25n
25N
25N

El PPCV denuncia que el Consell no ha invertit "ni un euro" a reparar els danys del temporal 'Gloria' en les muntanyes

El PPCV denuncia que el Consell no ha invertit "ni un euro" a reparar els danys del temporal 'Gloria' en les muntanyes
27/08/2020 -

La portaveu de Medi Ambient del grup parlamentari ‘popular’, Elisa Díaz, ha denunciat aquest dijous que el Botànic no ha invertit “ni un euro” per a reparar els set milions d’euros en danys que el temporal ‘Gloria’ va causar en les muntanyes valencianes, i ha criticat que aquesta “deixadesa” converteix la muntanya “en un polvorí” en època d’incendis.

Segons ha assenyalat Elisa Díaz en un comunicat, el Consell reconeix en una resposta escrita que, en aquests set mesos, “ha fet desistiment de funcions” quan, d’acord amb informes de la Generalitat als que assegura que ha tingut accés, adverteixen dels “enormes danys” en els Espais Naturals Protegits i en muntanyes públiques, ja que algunes zones són “inaccessibles” a causa de les destrosses del temporal i es parla de “danys molt greus que cal recuperar amb urgència”.

La diputada ha lamentat que el Consell “no ha invertit res per a fer front a la inversió de quatre milions d’euros necessària per a reparar els danys en muntanya pública sola a la província d’Alacant, o els més de 640.000 euros de danys que Gloria va ocasionar en espais naturals protegits de la nostra Comunitat, segons la Direcció General de Medi natural, i a aquesta xifra se sumen els 2,2 milions de desperfectes en infraestructures de prevenció d’incendis provocades pel temporal”.

“Es fan cridar Consell del Botànic però la seua lluita contra l’emergència climàtica és falsa perquè a l’hora de la veritat no hi ha ni prevenció ni inversions, fan tot el contrari al que prediquen”, ha indicat.

Segons el PP, l’informe, a més de detallar danys en parcs naturals de les tres províncies, adverteix sobre les muntanyes públiques que “la conseqüència immediata d’aquests danys és l’increment de la necromassa (biomassa forestal morta) en la muntanya, la qual cosa suposa un increment del combustible d’alta inflamabilitat, a més de l’existència de nombrosos peus que, continuant vius, compten amb ferides que suposen focus de proliferació de poblacions de patògens”. El document conclou avisant que “estarà tot sec en poc temps, amb l’elevat risc de plagues i incendis forestals”.

Elisa Díaz ha assenyalat que en les zones forestals d’Enguera i Ontinyent es van ocasionar “danys intensos”, i es valora l’extracció necessària sols en aqueixes zones per uns 90.000 euros que, sumats als danys en els espais naturals protegits valencians, la xifra ascendeix a 225.000. Així, en la Serra d’Irta hi ha accessos a les pistes forestals “intransitables”, i els danys produïts als parcs naturals de la província de Castelló ascendeixen a 230.000 euros.

No obstant això, detalla que els principals danys causats per la tempesta ‘Gloria’ en les muntanyes públiques s’han registrat a la província d’Alacant, amb una previsió de reparació que es xifra en quatre milions d’euros, més el que és degut per danys en espais naturals protegits, de més de 215.000.

“NO ENS PODEM DEMORAR MÉS”

“No ens podem demorar més”, reclama la diputada, que qualifica d'”increïble que amb aquests informes la consellera Mireia Mollà, s’haja anat de vacances sense invertir ni un sol euro de què es preveu quan el risc d’incendi és elevadíssim. Després dirà que ha sigut inevitable”, ha criticat la diputada.

Al seu judici, “un dels pitjors enemics de la muntanya valenciana és la falta de gestió d’una consellera que es llava les mans en matèria de prevenció, que no inverteix, que no aposta per la silvicultura, la neteja de les muntanyes, que anuncia ajudes que no executa i que acomiada a professionals que treballaven per a evitar incendis”, ha assenyalat.

Així, ha recordat que el Consell “va anunciar un Pacte Forestal després de proposar-li’l el PP i rebutjar-lo, després va anunciar el Pacte dels boscos, i després Pacte Verd i, al marge de canviar-li el nom, res més, res se sap sobre aquest tema”. “Si volen prevenir incendis i evitar que s’haja de lluitar contra el foc, per què no ho fan?”, s’ha preguntat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + dos =