25n
25N
25N

Professionals de la Psicologia aconsellen no descuidar la salut emocional de la població infantil durant la pandèmia

La situació creada per la COVID-19 ha frenat moltes de les experiències que formen part del creixement personal i social de nens i nenes

Professionals de la Psicologia aconsellen no descuidar la salut emocional de la població infantil durant la pandèmia
31/01/2021 -

Professionals de la Unitat de Psicologia de la Salut de l’Hospital Universitari de la Ribera, aconsellen a mares i pares no descurar la salut emocional de nens i nenes durant el temps que duri la pandèmia de COVID-19.

Segons assenyalen, la població infantil ha mostrat, en general, una admirable capacitat d’adaptació a la situació creada pel nou coronavirus i un alt compromís amb ella i amb la societat.

Tal com ha assenyalat la psicòloga clínica de l’Hospital d’Alzira Blanca Portillo, la majoria de nens i nenes ha integrat les mesures higièniques anti-COVID, moltes vegades millor que les persones adultes, “mantenint les màscares ben posades, així com contemplant la correcta rentada de mans i la distància social”. De fet, ha afegit, són els qui, a vegades, recorden als seus progenitors aquestes mesures i pregunten per què hi ha persones que no les respecten.

No obstant això, “malgrat l’aparent facilitat amb la qual han interioritzat els canvis, als nens els costa el mateix que als adults fer-ho i, per tant, cal no oblidar valorar-los l’esforç i reconéixer-los el difícil que la situació és també per a ells”.

Així, els nens i les nenes es troben en un moment evolutiu “més actiu” que el de les persones adultes, en el qual es produeixen més canvis, i viuen experiències més variades, que els ofereixen la possibilitat de desenvolupar recursos personals, habilitats interpersonals i desenvolupament de diferents rols vinculats a aquestes situacions. No obstant això, la pandèmia ha frenat moltes d’aquestes experiències, que formen part del seu creixement personal i social.

“Ells també estan vivint grans canvis en les seues dinàmiques de vida i restriccions que afecten la seva vida escolar, familiar i social”, ha assenyalat Portillo, qui ha afegit que “és fonamental, per tant, poder acompanyar-los de la millor manera possible en aquest procés i ajudar-los en moments difícils”.

De fet, les persones assenyalen que, davant la situació actual, alguns nens i nenes poden mostrar-se irritats, amb una certa hiperactivitat i, fins i tot, presentar dificultats per a dormir, més empipaments, tristesa i plor en alguns moments. “Són signes que no tenen per què ser patològics, sinó formes que l’organisme troba per a adaptar-se a la situació, però als quals cal parar esment; també cal fer-ho amb aquells nens que es mostren com si no passés gens diferent”, ha agregat.

En aquest sentit, la Unitat de Psicologia de la Salut de l’Hospital de la Ribera aconsella a pares i mares mantenir una comunicació positiva, “de manera que els menors puguen expressar sentiments com la por, l’aclaparament o l’avorriment, sense que siguen recriminats per ells. És l’oportunitat per a ajudar-los a entendre per què els passa i, fins i tot, per a reconéixer que als adults també els ocorre”, ha afirmat Portillo.

Igualment, s’aconsella donar informació veraç a la població infantil, adequada a la seua edat, perquè entenguen el moment que s’està vivint i les raons de les mesures que es van adoptant, integrant-les com una cosa necessària i no sols per les conseqüències punitives que puga tenir el no seguir-les.

“També és necessari compartir activitats amb ells”, ha assenyalat Portillo, qui ha aconsellat que s’evite l’abús de les noves tecnologies, ja que el seu ús inadequat pot tenir efectes nocius en la salut mental dels menors, amb símptomes com la irritabilitat o l’alteració dels patrons del somni.

En aquest mateix sentit, s’aconsella disminuir l’aïllament social de la població infantil, mantenint el contacte amb familiars i amistats, a través de mitjans de comunicació que eviten la trobada física, “sempre de forma supervisada pels pares i amb un temps màxim d’ús”.

Oferir-los afecte i parlar-los del futur i d’experiències per a viure en aquest moment, reals i possibles són unes altres de les recomanacions que ofereixen els especialistes de la Unitat de Psicologia de la Salut de l’Hospital d’Alzira, que conclouen que “s’ha d’evitar el càstig físic i emocional del nen, substituint-lo per altres estratègies que l’ajuden a aprendre i a reflexionar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − 2 =