"El primer pas ja està donat" per a l'autoproveïment energètic de València

Ja hi ha instal·lades i s'instal·laran més pèrgoles 'fotovoltaiques' capaces de produicir energia per a serveis públics amb excedent

Guardar

Valencia_-_Ayuntamiento_-_Museo_Histórico_03_2016-01-16
Valencia_-_Ayuntamiento_-_Museo_Histórico_03_2016-01-16

No és imminent, però està plantejat. Ho va plantejar l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la campanya electoral, i ara està en l'acord signat del Botànic II. En el Cap i Casal ja tenen una cosa avançada. "El primer pas ja està donat", assenyalen. Es comença per l'"autoproveïment" d'edificis per a, si resulta, distribuir l'excedent a empreses i llars.

De moment les converses entre Generalitat i l'Ajuntament de València, respecte a la possible 'duplicitat' d'una empresa energètica pública, no s'han donat. En realitat, cadascuna tindria un punt de partida diferent: la primera serveix, a l'inici, de cara a dependències de l'Administració Autonòmica; la segona, per a dependències municipals. Els segons, no obstant això, ja tenen alguns passos donats.

"Parlar de si unir València a l'elèctrica de la Generalitat és, ara, elucubrar. De moment el que sí que s'ha plantejat és seguir la línia de l'autoproveïment", detallen des de Compromís.

El pla consta de tres grans passos, dins dels quals hi haurà altres més concrets: primer, continuar amb la línia d'"autoproveïment" d'edificis públics, com és el cas, per exemple, del de Serveis Municipals del Cementeri, que ja s'autoproveeix. El segon, seria ampliar aqueixa producció energètica per a tindre un excedent, més enllà del necessari per al funcionament de les dependències, i emmagatzemar-lo. Finalment, distribuir aqueixa energia a empreses i llars.

Exemples a València ja hi ha. El març passat s'inauguraven a la ciutat les primeres 'pèrgoles fotovoltaiques' al Parc de Morvedre. "Són el resultat de la preocupació de la ciutadania per la sostenibilitat", detallava Ribó als mitjans. Es tracta d'unes estructures que, alhora que ofereixen recer del sol -o la pluja- als ciutadans, proporcionen energia per a l'enllumenat públic, el reg del mateix parc i per a carregar bicis elèctriques. Tot gràcies al fet que la superfície està coberta per plaques solars.

pergolas-fotovoltaicas

Des de la formació que va llançar aquesta proposta, en sintonia amb els seus socis de govern -encara que un no tindrà representació ara-, plantegen l'estalvi que pot suposar això al Consistori. "En una ciutat gran com València les dependències municipals fan un consum important. Amb l'autoproveïment, el guany és també important", assenyalen.

Hi ha més alternatives plantejades. En el Mercat de Castella, per exemple, la superfície per a posar plaques és prou gran per al mateix mercat, però també per a generar un excedent per a, per exemple, "recarregar cotxes elèctrics". També enfront del Mercat Central, en la plaça de Bruixes, dues grans pèrgoles estan plantejades amb una superfície de 480 metres quadrats que produiran energia. Un dels majors parcs solars de València. Un altre lloc per a estudiar la possible constitució, més endavant, d'"una empresa energètica" que es dedique a la seua distribució. "El primer pas ja està donat", insisteixen.

Destacats