Els premiats, "orgullosos", defensen el paper de la llengua i identitat valenciana

Guardar

WhatsApp Image 2019-10-09 at 10.56.22-1
WhatsApp Image 2019-10-09 at 10.56.22-1

L'editora Rosa Serrano, Alta Distinció de la Generalitat aquest 9 d'Octubre, ha manifestat en nom de tots els premiats l'agraïment i "gran honor" que suposa el reconeixement i ha defensat el paper de la llengua i identitat valenciana: "He recuperat per als meus fills i néts la llengua dels meus pares. La vaig descobrir tard, però la vaig descobrir per sempre".

"Sóc una dona orgullosa de ser-ho, una dona valenciana, feliç de veure els pobles, les institucions i la història pròpia que volem per tots els racons, en un dia com hui", ha manifestat en l'acte institucional celebrat en el Saló de Corts del Palau de la Generalitat.

L'escriptora ha repassat la seua carrera d'estudi de la llengua valenciana "a fons i amb plaer", fins a convertir-la en el seu "treball quotidià". Encara que el seu coneixement no se li "va poder donar l'escola", ha rememorat que li ho van aportar autors com Enric Valor, de qui "tant" va aprendre.

Ha assegurat sentir-se "orgullosa" de la riquesa del valencià, "les seues frases fetes, la seua poesia interna i la seua força narrativa", i ha posat com a exemple que, quan vivia a París, va poder constatar la semblança del valencià al francés.

Des que va saber que era una de les premiades, Serrano ha assegurat que està "en un estat d'estranyesa". "Què he fet jo, sinó ser fidel al meu país i a les persones que m'han il·luminat els camins i projectes?", s'ha preguntat, i ha proclamat en nom de tots els distingits que poden estar "ben orgullosos".

Serrano, que s'ha descrit com una dona "treballadora, combativa i convençuda del que vol dir ser una dona valenciana", ha desitjat que aquest siga un dia "de llum, transparència i combativitat perquè tot és necessari en la vida i la combativitat pot tindre dosi de capacitat de lluita, perseverança i seguretat en allò que es vol fer".

Per part seua, un altre dels premiats, el pilotari Paco Cabanes 'El Genovés', considera que aquest reconeixement "dignifica a la pilota". "Jo ho valore per a mi, però més per a la pilota", ha manifestat en declaracions als mitjans de comunicació a la seua arribada al Palau de la Generalitat.

L'esportista ha destacat que, hui dia, la pilota "no es pot acabar", perquè "està molt arrelada als pobles de les tres províncies" i "hi ha moltes escoles que ensenyen". "Qui sembra, recull", ha afirmat.

Així mateix, la jugadora de voleibol platja Liliana Fernández, qui ha rebut una Distinció al Mèrit Esportiu, ha afirmat estar "il·lusionada i molt agraïda" per "el reconeixement després de tants anys en l'esport d'elit".

En l'àmbit econòmic, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha valorat que el guardó que ha rebut és un "tot un honor": "significa que aquest projecte de patronal autonòmica, que hem treballat i els empresaris han volgut que siga així, és digne", ha manifestat.

D'altra banda, l'actriu Mamen García ha assegurat estar "una mica expectant" amb la Distinció rebuda: "No tots els dies et donen un premi", ha dit. "Encara que ja porte molt camí recorregut, veure l'afecte de la gent és fantàstic. Estic molt contenta", ha subratllat.

Així mateix, la directora de l'IES Lluís Vives de València, Carmina Valent, ha dit estar "molt contenta" perquè això és un reconeixement "de molta gent, de molts col·lectius i d'una trajectòria molt llarga" i ha aprofitat per a reivindicar "l'educació pública i de qualitat".

OLTRA: "NI MILLORS NI PITJORS, IGUALS"

En la seua intervenció, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha cridat a "recordar la història de l'autogovern valencià" 781 anys després, sabent que "el nostre naixement com a poble no ens fa ni millors ni pitjors". "Simplement ens fa singulars, ens permet viure i entendre el món des de la nostra identitat col·lectiva", ha exclamat.

Oltra ha defensat que ser valencians significa ser "ciutadans d'Europa i del Món" i ha apel·lat a la igualtat de drets, que "obliga les institucions" a garantir les mateixes oportunitats per a una societat inclusiva oberta i solidària, "una societat que faça d'aqueixa igualtat legal una igualtat real". Però, sobretot, que ho faça "independentment de la llengua, les creences o les característiques" personals.

Eixa Comunitat, ha reivindicat, s'assentisca sobre "una societat d'homes i dones que ha de ser respectuosa amb el seu entorn", ja que el planeta és "la casa comuna de tota la humanitat". Per tant, ha posat l'accent que els valencians mereixen "tindre les mateixes expectatives que qualsevol ciutadà de l'Estat".

Per a aconseguir-ho, Oltra ha posat l'exemple de valencians històrics com Vicente Ferrer i la seua "rectitud ètica", Joan Lluís Vives i la seua "sensibilitat social" o Jaume I i el seu "sentit de justícia". "Impulsos i voluntats medievals que podem fer nostres", ha proclamat, al fil de la "celebració de l'amor" d'aquest Sant Dionís.

 

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats