25n
25N
25N

El PP censura que Les Corts continuen "tancades" i presentarà un recurs d'empara al TC i una queixa al Síndic de Greuges

Allarga la mà a Puig per a reclamar a Sánchez un fons no reembossable de 1.500 milions d’euros

El PP censura que Les Corts continuen "tancades" i presentarà un recurs d'empara al TC i una queixa al Síndic de Greuges
30/04/2020 -

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha criticat aquest dijous que Les Corts continuen “tancades” i tan sols es convoque la diputació permanent i ha anunciat que presentaran una queixa davant el Síndic de Greuges i també un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) per vulneració de drets fonamentals.

“És inadmissible que tinguen les Corts tancades, això de la diputació permanent és un paperot per a dir que s’està”, ha dit en al·lusió als grups del Botànic en una roda de premsa telemàtica en la qual ha insistit que el ‘president’, Ximo Puig, li va dir ahir mateix que no tenia “cap problema” que es reprenguera l’activitat.

Per això, i si el problema és del PSPV, Compromís i Unides Podem, s’ha mostrat convençuda que en la pròxima junta de síndics es podrà deixar sense efecte l’acord del 19 de març que suspenia el període de sessions.

Així mateix, també ha lamentat que ara que es planteja la desescalada, el pla per al parlament siga “a mig gas” i s’haja “retorçat” el reglament per a crear una comissió delegada de la diputació permanent que “no existeix” en aquest.

“No entenem com en Les Corts no estem treballant amb totes les mesures legals i sanitàries”, ha incidit, reiterant que el PP no admetrà que s’aparte a l’oposició de la seua labor fiscalitzadora del Consell.

Bonig ha remarcat que ha oferit lleialtat i “ha estat a l’altura” però ha recordat que aqueixa lleialtat és bidireccional i el control al govern és “una cosa sagrada en una democràcia”. “La lleialtat és important, però arriba un moment en què no pot emmordassar la democràcia”, ha afegit.

Ha lamentat que les iniciatives estiguen “paralitzades” i no s’ha donat “cap documentació” perquè l’acord del 19 de març deixa suspesa la tramitació de les iniciatives. Ara com ara, ha dit, el PP no ha presentat sol·licituds de documentació perquè no vol “donar-los pistes”.

També ha assenyalat que li haguera agradat que la Conselleria de Transparència haguera publicat els proveïdors, intermediaris i imports que s’han destinat a la compra de material, així com informació sobre les donacions rebudes per la Generalitat.

Preguntada sobre la possibilitat d’arribar a un gran acord de reconstrucció, ha afirmat que “és possible si hi ha voluntat” i ha assegurat que el PP va “amb tota la voluntat”. Això sí, ha dit, cal escoltar a la societat civil, modificar els pressupostos i també aconseguir un gran acord sanitari.

“NO HI HA UN PLA” PER A la DESESCALADA

Respecte a la desescalada, ha avançat que Puig li va enviar el pla estatal i el PPCV formularà al·legacions perquè el president les puga formular en la conferència del diumenge. En la Comunitat, ha dit, no hi ha un pla com a tal, sinó “idees” i Puig “s’agafa a les crítiques d’altres presidents perquè sap que li convé desmarcar-se de Pedro Sánchez”. “No té un pla ni en la recuperació, ni en matèria sanitària, ni en la desescalada, més enllà de quatre idees”, ha incidit.

Preguntada sobre si és partidària que aqueixa desescalada es faça, com defensa el Consell, per departaments de salut en lloc de per províncies, Bonig ha incidit en què “el virus no entén de fronteres” però ella no té xifres i informes com per a pronunciar-se sobre una qüestió tan complicada.

En tot cas, ha incidit en què “un pla d’aquest calibre hauria d’haver-se consensuat amb els sectors productius i amb les comunitats per a evitar que hi haja confusió” perquè després de les aportacions de les autonomies “hauran de rectificar i el dimarts que ve es modificarà en un altre Consell de Ministres, això és un desastre”.

Segons han transmés alguns sectors econòmics, ha continuat, “no és possible obrir amb un aforament d’un terç” i per això ha advocat per mesures fiscals, flexibilitzar els ERTO perquè els treballadors es puguen anar incorporant en funció de la demanda, a més de la necessitat de realitzar tests “massius” que no s’estan fent.

RECLAMAR A SÁNCHEZ UN FONS DE 1.500 MILIONS

Bonig ha oferit, així mateix, al Puig un “salconduit” perquè reclame a Pedro Sánchez el finançament que “correspon” als valencians perquè, parafrasejant al Botànic, no es poden “canviar drets per préstecs”.

Així, considera que caldria demanar al Govern un fons no reembossable de 1.500 milions d’euros, ja que les transferències anunciades fins ara són només el pagament de què li correspon a la Comunitat i préstecs.

Ha advertit que actualment hi ha 14.000 valencians que perden la seua ocupació cada dia, 600 alhora, i no es pot esperar “ni un minut més” i cal oferir liquiditat per a generar activitat econòmica i “rescatar persones”.

Bonig també ha criticat que 47 dies després de declarar-se l’estat d’alarma el Consell “no ha tingut ni un sol gest a l’hora d’abaixar-se sous com han tingut altres càrrecs en altres comunitats” i deu, a més, iniciar la reestructuració de l’Executiu.

APROFITAR MECANISMES EUROPEUS

D’altra banda, també ha aconsellat al Consell que recórrega ja a mecanismes europeus que ja estan a la seua disposició per a aconseguir liquiditat. En concret, la líder del PPCV ha explicat que Brussel·les permet excepcionalment als Estats que els fons de cohesió no gastats puguen ser injectats en empreses. A la Comunitat li correspondrien 100 milions que podrien destinar-se a crear un fons Europa de liquiditat de l’empresa valenciana.

A més, la UE ha permés des del 17 d’abril –ha explicat– que el cofinançament de fons estructurals puga augmentar-se al 100% amb caràcter retroactiu des de 2014 i la Comunitat podria aconseguir 184,5 milions per aquesta via. “Menys declaracions grandiloqüents i més gestió”, ha reclamat Bonig.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =