25n
25N
25N

L'Ajuntament de Foios llança un programa de llenguatge inclusiu per a avançar en el camí de la igualtat

Alejandro Micó, regidor d’Igualtat i Dona, assegura que el llenguatge pot invisibilitzar i excloure les dones i cal tractar per a millorar en el benestar de tots i totes fent un ús responsable

L'Ajuntament de Foios llança un programa de llenguatge inclusiu per a avançar en el camí de la igualtat
26/04/2019 -

Quan les coses no ixen de la boca de les persones, sembla que no existeixen, que són invisibles. La regidoria d’Igualtat i Dona de l’Ajuntament de Foios ha tingut en compte aquesta idea i ha llançat un programa de llenguatge inclusiu municipal  per a fer un ús responsable de la comunicació on homes i dones s’incloguen sense distincions de gènere. Una mesura que el regidor responsable, Alejandro Micó, ha valorat molt positivament perquè suposa la “píndola” i la “llavoreta” que milloraran el dia a dia de les persones.

“Com se pot ser pare o mare sense tindre un fill? Tenint una filla”. Amb aquestes paraules, Micó ha començat la presentació de la iniciativa als homes i dones presents recordant els tallers que ha fet al municipi de l’Horta Nord Teresa Meana, activista, docent i filòloga especialista en llenguatge inclusiu i no sexista. I és que, per al regidor, aquesta frase que sembla un acudit demostra que la forma amb què s’expressa la gent exclou: “Cal entendre que allò que no es nomena passa per estar invisibilitzat o sembla inexistent”, ha explicat.

Amb la intenció de canviar aquesta situació, el consistori repartirà pels comerços i punts més destacats del poble una guia bàsica de consells per a emprar un llenguatge igualitari, necessari per a avançar en el camí de la igualtat deixant enrere el masculí genèric. Maika Puertas, tècnica d’igualtat, ha destacat fórmules com, per exemple, emprar paraules genèriques o col·lectives (“veïnat”, “ciutadania”…), utilitzar les formes femenines i masculines juntes (“els xiquets i les xiquetes”) o canviar el subjecte si té marca de masculí (“cada sol·licitant” en vegada de “tots els sol·licitants”), entre altres.

“Ens agrada molt la frase que posa a la guia, ‘el llenguatge descriu la societat, i també la construeix‘”, ha dit Puertas. En aquest sentit, ha volgut deixar clar les connotacions que poden tindre les paraules. “Si veiem les definicions de ‘dona’ i ‘home’ en la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) podem comprovar que les dones sempre tenen associades expressions, refranys i concepcions pejoratives que no estan als homes”, per això, ha animat a tot el món a reflexionar sobre aquest assumpte.

Micó també ha explicat que es farà un ordenament perquè aquest tema es treballe als instituts del municipi i les generacions del futur canvien la situació. Malgrat això, ha volgut matisar que no es tracta de culpar a cap persona que no utilitze correctament el llenguatge “perquè hem nascut en una cultura on impera el patriarcat i no ens hem fet aquest tipus de preguntes”, sinó que com a institució l’objectiu és actuar per a acabar i avançar cap a la igualtat. “És una campanya modesta però és la primera llavor a Foios i cal fer un efecte ona que arribe a la gent. Convideu la gent que ho faça perquè no costa res i ajuda molt a que tots i totes se senten inclosos. És com quan vas a l’oculista i no tens molts problemes de vista, però si et poses ulleres sempre veuràs millor. Utilitzar un llenguatge inclusiu ens fa millorar i és un pas més en la victòria cultural que estem conquerint”, ha conclòs.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + sis =