"Dret a la ciutat" i "Ciutat de les persones", els principals "valors" del nou Acord del Rialto

Un dels punts en els quals més s’insisteix és a atallar el problema de l’habitatge, i contemplen “recàrrecs a l’IBI” per a aquells que mantinguen més de 10 habitatges “buits i fora de mercat”, com molts bancs

Guardar

Acord Govern del Rialto-9
Acord Govern del Rialto-9

Ahir es va presentar l'acord de govern per a València. Va ser després de més de mes i mig de negociacions, i després de tindre ja un alcalde investit i haver celebrat, aqueix mateix matí, el Ple d'Organització. El Govern de la Nau, amb després de socis, ha deixat d'existir i ha donat pas al Govern del Rialto, un "acord de cine", segons assenyalen Joan Ribó i Sandra Gómez, que concentra 64 punts programàtics a executar en la legislatura. I és en els eixos de "Dret a la ciutat" i "Ciutat de les persones" on més promeses s'acumulen. En concret, 35; les mateixes que tot a l'antic acord de la Nau.

El nou Acord del Rialto està compost per sis grans eixos, dins dels quals es desgranen cadascun dels punts. El primer i més curt, encara que amb la importància d'estar en 'primera fila' es diu "Una ciutat feminista". "No és casualitat que estiga el primer", va assenyalar Gómez. La líder socialista va assegurar que el feminisme i la igualtat, com el canvi climàtic i la sostenibilitat, serà una cosa transversal.

Així l'acord està compost per aqueix primer eix, a més d'"Una ciutat d'oportunitats i millors treballs", "Dret a la ciutat", "Ciutat de les persones", "València sinònim de llibertat i cultura" i "València capital metropolitana, participativa i oberta". Tant en el segon com en el tercer, els més voluminosos, es tracten varietat de temes relacionats amb el benestar general de la societat a través de punts concrets; des de conversions en zona de vianants fins a reclamar al Port espais en desús.

"Per a les persones"

L'eix de "Dret a la ciutat" respon a un dels "valors", va assegurar Ribó, als quals "respon l'acord". Es parla ací del 'dret' de les persones a ser el centre de la capital. Un dels primers punts és, precisament, la reurbanització de "les places de Bruges, Mercat, Reina, Ajuntament i Sant Agustí", alguna cosa que tots dos van destacar als mitjans. "Hem d'actuar sobre una sèrie de vectors, des de l'urbanisme fins a la disminució de vehicles i conversió en zona de vianants", va assenyalar Ribó. Gómnez va assegurar que s'ha buscar crear uns "espais comuns i peatonalitzacions més amables" per a fer una ciutat, "sobretot, per a les persones": "Ens hem marcat fer València una ciutat de places".

Sense eixir de la transversalitat de la sostenibilitat, s'aborda també en aquest tercer eix les zones verdes de la ciutat. "Cal avançar en la idea de renaturalitzar el nou llit del Túria", va assenyalar Ribó. Un concepte que està incorporat en la nova Regidoria de jardins, que ha passat a dir-se de "Jardineria Sostenible i Renaturalització de la Ciutat". Per això contemplen l'avanç també del Parc de Desembocadura, l'impuls del Parc Central, i una nova gestió de les zones verdes.

Penalitzacions per habitatge buit

En aquest tercer eix també es detalla la intenció de crear una comissió entre l'Autoritat Portuària i l'Ajuntament per a discutir aquelles qüestions que "afecten la ciutadania": "Un dels assumptes és la nova delimitació d'espais, perquè cedisca a l'Ajuntament aquells terrenys que en aquests moments no utilitza". No obstant això, assenyala, també és fonamental "la contaminació" que provoca la seua activitat.

L'habitatge també té cabuda en aquest eix. Asseguren que impulsaran la creació d'habitatge públic perquè "en aquests moments hi ha molta gent amb problemes de lloguer". Assenyalen, fins i tot, penalitzacions a l'IBI per a aquells propietaris que mantinguen més de 10 habitatges "buits i fora de mercat". Alguna cosa que afectarà, si no ho canvien abans, a entitats bancàries.

"Buscar aqueixa igualtat en el futur"

L'eix "Ciutat de les persones" incideix, de forma 'paral·lela' al valor abans ressaltat, als serveis públics i vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes de València. El primer punt detallat, que també va ressaltar Gómez, és sobre l'educació infantil: "Hem de fer un pas decisiu en la universalització de l'educació de 0 a 3 anys". Alguna cosa en el que avançaran, detallen, mitjançant la "recuperació de la gestió" de concertades, construcció de "noves" i en col·laboració amb la Generalitat. És un pas, assegura la política socialista, "fonamental per a buscar la igualtat en el futur" entre dones i homes.

També s'aborda un tema que, fa uns mesos, va recobrar nova rellevància social. Es tracta del dret a una mort digna. S'assegura en l'acord que es proposarà en l'àmbit autonòmic i nacional "ampliar les prestacions sanitàries amb la introducció de nous drets, com una transició digna a la mort".

L'emergència climàtica també està present en aquest eix, amb la promesa d'intensificar els programes de "sanitat ambiental i reducció de la contaminació acústica i atmosfèrica".

De nou, com en l'eix anterior, es contempla la creació d'habitatge públic, però aquesta vegada exclusiva a tendir la vulnerabilitat social: "Hem de parlar de les persones que estan en el llindar de la pobresa i que necessiten un parc d'habitatge públic", va assenyalar Ribó.

Destacats