosanitari de la pandèmia”, conclou el Dr. Mira.

Aquest projecte ha sigut un dels seleccionats en la convocatòria del Fons Supera COVID-19, impulsada per Crue Universitats Espanyoles, Banc Santander -a través de Santander Universitats-, i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + cinc =

bombers
CCCC
bombers