25n
25N
25N

Fran Ferri, List Dust i persones anònimes, protagonistes del documental valencià "Testimonis de l'Orgull"

Fran Ferri, List Dust i persones anònimes, protagonistes del documental valencià "Testimonis de l'Orgull"
28/06/2019 -

El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, la ‘dragqueer’ i artista contemporània Liz Dust i persones anònimes LGTBI comparteixen les seues vivències i reflexions en el curt documental valencià ‘Testimonis de l’Orgull‘, una “visió emocional” de la realitat del col·lectiu que insta a “posar-se en la seua pell”.

Sota la direcció del valencià Carlos Giménez, aquest vídeo de 13 minuts de durada reuneix diferents veus, públiques i anònimes, que comparteixen la seua visió, reflexions, les seues inseguretats i opinions sobre el món que les envolta. Així, posa el focus en la ruptura de rols de gènere, l’homofòbia, plumofòbia, masclisme, bisexualitat, travestisme, transsexualitat, les formes d’educar i el respecte.

Giménez ha explicat a Europa Press que, des de la seua experiència personal de convivència amb persones LGTBI i grups en els quals predomina la heterosexualitat, va decidir gravar un curt per a aconseguir “una entesa entre tots dos”, “perquè la gent que no és del col·lectiu es pose en la seua pell”.

“No pretenc canviar moltes coses, però sí que sàpien entendre i que les persones que tenen problemes per a eixir de l’armari tinguen referents com els que salen en el vídeo, que sàpien que no estan soles”, ha subratllat.

Amb aquest objectiu, va començar a reunir persones anònimes que cobriren “totes les lletres LGTBIQ” i va decidir també incloure al portaveu de Compromís en el parlament valencià, Fran Ferri, perquè poguera “el punt d’inici” en el qual es troba el col·lectiu i les polítiques impulsades pel Consell en aquest àmbit.

A més, va sumar el testimoniatge de Liz Dust, “molt coneguda en el món de la nit de la Comunitat” pels seus espectacles, teatres i pintures, per a “parlar de l’art queer, de com una persona pot tindre dues identitats, com som capaces d’explorar el nostre cos”.

FERRI: “VAIG PASSAR SET ANYS DE LA MEUA VIDA SENT UN MALALT”

En el vídeo, el síndic de Compromís, Fran Ferri, denúncia que “tots” els membres del col·lectiu pateixen “violència, verbal, psicològica i física”. Assegura que “hi ha molts casos” i explica que a ell mateix per anar amb la seua parella pel carrer li han dit “marieta”.

“Vaig nàixer en el 84, en el 84 quan algú com jo naixia era considerada una persona malalta encara per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), això no va canviar fins a l’any 91. Em vaig passar set anys de la meua vida sent un malalt encara que jo no el sabia”, ironitza.

Durant el documental, el portaveu de Compromís en Les Corts destaca que “hi havia una universitat que deia que l’homosexualitat era com el tabaquisme”, “com un vici”, quan “és una qüestió de poder voler, de poder relacionar-se amb la gent amb la qual tu desitges”.

Sota aquestes premisses, assenyala que “la base de les polítiques LGTBI, com la llei LGTBI o la llei trans aprovades aquests passats quatre anys, el que busquen és canviar la lògica del sistema”, “anar treballant fent una societat més inclusiva”.

Ferri lamenta que “hi ha gent que es dedica a predicar l’odi, no hi ha més que veure a l’arquebisbe de València i determinats grups polítics que estan apareixent en les institucions, que vénen a dir que no hem de tindre els mateixos drets que totes les persones”. “Hem d’aconseguir que el normal siga que tothom siga diferent”, conclou.

L’ART LLIGAT Al TRAVESTISME

Al costat del polític, també apareix en el documental l’artista ‘dragqueer’ Liz Dust, per a qui “l’art va lligat totalment al travestisme”, quan és una pràctica “relacionada amb el pervers, amb el vici”. Al seu judici, “existeix un pudor cap al canvi d’imatge” i hi ha “homosexuals justament que no es transvisten justament per por” i les “inseguretats que genera la pròpia societat”.

“La societat no és tan estructurada, les sexualitats són molt obertes, tenen molts matisos, i sembla que aqueixes realitats no es veuen, que les persones necessitem gàbies perquè ens diguen ‘per ací sí, per ací no'”, critica.

Amb tot, ‘Testimonis de l’Orgull’ pretén arribar a “quanta més gent millor”, que les persones LGTBI puguen mostrar aquest vídeo al seu entorn i aconseguir que “puguen entendre-les millor”, ha destacat el seu autor, que avança que alguns docents s’han posat en contacte interessats a projectar el vídeo a les seues aules. El curt forma part del projecte ‘Cinètica Emocional’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 2 =