25n
25N
25N

PP diu a l'estat d'alarma per Covid-19 "no empara" al Govern del Rialto per a "obstruir a l'oposició"

PP diu a l'estat d'alarma per Covid-19 "no empara" al Govern del Rialto per a "obstruir a l'oposició"
07/04/2020 -

El grup municipal del PP a l’Ajuntament de València ha assenyalat aquest dimarts que l’estat d’alarma decretat arran de la crisi sanitària generada per la Covid-19 “no empara” al Govern del Rialto, l’executiu de la ciutat que conformen Compromís i PSPV, “per a obstruir la labor de l’oposició” en el consistori.

Referent a això, la portaveu del grup municipal ‘popular’, María José Catalá, ha assenyalat que el govern local “podria estar vulnerant el dret constitucional dels ciutadans a participar en els assumptes públics de l’Ajuntament a través dels seus representants democràticament triats al no contestar dins del termini i en la forma escaient a les preguntes plantejades pels regidors del PP a les delegacions del govern municipal i a l’Alcaldia”.

El PP ha demanat a la Secretària General i del Ple que “advertisca al govern municipal de les seues obligacions respecte a les sol·licituds d’informació i altres funcions de l’oposició”, així com de “la infracció constitucional que suposa bloquejar-les” i que “l’article 23 de la Constitució no està suspés ni afectat per l’estat d’alarma, amb tot el que això suposa i les responsabilitats en diferents ordres que es deriven del seu incompliment”.

Catalá ha comentat, “com a exemple de l’obstruccionisme” de l’executiu municipal al seu grup, l’escrit que va registrar “el passat 1 d’abril” per a sol·licitar “informació, tant a l’alcalde de València –Joan Ribó– com al regidor d’Hisenda –Ramón Vilar–, sobre ‘Emissió als bancs de remeses de rebuts domiciliats de l’IBI 2020’, respecte a la mesura anunciada pel govern municipal d’ampliar el període de pagament voluntari per causa de la Covid-19”.

L’edil ha censurat que “la resposta que va rebre a aquesta sol·licitud d’informació, signada pel regidor d’Hisenda”, va anar que es respondria “en el moment que altres tasques més urgents ho permeten”.

“En relació amb la seua nota interior de data 01 04 2020, el comunicat que, com vostés sens dubte tenen coneixement, existeix una situació especial motivada per l’estat d’alarma, per la qual cosa procedirem a la contestació a la seua pregunta en el moment que altres tasques més urgents ho permeten”, indica el PP que va ser la contestació.

“Aquesta contestació suposa un desconeixement absolut, o infracció deliberada, de la configuració constitucional d’estat d’alarma, que en l’article 116 de la Constitució estableix concretes garanties”, ha manifestat Catalá.

Entre elles, el PP ha destacat “que el funcionament de les Cambres, així com el dels altres poders constitucionals, no podran interrompre’s durant la vigència d’aquests estats (article 116.5)” i ha dit que això “inclou l’obligació de respondre preguntes i sol·licituds d’informació”.

Igualment, els ‘populars’ han apuntat que “la seua declaració no modifica el principi de responsabilitat del govern i els seus agents reconeguts en la Constitució i en les lleis (articule 116.6)”. “No es poden suprimir o bloquejar les funcions propositives i de control a cap govern, ni al nacional, ni per descomptat, tampoc al municipal”, ha asseverat Catalá.

La portaveu del PP ha agregat que “no es poden paralitzar, ni de dret ni de fet com s’ha fet aquestes setmanes pel govern municipal, l’actuació dels membres de la corporació local” i ha subratllat que “no es pot impedir, o deixar en via morta, el deure de respondre en temps, i sense etèries postergacions, les sol·licituds d’informació”.

PREGUNTES PLE

“Hem de recordar que l’ordenament legal aplicable ja ha sigut directament infringit perquè no s’ha rebut contestació, al final de la sessió, a les preguntes formulades, i admeses, per al ple de març. Tampoc s’han contestat encara altres formulades el mes passat, com les presentades davant la Comissió d’Urbanisme o la de Gestió de Recursos”, ha afegit María José Catalá.

Amb tot, ha considerat que “no és admissible l’opacitat, l’abús de poder, l’obstrucció a les actuacions dels regidors de la corporació ni la mordassa ‘a manera d’esprai paralitzant’ a l’oposició”. “Encara que no hauria de resultar necessari, hem de posar de manifest que el govern municipal de València no està habilitat per a saltar-se la legalitat constitucional, ni per a incomplir les seues obligacions reglamentàries”, ha apuntat.

PETICIÓ CURSADA

El PP ha cursat a través de la Secretària General i del Ple una petició perquè “que el govern municipal conteste les preguntes i sol·licituds d’informació o documentació que se li formulen pels grups municipals” i ha reclamat que siga “a caràcter immediat, sense dilació, en terme de dues audiències o dies hàbils”.

En aquesta línia, sosté que no hauria de ser “en cap cas després del 15 abril les que havien d’haver sigut contestades al final de la sessió del ple del mes passat, així com les formulades ja fa setmanes davant comissions com la d’Urbanisme o la de Gestió de Recursos”.

D’altra banda, el PP ha demanat que els portaveus dels grups municipals de l’oposició –PP, Cs i Vox– s’integren en la Comissió de Seguiment de la Covid-19 de l’Ajuntament “a fi de rebre informació immediata i poder formular propostes o consideracions abans que es prenguen les decisions”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =