25n
25N
25N

Fàbregas presenta el nou reglament de Govern Obert

Fàbregas presenta el nou reglament de Govern Obert
17/12/2018 -

La regidoria de Govern Obert i Transparència comença el procediment per a l’aprovació de dues noves ordenances de participació ciutadana, transparència i rendició de comptes. Aquest reglament es constitueix com a una acció transversal de les polítiques de l’Ajuntament i té l’objectiu principal de promoure la democràcia participativa amb una millora de l’accés per part de la ciutadania a la informació dels organismes públics municipals.

Neus Fábregas, regidora de Govern Obert, ha declarat que «és el moment de posar en norma que la ciutadania és un agent actiu en les decisions de les polítiques sobre societat, i per tant sobre la seua vida». «Així, del 2017 al 2018, s’ha millorat en un 300% el dret a la informació municipal». Com a últim pas del treball realitzat fins a l’actualitat es crea aquest reglament, integrat per dos ordenances noves dedicades a la participació ciutadana i la transparència respectivament. El que fa referència a la rendició de comptes apareix a ambdues ordenances de manera transversal.

Les millores que inclou quant a participació s’estructuren entorn de set eixos d’actuació. Entre ells trobem el compromís per la transversalitat, l’aposta per la descentralització, que es relaciona amb les noves vocalies i els Observatoris de Barri i del Poble de l’últim Reglament de Juntes del districte; més membres als òrgans de participació i una vicepresidència ciutadana i la incorporació de diverses ferramentes de proposta i consulta, així com la creació del Síndic de Greuges Municipal.

La regidora també ha insistit en la promoció de l’associacionisme mitjançant subvencions i cessions d’espais públics, l’organització de campanyes de participació ciutadana i escoles cíviques, la realització d’estudis sobre participació i la creació d’un portal per a visibilitzar tots els processos municipals i l’Observatori de Participació Ciutadana.

Pel que fa a la transparència, s’advoca per un avanç en les obligacions mínimes de publicitat activa, augmentant la informació i concretant el seu format i data de publicació. Per a adequar-se a les lleis estatals i regionals, s’incorporen criteris interpretatius del Consell de Transparència Estatal i de la Generalitat en matèria de drets d’accés i es concreta el procés sancionador per a regidories i organismes municipals poc transparents.

Cal destacar la creació d’un protocol de traspàs de poders per a facilitar els canvis de govern. Gràcies a este, es facilitaran als nous càrrecs resums de totes les accions de les regidories en començar la nova legislatura i agilitzar processos. També es crea un pla d’integritat d’administració local per a millorar la governança entre els diferents ens i se sotmetrà als càrrecs i organismes públics a un escrutini amb el pla de millora de rendició de comptes.

«En definitiva volem un bon govern, un govern obert que aposte per la participació, la transparència i la rendició de comptes», ha conclòs la regidora. Perquè la ciutadania s’informe sobre les ordenances, encara pendents d’aprovació, es realitzaran dues jornades: la primera, el pròxim dijous 20 de desembre, dedicada a la transparència, i la dedicada a la participació, dijous 22 de gener.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − sis =