25n
25N
25N

El programa pirotècnic de les Falles 2020 al detall

El programa pirotècnic de les Falles 2020 al detall
30/01/2020 -

El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha presentat la proposta del programa pirotècnic per a les Falles d’enguany. Ho ha fet durant la celebració de la tradicional Gala de la Pirotècnia, celebrada al Palau de l’Exposició, amb la presència de les falleres majors de València i de bona part dels professionals valencians.

El calendari, que ja ha tingut una prèvia a les exaltacions de les falleres majors amb Peñarroja i amb la disparada de demà d’Aitana a l’Exposició del Ninot, prosseguirà l’últim dia de febrer amb l’espectacle pirotècnic que oferirà Pirotècnia Ricasa a la Marina de València (20 hores), mentre que el dia 1 de març Peñarroja s’encarregarà d’estrenar el cicle de mascletades (14 hores) a la Plaça de l’Ajuntament i del colofó pirotècnic amb què culminarà la Crida a les Torres de Serrans (20:30 hores). Per la seua part, Caballer FX protagonitzarà la part final del programa assumint la gran responsabilitat de disparar la Nit del Foc, la mascletà del dia 19 i la Cremà de les falles municipals. Serà la segona vegada en la història que una pirotècnica dirigida per una dona -amb María José Lora al front- dispara els tres últims espectacles del cicle faller com ja va passar en 2018.

Proposem un calendari potent, amb noves incorporacions valencianes, que ajude a reconéixer el caràcter artístic del nostre sector pirotècnic i la seua dignitat amb un nou augment del pressupost dedicat als professionals del sector. Com aquests últims anys serà un calendari vibrant que combine la tradició i la innovació”, ha assegurat Fuset, qui ha posat com a exemple la consolidació de l’espectacle de la Marina o l’Alba de les Falles com a noves incorporacions dels passats anys que atrauen milers de valencians i valencianes i també a moltes altres persones que arriben de fora de la ciutat.

La proposta del programa pirotècnic inclou la despertà del dia 1 de març amb l’apoteosi final a la Plaça de l’Ajuntament amb Pirotècnia Valenciana (8.00h). A més, el cicle de mascletades que iniciarà Peñarroja el continuaran Pirotècnia Tamarit (dia 2), Dragón (dia 3), Pibierzo (dia 4), Pirotècnia Zaragozana (dia 5), Alpujarreña (dia 6), Nadal Martí (dia 7), Pirotècnia Martí (dia 8), Mediterráneo (dia 9), Crespo (dia 10), Pirotècnia Tomás (dia 11), Gironina (dia 12), Zarzoso (dia 13), Pirotècnia Valenciana (dia 14), Hermanos Caballer (dia 15), Turís (dia 16), Aitana (dia 17), Vulcano (dia 18) i Caballer FX (dia 19). A més, enguany hi haurà tres mascletades nocturnes -una més que en anys anteriors- a càrrec de Pirotècnia Tomás (dia 7), Pirotècnia Valenciana (dia 13) i Mediterráneo (dia 14), totes elles a les 24 hores.

L’Alba de les Falles -coincidint amb la nit de la Plantà, a partir de les 24 hores- la dispararà Pirotècnia Vulcano a la Plaça de l’Ajuntament, mentre que els castells a l’Albereda portaran la firma de Zarzoso (la nit del 16 al 17 a les 24 hores), Hermanos Caballer (la nit del dia 17 al 18 a la 1 de la matinada) i Caballer FX per a la Nit del Foc la nit del dia 18 a les 1.30 hores. L’endemà, com és tradicional, també serà Caballer FX l’encarregada de la cremà de les falles municipals.

Fuset ha destacat els increments successius de la quantia econòmica que perceben els professionals de la pirotècnia des del mandat anterior tant per les mascletades com pels castells. “Cada euro que invertim en pirotècnia suposa un retorn econòmic important per a la nostra ciutat atraient a gran públic que després recorren a l’hostaleria com han demostrat els recents estudis de big data”, ha afegit, per a recordar que “el sector pirotècnic troba en l’Ajuntament de València el suport i la protecció que mereix com a element fonamental d’un Patrimoni Immaterial de la Humanitat, com demostra el recent decàleg de bones pràctiques consensuat amb les entitats de la festa”.

Fuset ha aprofitat la gala per a celebrar que “la proposta que vaig avançar ací fa un any de reclamar un IVA cultural per a la pirotècnia ha sigut aprovada ja per unanimitat tant a l’Ajuntament de València com a les Corts Valencianes i confiem que puga ser valorada com toca pel Ministeri de Cultura”. Així mateix, ha recordat que “eixa proposta aprovada per unanimitat també parla de l’imprescindible reconeixement artístic dels espectacles pirotècnics i, en coherència, no és admissible que es pretenga tractar aquests espectacles com si es tractara d’un simple subministre de quilos de pólvora per a qui ho faça més barat”. “Les Falles són el major festival d’art públic al carrer del món i València vol tractar als seus pirotècnics com artistes”, ha afegit Fuset.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − dotze =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
diputacion covid19
informacion coronavirus