25n
25N
25N

El Pressupost de la Generalitat de 2021 garantirà els serveis públics fonamentals i impulsarà la reactivació econòmica i l'ocupació

El Pressupost de la Generalitat de 2021 garantirà els serveis públics fonamentals i impulsarà la reactivació econòmica i l'ocupació
03/08/2020 -

L’objectiu del Pressupost de la Generalitat per a 2021 és fer compatible la garantia dels serveis públics fonamentals i l’impuls per a reactivar l’economia, en un context molt complicat provocat per l’emergència sanitària, econòmica i social ocasionada per la pandèmia de la COVID-19.

Segons el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, “aquesta crisi ha posat de manifest el rellevant paper que exerceixen les comunitats autònomes per a la prestació dels serveis públics fonamentals. Des del Consell, en aquest context de crisi sense precedents, hem tractat de mitigar l’impacte de la mateixa mitjançant l’adopció de mesures destinades a fer costat als sectors afectats, reorientant les polítiques de despesa de 2020”.

Soler ha explicat que “la previsió per a 2021 és que continuen els efectes negatius derivats de la pandèmia sanitària, per la qual cosa l’elaboració dels Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2021 se centrarà a continuar desenvolupant accions per a pal·liar els efectes negatius de l’actual crisi, orientant i prioritzant els recursos disponibles cap a la recuperació econòmica i social, sense perdre de vista les prioritats marcades per l’Acord del Botànic II, respecte del canvi de model productiu, la creació d’ocupació, la prestació de les polítiques educatives, sanitàries i socials, a més de la lluita contra l’exclusió social i la potenciació de polítiques d’integració i igualtat”.

En aquesta línia, el desenvolupament de les polítiques incloses en el Pla de recuperació i per a l’impuls de l’activitat econòmica, se centra en els següents eixos: l’enfortiment dels serveis públics, especialment del sistema sanitari i sociosanitari, la transformació digital i ecològica de l’estructura productiva valenciana, assegurant una transició ecològica justa, una administració més digital i àgil, l’impuls a l’economia verda i a les energies renovables, el reforç de l’R+D+I i la generació d’un territori més segur i resilient; així com afrontar amb garanties les majors dotacions que requeriran els sistemes sanitari, educatiu i de serveis socials.

Mecanisme transitori fins a la reforma del finançament

Soler ha assenyalat que “la continuïtat d’un sistema de finançament que no garanteix el principi constitucional de suficiència financera per a la Comunitat Valenciana i la incertesa afegida per a 2021, en el context d’una major necessitat de recursos per a impulsar la recuperació econòmica i social a la Comunitat Valenciana, perjudica les possibilitats de creixement i creació d’ocupació que seran necessàries després de la pandèmia de la COVID-19”.

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha expressat la necessitat “que fins que es duga a terme la reforma del sistema, s’assignen fons extraordinaris o es corregisquen les diferències que es deriven de l’actual model de finançament, perquè la Comunitat Valenciana puga incorporar els majors ingressos que en el seu cas es deriven d’aquests”.

En aquestes circumstàncies també cobren rellevància els fons de la Unió Europea que es destinaran a la recuperació, així com l’optimització i reorientació dels fons estructurals europeus 2014-2020. Referent a això, el conseller ha indicat que “l’estructura productiva de les comunitats autònomes ha de ser un criteri clau per a repartir a Espanya els fons Europeus”.

Perspectiva de gènere

L’Ordre d’elaboració del pressupost recull també la incorporació en els mateixos de la perspectiva de gènere en un procés de millora de coordinació i procediment respecte a exercicis anteriors, en l’elaboració de l’Informe d’Impacte de Gènere en els pressupostos de la Generalitat.

La integració de la perspectiva de gènere en els pressupostos, suposa avaluar els programes i processos pressupostaris tenint en compte les igualtats entre els sexes i reassignar els recursos d’una manera més equilibrada si fora necessari.

El pressupost es converteix així, en un instrument fonamental per a aplicar la transversalitat de gènere al conjunt de polítiques públiques desenvolupades per la Generalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + 17 =