25n
25N
25N

Un extens programa per a celebrar "el dia de tots" i de la "diversitat" de la Comunitat

Enguany la programació “té en compte” a les dones, des de les “Reines oblidades del Regne de València” fins a artistes actuals, amb un concert de Sis Veus

Un extens programa per a celebrar "el dia de tots" i de la "diversitat" de la Comunitat

Jornada de portes obertes en el Palau de la Generalitat, recitals de poesia al pati gòtic, concert de Sis Veus, una exposició sobre les “reines oblidades” del Regne de València, un homenatge al contacontes Llorenç Giménez… Multitud d’activitats per a “celebrar el dia els valencians i valencianes”, celebrar la “terra de la diversitat” el 9 d’Octubre de 2019. “Tots els que us acosteu sereu els vertaders protagonistes de la festa, que és de tots”, ha iniciat l’acte.

Un programa espera en la cadira de cadascun dels quals assisteix; són nou dies replets d’activitats, amb inici demà un d’octubre. El President Ximo Puig ha assistit a l’acte al costat del Conseller Vicent Soler, a més d’altres personalitats polítiques, com el regidor de Festes de l’Ajuntament de València, Pere Fuset. “Una festa en la qual enguany volem recordar a les grans oblidades, que en realitat són grans oblidades”, ha assenyalat Puig en referència a les reines i les dones protagonistes que la història ha silenciat.

Fes click per a veure les imatges a grandària completa.

El President ha volgut posar l’accent en la “diversitat” del territori valencià. Per això, ha assenyalat la novetat del cartell d’enguany, que amb tres persones que representen les tres províncies, s’entremesclen els colors per a mostrar “totes les interaccions possibles“.

Cada dia excepte el nou, amb diferents horaris, els ciutadans i ciutadanes que vulguen podran entrar a conéixer el Palau de la Generalitat. Un lloc que també serà escenari de diverses activitats culturals, especialment de concerts, exposicions i poesia. No obstant això, també ix la programació a la ciutat: la Plaça Manises acollirà un “Festival Infantil” amb jocs tradicionals i la presència de la Colla d’À Punt.

El dissabte i diumenge, cinc i sis d’octubre, seran dies amb gran protagonisme de la música. Els dos dies, “en la rodalia del Palau”, hi haurà diverses actuacions des de les 11 del matí fins a les 18 de la vesprada. Això concentrat en dos escenaris, un en la Plaça Manises i un altre al carrer Cavallers. Des de demà, podrà consultar-se el programa en els canals oficials de la Generalitat Valenciana.

El titular del Consell ha assegurat que se celebra el 9 d’Octubre “com a inici de la constitució moderna” del poble valencià i que enguany, a més, es destacarà la història valenciana que antecedeix a aqueix moment perquè “hi ha també una part fonamental que ha de posar-se en relleu”.

Per part seua, la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat que el programa d’enguany comptarà amb més de 30 actes culturals que se celebraran entre l’1 i el 9 d’octubre, i ha revelat que tots tindran com a fil conductor “la defensa explícita de la igualtat en la diversitat” com a valor de la Comunitat.

Escribano ha afirmat que, quant a la igualtat de gènere, s’ha augmentat el protagonisme femení tant en la programació cultural com en els actes musicals, així com que, en una aposta per visibilitzar a dones històriques, s’ha decorat la seu del Consell amb il·lustracions de les reines de l’antic Regne de València, des de Violant d’Hongria fins a Germana de Foix, creades per Lawerta.

La directora general de Promoció Institucional ha assegurat també que enguany s’ha volgut ressaltar la germanor de les diferents cultures que es creuen en el territori valencià, com l’andalusina o la marroquina, a través de les actuacions de la Berklee College of Music.

Escribano ha recordat a més que s’ha reforçat també el pes històric del Dia de la Comunitat amb una exposició sobre la predel·la del Centenar de l’Emploma, una de les obres més representatives del gòtic internacional valencià que ara es troba en procés de restauració després de l’acord rubricat amb el Victòria & Albert Museum de Londres.

Nova il·luminació

En acte s’ha aprofitat, a més, per a mostrar la nova il·luminació de la Sala de Corts, el “cor” de la Comunitat, en paraules del President. El dissenyador, al costat d’una especialista tècnica, han mostrat com la nova lluminària, quadrada i suspesa en el sostre, està dissenyada per a destacar l’estada “però preservar els materials i murals” d’aquesta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − un =