25n
25N
25N

El Magnànim celebra els seus 70 anys amb una entrega de premis

El diputat Xavier Rius ha felicitat als premiats, “els autèntics protagonistes de la gala”

El Magnànim celebra els seus 70 anys amb una entrega de premis
18/10/2018 -

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha presentat en roda de premsa als mitjans de comunicació als guanyadors dels Premis València i València Nova 2018 que atorga aquesta entitat depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València. L’acte ha comptat amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius, i del director del Magnànim, Vicent Flor, acompanyant als premiats d’enguany, Antoni Corominas, Jordi Julià, Javier Velaza, Joanjo Garcia, Núria Tamarit, Estefanía Cabello i Mònica Richart. La presentació s’ha realitzat a la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural de la Beneficència i s’han exposat també els llibres ja editats i de les obres originals que l’artista Manuel Boix ha creat expressament per als guardonats.

“El protagonisme és dels autors”

Xavier Rius, diputat de Cultura, ha felicitat als premiats “que seran, com és habitual en els últims anys, els autèntics protagonistes de la gala”, que ha anticipat que “en un any que celebrem el 70 aniversari del Magnànim serà divertida i plena de sorpreses” i ha subratllat el suport de la Diputació a la creació mitjançant aquests premis i també molts altres premis comarcals i locals que reben la seua ajuda econòmica. La gala de lliurament se celebrarà a partir de les 19.30 hores a la sala Refectori del Centre del Carme CC (c/ Museu, 2, València) i serà presentada per Eugeni Alemany, amb l’actuació del grup Jazzmàtiks i del rapsode Vicent Camps.

Canvis en la modalitat per a joves

Per la seua part, el director del Magnànim, Vicent Flor, que es mostra satisfet per la consolidació dels canvis introduïts en la nova etapa, ha avançat que en pròximes edicions s’estudia efectuar canvis en la categoria per a menors de 31 anys amb l’objectiu d’afavorir la participació “especialment en la modalitat d’assaig i narrativa”. Els canvis passarien per “ampliar l’edat fins als 35 anys o obrir la categoria a autors i autores que no hajen publicat”. Respecte a les categories que han quedat desertes, especialment les de narrativa en castellà tot i la nombrosa participació, Flor ha assenyalat que és una prova de la independència i qualitat dels jurats. Per últim, el director del Magnànim han declarat que “volem donar importància també als artistes en aquests premis, i enguany han participat Manuel Boix, autor de les obres que rebran els guanyadors com a guardó; Ana Penyas, autora dels cartells dels premis i recent guanyadora del Premio Nacional del Cómic; Juan Nava, dissenyador, i Fèlix Bella, tipògraf; i Jazzmàtiks, Vicent Camps i Joan Fuster/Eugeni Alemany, que intervindran en la gala.

Agraïts amb el reconeixement, el tracte i l’oportunitat

Els premiats i les premiades s’han mostrat agraïts amb la Institució Alfons el Magnànim i amb la Diputació de València. Javier Velaza, guanyador del premi de poesia en castellà ha afirmat que “és un vertader plaer estar ací hui, tant pel premi com pel tracte rebut”. Jordi Julià, guanyador en la categoria de poesia en valencià, ha agraït també “que les institucions aposten per la cultura, la creació i la llengua en moments com aquests”. Núria Tamarit, primera guanyadora del premi de novel·la gràfica, s’ha mostrat agraïda perquè “una institució com el Magnànim aposte per la feina de tants dibuixants que estem treballant en la penombra”.

Els guardonats també han dedicat part de les seues intervencions per a parlar dels seus llibres, que parlen de temes tan universals, com “el dolor i l’amor i la cerca del jo en un temps impregnat de màquines i tecnologia”, com és el cas d’Estefanía Cabello, València Nova de poesia en castellà; “la maduració personal, l’amor, la mort i, fins i tot, l’autisme”, com ha dit Mònica Richart, premi València Nova de narrativa en valencià; “la València dels noranta que ens van deixar en herència”, que Joanjo Garcia ha destacat de la seua novel·la, guanyadora del premi de narrativa en valencià; o “l’estudi de l’evolució i la situació de la sanitat pública i universal”, tema central de la investigació d’Antoni Corominas, premi València d’assaig 2018.

Libres ja publicats

Edicions Bromera s’ha encarregat de la publicació dels llibres premiats en les modalitats de narrativa i poesia en valencià; Ediciones Hiperión s’ha encarregat dels premiats en la categoria de poesia en castellà; Andana Edicions publicarà el premi de novel·la gràfica, i la mateixa Institució Alfons el Magnànim ha editat el llibre d’assaig, que passa a formar part de la col·lecció Estudis Universitaris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + divuit =