Presidència destina més publicitat per usuari a mitjans de 6.000 lectors que de 800.000

Els “criteris” que assenyala la Llei de Publicitat Institucional parla de ‘prioritzar’ però no obliga a guiar-se per raons objectives

Palau de la Generalitat

Presidència destina més publicitat per usuari a mitjans de 6.000 lectors que de 800.000
12/06/2019 -

Després de l’aprovació de la Llei de Publicitat Institucional, la Generalitat Valenciana i els seus diversos organismes han de detallar les seues inversions publicitàries. Una llei que detalla el ‘criteri’, encara que no obliga el seu compliment, a triar les inversions d’acord amb “l’audiència i la implantació territorial i social”. Alguna cosa que, com es desprén de les dades de Presidència, no es produeix.

Des del departament directament baix Ximo Puig, Presidència de la Generalitat, el diari Levante EMV és el que més inversió rep: 518.815,3€ durant 2018. Li segueix Informació amb 384.743,55€ i Les Províncies amb 264.378,78€. Es tracta dels mitjans escrits més llegits en la Comunitat, encara que és complicat fer-se una idea del volum de rectors entre impressió i pàgina web. No és així amb els mitjans digitals valencians.

Entre els digitals, el portal que més beneficiat ix és ‘comarquesnord.cat’, relacionat amb el germà de Ximo Puig. Amb 6.006 lectors únics segons l’auditora de mitjans OJD, en 2018 va rebre una inversió de 5.950€. Així, la web de notícies ha rebut, aproximadament, 0,99€ per usuari. Contrasta amb les dades que ha destinat Presidència al mitjà que més ha rebut: Grup Plaza (en el moment només estava auditat valenciaplaza.com), va rebre 52.675€ per a 817.056 lectors comptabilitzats. Això és 0,06€ per usuari.

Entre aquests, València Extra és el mitjà auditat que més perjudicat ix. Obté només un cèntim d’inversió publicitària per cada lector; una xifra encara menor que l’any passat malgrat augmentar les seues xifres d’audiència.

Un, huit y 43 cèntims

La Llei de Publicitat Institucional va ser aprovada al maig del passat any amb la promesa d’oferir una informació transparent i una elecció de mitjans amb criteris més objectius, com l’audiència. També incloïa elements que van cridar l’atenció en l’àmbit nacional, com la prohibició de contractar amb mitjans que publique anuncis de prostitució.

La Llei naix d’una iniciativa presentada per Compromís el setembre de 2015, pocs mesos després de conformar el nou govern progressista de la Comunitat Valenciana. Pretén que la publicitat institucional siga sol per al “benefici de la ciutadania” i que es desmarquen de les formacions polítiques, és a dir, que siguen només relatives a serveis al ciutadà. Així es prohibeix, per exemple, les plaques commemoratives en inaugurar centres públics.

No obstant això, l’aplicació a la realitat dista. Si bé es poden consultar els mitjans que reben aquestes contractacions, aquests són triats des de presidència -Ximo Puig- per a totes les Conselleries. Ha d'”atendre” els criteris detallats, però no té obligació d’això. Així, Diari Millars rep 41 cèntims per lector -té 13.865- mentre que El Meridià rep 8 amb quasi els mateixos usuaris -13.154-.

València Extra, que en 2017 encara no estava auditat, va rebre 7.000 euros. L’any següent, malgrat augmentar audiència a 60.102 mensuals fa mig any-, estar auditat i ser un dels mitjans en valencià més llegits a València, la contractació ha descendit a 500€ des de Presidència.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 13 =

turismo salou