Carrils bici més amples i per la calçada, les propostes del gurú de la mobilitat

Ribó s’ha mostrat partidari d’adoptar les propostes de Mikael Colville-Anderson

Guardar

0919 Contador panel bici 2
0919 Contador panel bici 2

València ha viscut una nova edició de la Setmana de la Mobilitat. Uns dies on la mobilitat sostenible ha sigut la protagonista, i en els quals s'ha conscienciat a la ciutadania de la importància d'utilitzar mitjans de transport més respectuosos per al medi ambient. La bicicleta s'alça com el transport estrella per a aconseguir eixe nou model de mobilitat que s'està impulsant des de l'Ajuntament de València amb iniciatives tan ambicioses, com l'anell ciclista o la recuperació de l'espai públic.

Aquesta setmana, el gurú de la mobilitat urbana i dissenyador de xarxes ciclistes a tot el món, Mikael Colville-Anderson, va visitar València, a la qual va qualificar de "ciutat moderna" per la seua infraestructura ciclista, encara que va donar una pautes a seguir per a aconseguir el model de mobilitat sostenible. La seua proposta? Carrils bici els més amples possible i per la calçada. "Es pot triar entre la ciutat de 1965 i la de 2018. A València, es veu la ciutat del futur, amb les bicicletes i el carril bici, i la del passat amb els cotxes".

Ara falta esperar si l'Ajuntament arreplega aquestes pautes i les duu a terme en una ciutat que, encara que existeixen detractors dels carrils bici, la veritat és que cada vegada més persones opten per l'ús de la bicicleta per als seus desplaçaments habituals. En aquest sentit, l'Alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat partidari de les mesures proposades per Colville-Anderson, a pesar que "més d'algun diga que 2,5 metres són carrils bici massa amples. Apostem per les polítiques que prioritzen al vianant, que ha de disposar de rutes segures i amables; en segon lloc, al transport públic; en tercer lloc, als vehicles sostenibles que eviten la contaminació; i finalment, al vehicle privat".

València s'està transformat, pas a pas, en una ciutat que aposta per la sostenibilitat, i que, a més, és referent a Europa. I és que aquest canvi no solament s'està produint en la capital, sinó que, cada vegada, més pobles de l'àrea metropolitana estan apostant per polítiques basades a deixar arrere el vehicle privat, i fomentar l'ús de la bicicleta amb la creació de més carrils bici.

Un canvi que ha implicat a tots i que, també ha arribat a la Generalitat. Així, era la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, qui anunciava que es plantejarà una modificació de la Llei de Mobilitat de la Comunitat Valenciana perquè els nous edificis d'habitatges que es construïsquen en sòl urbà tinguen, en planta baixa, una càmera per a estacionar una bici per habitatge, i els de sòl urbanitzable, dues places per habitatge.

Per a Salvador, es tracta de facilitar un transport alternatiu al cotxe i ha ressaltat les moltes iniciatives que s'estan realitzant per a la consecució d'aquest objectiu. Així, ha ressenyat que en el Pla Bàsic de Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de València, que està en fase d'informació pública, "es passa d'una xarxa ciclopeatonal per a bicicletes i vianants de 342 quilòmetres a una altra de 571 quilòmetres". També ha esmentat els 52 quilòmetres de l'Anell Verd Metropolità, que s'estan construint en aquests moments.

La bicicleta, qüestió de salut

Especialistes de Quirónsalud Torrevella i Múrcia asseguren que muntar amb bicicleta redueix el risc de patir infarts, millora el sistema immunològic, evita les depressions, prevé dolors d'esquena i protegeix les articulacions.

D'acord amb experts d'aquests centres, l'ús de la bicicleta "suposa nombrosos i importants beneficis per a la salut, es tracta d'una de les activitats més completes per a prevenir dolors d'esquena, protegir articulacions i millorar el sistema circulatori i immunològic, així com per a mantenir una bona salut psíquica".

Així mateix, segons el doctor José Nieto, especialista en Cardiologia d'Hospital Quirónsalud Múrcia, "muntar amb bicicleta redueix al voltant d'un 20% el risc d'infart: pedalejar augmenta el ritme cardíac i baixa la pressió, de manera que el cor economitza recursos. A més, es redueix el colesterol negatiu, mentre que augmenta la quantitat de colesterol positiu, el responsable de protegir als vasos sanguinis".

Destacats