L'Ajuntament de Foios llança un programa de llenguatge inclusiu per a avançar en el camí de la igualtat

Alejandro Micó, regidor d'Igualtat i Dona, assegura que el llenguatge pot invisibilitzar i excloure les dones i cal tractar per a millorar en el benestar de tots i totes fent un ús responsable

Guardar

Foios lenguaje inclusivo
Foios lenguaje inclusivo

Quan les coses no ixen de la boca de les persones, sembla que no existeixen, que són invisibles. La regidoria d'Igualtat i Dona de l'Ajuntament de Foios ha tingut en compte aquesta idea i ha llançat un programa de llenguatge inclusiu municipal  per a fer un ús responsable de la comunicació on homes i dones s'incloguen sense distincions de gènere. Una mesura que el regidor responsable, Alejandro Micó, ha valorat molt positivament perquè suposa la "píndola" i la "llavoreta" que milloraran el dia a dia de les persones.

"Com se pot ser pare o mare sense tindre un fill? Tenint una filla". Amb aquestes paraules, Micó ha començat la presentació de la iniciativa als homes i dones presents recordant els tallers que ha fet al municipi de l'Horta Nord Teresa Meana, activista, docent i filòloga especialista en llenguatge inclusiu i no sexista. I és que, per al regidor, aquesta frase que sembla un acudit demostra que la forma amb què s'expressa la gent exclou: "Cal entendre que allò que no es nomena passa per estar invisibilitzat o sembla inexistent", ha explicat.

Amb la intenció de canviar aquesta situació, el consistori repartirà pels comerços i punts més destacats del poble una guia bàsica de consells per a emprar un llenguatge igualitari, necessari per a avançar en el camí de la igualtat deixant enrere el masculí genèric. Maika Puertas, tècnica d'igualtat, ha destacat fórmules com, per exemple, emprar paraules genèriques o col·lectives ("veïnat", "ciutadania"...), utilitzar les formes femenines i masculines juntes ("els xiquets i les xiquetes") o canviar el subjecte si té marca de masculí ("cada sol·licitant" en vegada de "tots els sol·licitants"), entre altres.

"Ens agrada molt la frase que posa a la guia, 'el llenguatge descriu la societat, i també la construeix'", ha dit Puertas. En aquest sentit, ha volgut deixar clar les connotacions que poden tindre les paraules. "Si veiem les definicions de 'dona' i 'home' en la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) podem comprovar que les dones sempre tenen associades expressions, refranys i concepcions pejoratives que no estan als homes", per això, ha animat a tot el món a reflexionar sobre aquest assumpte.

Micó també ha explicat que es farà un ordenament perquè aquest tema es treballe als instituts del municipi i les generacions del futur canvien la situació. Malgrat això, ha volgut matisar que no es tracta de culpar a cap persona que no utilitze correctament el llenguatge "perquè hem nascut en una cultura on impera el patriarcat i no ens hem fet aquest tipus de preguntes", sinó que com a institució l'objectiu és actuar per a acabar i avançar cap a la igualtat. "És una campanya modesta però és la primera llavor a Foios i cal fer un efecte ona que arribe a la gent. Convideu la gent que ho faça perquè no costa res i ajuda molt a que tots i totes se senten inclosos. És com quan vas a l'oculista i no tens molts problemes de vista, però si et poses ulleres sempre veuràs millor. Utilitzar un llenguatge inclusiu ens fa millorar i és un pas més en la victòria cultural que estem conquerint", ha conclòs.

 

Destacats