25n
25N
25N

Els museus, cada vegada més compromesos amb la igualtat de gènere

Des dels museus de la Diputació de València s’ha fet un esforç per reivindicar el paper de la dona en les seues exposicions

Els museus, cada vegada més compromesos amb la igualtat de gènere
04/02/2019 -

La perspectiva de gènere no és una cosa que s’haja tingut en compte moltes vegades en museus i exposicions, excloent el rol de la dona en la societat i portant-la a un segon pla com a acompanyant de l’home. Aquests estereotips vénen d’una educació en aquests valors sexistes que s’estan perpetrant des de fa segles, però ja va sent hora que ho replantegem.

Per això, diversos museus de València i voltants han estat duent a terme campanyes per a intentar posar d’una vegada per sempre a la dona en el lloc que mereix en la cultura i tindre en compte les seues aportacions i problemàtiques.

“Relectures”

Durant el 2018 es van dur a terme moltes activitats i projectes amb aquesta perspectiva, com el projecte “Relectures: itineraris museístics en clau de gènere”, en el qual es tracten els temes de la feminitat, masculinitat, estereotips de tots dos i rols de gènere. És un projecte subvencionat per la Generalitat Valenciana i, amb la col·laboració de la Universitat de València, estan participant 11 museus de l’àrea metropolitana de València, entre ells el Museu de Prehistòria de València, el Museu Valencià d’Etnologia o el Museu d’Història de València.

“Relectures” aposta per reinterpretar els objectes i el patrimoni dels museus amb una visió multidireccional, tenint en compte el paper de la dona, però també el de l’home, reflexionant sobre la masculinitat. Es tracta de convidar a la reflexió sobre la desigualtat de gènere, el paper de les dones o els mites patriarcals, així del rol femení en les arts i la història, que ha sigut oblidat en moltes ocasions.

A través de la pàgina web del projecte (relecturas.es) es pot accedir a tota la informació sobre els museus participants, i una relació de totes les peces que es troben dins de la iniciativa. També inclou una ruta per a visitar tots els museus.

“Big Bang dones”

Font: MuVIM

El MuVIM incorpora en la seua programació actual el cicle de conferències de pensament crític “Big bang Dones”. Es tracta d’un espai de diàleg i pensament per a reivindicar el paper de la dona al cinema, per a crear un imaginari cultural més inclusiu i menys estereotipat. Reflexiona sobre la necessitat que la imatge de la dona es transforme, a través d’una sèrie de debats amb dones rellevants en el panorama audiovisual feminista: artistes, crítiques d’art, filòsofes, escriptores, psicòlogues, professores, activistes… Va començar a febrer de l’any passat recollint gran èxit, i el MuVIM pretén continuar amb aquest tipus d’accions en clau de gènere.

En els debats es reflexiona, després del visionat de diferents pel·lícules, sobre diferents maneres d’exercir la maternitat, el camp de batalla de la hipersexualització del cos femení, la realització i l’èxit professional, i el problema de l’occidentalització del feminisme.

Activitats puntuals i itinerants

Al llarg de l’any també es duen a terme diferents accions culturals quant a la perspectiva de gènere, les més evidents sent les activitats especials en el Dia de la Dona, 8 de març, o el Dia de l’Eliminació de la Violència de Gènere, el 25 de novembre. Tallers i activitats didàctiques per a tots els públics ja formen part de la programació tant de museus com el MuVIM, el Museu València d’Etnologia o el Museu de la Prehistòria de València. Aquest últim a més, duu a terme multitud de diferents activitats, incloent-hi l’exposició itinerant, “Les dones de la Prehistòria” que ens acosta a determinats aspectes de la vida diària de les dones en aquells temps, donant-los el protagonisme que sens dubte van tindre, però ha sigut amagat en moltes ocasions.

També en el Museu de Prehistòria s’organitzen activitats per als i les més xicotetes, d’animació lectora i activitats per a conéixer la nostra història i el nostre entorn des de la perspectiva femenina, com “Jo Jane, Tu Tarzán”, o “La dama ibèrica, molt més que un pentinat, una dona”.

L’objectiu de totes aquestes activitats és que la ciutadania que els visite es replantegen la visió del passat que se’ns ha imposat. El nostre subconscient col·lectiu contínua mantenint hàbits patriarcals, però des dels museus, grans exponents de la cultura, ha de fer-se un esforç per a enriquir el nostre entorn amb noves perspectives de gènere.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =