caixa popular

Les càpsules de café o els pals del Chupa-Chups tenen els dies comptats

En 2020, es prohibirà la comercialització dels plàstics d’un sol ús o de difícil reciclatge

Les càpsules de café o els pals del Chupa-Chups tenen els dies comptats
16/04/2018 -
Els efectes de plàstic per al medi ambient
D’acord amb diferents organitzacions mediambientals, la societat, de vegades, no és conscient de la importància del plàstic en el nostre ecosistema. Són milers les tones de plàstic, de diferent grandària, les quals contaminen els oceans, provocant un devastador impacte tant en la fauna marina, com en les aus. El plàstic tarda al voltant de cent anys en descompondre’s en el medi ambient, que suposa una conseqüència catastròfica, si es té en compte que aquests fragments de plàstic són ingerits pels animals i per éssers microscòpics, com el plàncton, contaminant, així, la cadena alimentària de la qual depenem.

El plàstic d’un sol ús té els dies comptats. La Comissió de Medi ambient del Congrés ha acordat impulsar modificacions legislatives que prohibisquen la comercialització, importació i exportació d’aquells productes que continguen plàstics d’un sol ús o de difícil recuperació, sempre que puguen ser substituïts per un altre tipus de material més sostenible. Una mesures que començarien a tenir efecte a partir de l’1 de gener de 2020, a la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’afavorir el reciclat i la compostabilitat dels envasos i, així, protegir i conservar el medi ambient.

D’aquesta manera, aquesta iniciativa, que ve orientada per la directiva europea i que hauran d’anar aplicant els països comunitaris, pretenen fomentar els materials biodegradables o de fonts renovables per frenar el dany que està causant el plàstic en el nostre ecosistema. En aquest sentit, alguns dels productes que es veuran afectats per aquesta guerra contra el plàstic, i que deixaran de comercialitzar-se en 2020, seran productes tan quotidians com les palletes, els coberts i plats de plàstic, els bastonets per a les oïdes, els palets dels Chupa-Chups o les càpsules de café d’un sol ús, quan estiguen fabricades amb materials difícils de reciclar.

Així mateix, en la nova normativa també es reflectirà la prohibició de la distribució i venda de productes que continguen microplàstics o nanoplàstics, i que s’utilitzen, en major mesura, en productes de cosmètica. I és que el Govern valencià, en un intent de frenar la destrucció del medi ambient, ha deixat clara la seua aposta ferma per l’ecodisseny i la substitució del plàstic per altres materials, quan siga possible.

En aquest sentit, tan sols fa falta mirar als països veïns per adonar-se que l’eliminació dels plàstics d’un sol ús ja està començant a ser una realitat. De fet, al Marroc els bastonets per a les oïdes estan fets de fusta, mentre que, a França, els coberts d’un sol ús estan fabricats amb materials naturals biodegradables. Així, per les càpsules de café es podria optar per un ‘format de bossa de paper microperforada com ocorre amb les borses de te’.

Reaccions de la indústria del plàstic

Per la seua banda, la indústria del plàstic de la Comunitat Valenciana s’ha pronunciat davant la repercussió d’aquestes futures mesures, i ha recordat, a través d’una campanya, que la prohibició del plàstic no és una solució eficaç a les escombraries en el medi ambient. Així mateix, han assenyalat que existeixen alternatives para determinats usos basats en productes biodegradables.

En aquest sentit, l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) ha advocat per transformar aquesta prohibició en una ‘anàlisi del cicle de vida de cada producte’ per a trobar la millor solució per a cada tipus de plàstic, ja que, tal com han ressaltat, ‘plàstics hi ha de molts tipus, i tots són reciclables. Cal tenir en compte el disseny del producte final per a poder separar els materials’.

 


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − onze =

Paiporta
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris