25n
25N
25N

Primer cap de setmana sense toc de queda a la Comunitat Valenciana

La Generalitat ha desplegat un important dispositiu policial per a aquests dies i evitar concentracions massives

Primer cap de setmana sense toc de queda a la Comunitat Valenciana
11/06/2021 -

La Comunitat Valenciana afronta aquests dies el seu primer cap de setmana sense toc de queda des que s’aplicara aquesta restricció de mobilitat nocturna fa set mesos i mig, aproximadament. També és el primer cap de setmana en el qual no hi ha límit de persones en les reunions socials i familiars, tant en àmbits socials com privats. Així, la Generalitat ha preparat un important dispositiu policial per a controlar que no es produïsquen aglomeracions significatives de persones.

L’autonomia valenciana ha sigut l’última de tot el país a llevar el toc de queda. La majoria de la resta de les regions espanyoles van desactivar aquesta restricció de la mobilitat nocturna quan va decaure l’estat d’alarma el passat 9 de maig. La raó principal es deu al pla de la Generalitat que està duent a terme amb l’objectiu d’aconseguir una desescalada “prudent i gradual”. Tant és així, que no es planteja flexibilitzar les actuals mesures fins al 30 de juny.

De moment, la Comunitat Valenciana continua presentant bones dades respecte a l’evolució de la pandèmia, a pesar que ja no és l’autonomia amb menor índex d’incidència acumulada d’Espanya. Així, es manté entorn dels 40 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, un indicador que el risc de propagació del coronavirus és baix.

Situació de l’oci nocturn

Les noves mesures del Consell que van entrar en vigor el passat 8 de juny suposen un nou salt quant a la relaxació de les mateixes en el sector de l’oci nocturn, que torna a reobrir les seues portes. Aquests locals podran obrir fins a les 2 de la matinada, encara que sense sala de ball i amb un aforament del 50% en interiors i del 100% a les terrasses. La mateixa capacitat es permet per a l’hostaleria, que haurà de tancar a la 1 de la matinada amb un límit de 10 persones per taula.

És per això que des del sector de l’oci nocturn com el de l’hostaleria han recorregut ja davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) de la Comunitat Valenciana les limitacions i sol·liciten la seua suspensió cautelar. Així ho van fer saber les patronals més representatives de l’hostaleria i l’oci de la Comunitat Valenciana, Conhostur, Fotur, juntament amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Marina.

El sector es justifica en què “donat el perjudici que la seua aplicació suposa per a les empreses del sector, en entendre que les mateixes són desproporcionades, tenint en compte la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana, en nivell baix, mentre que per contra s’apliquen limitacions encara molt severes que impedeixen l’activitat empresarial de les empreses, especialment oci nocturn”.

Dades a nivell nacional sense estat d’alarma

Amb la caiguda de l’estat d’alarma el 9 de maig, restriccions com la que ja no és present aquest cap de setmana en la Comunitat Valenciana, el toc de queda, es van veure moltes imatges alarmants. Concentracions massives de persones, botellons, persones sense màscara o sense distància de seguretat… No obstant això, eixes imatges no van acabar en un augment considerable dels contagis, encara que cal agafar amb prudència les dades.

L’últim balanç de Sanitat sota estat d’alarma nacional va ser el divendres 7 de maig. En aquells dies, la corba ja tendia a la baixa, però encara lluny dels números que marca juny. La incidència acabava de baixar de la barrera dels 200 casos per 100.000 habitants a 14 dies i la suma de positius diaris evidenciava una millora, però amb quantitats superiors a 7.000 i 8.000 nous en els balanços diaris.

30 dies després, l’estadística diària del departament és bastant més esperançadora, amb la incidència en 111 i baixant i una mitjana de contagis inferior a 5.000. A més, el nombre de morts ha baixat significativament des de llavors. El ritme del procés de vacunació en la Comunitat Valenciana i en la resta del país estan donant els seus fruits.

Des de les institucions, es recorda que el virus continua ací i que és important mantindre la prudència en tot el moment. La relaxació de les restriccions en l’oci i la vida social ha de vindre acompanyada de responsabilitat per part de la ciutadania. Així apel·lava el president de la Generaliat, Ximo Puig, abans que s’anul·lara el toc de queda: “Tinc confiança absoluta en la societat valenciana, especialment en els joves, que han tingut un comportament exemplar durant la pandèmia”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + dinou =