25n
25N
25N

El PP amplia la denúncia per l'estafa de l'EMT amb l'auditoria de ciberseguretat i l'informe d'Antifrau

El PP amplia la denúncia per l'estafa de l'EMT amb l'auditoria de ciberseguretat i l'informe d'Antifrau
13/02/2021 -

El Grup Municipal Popular ha presentat davant el Tribunal de Comptes una ampliació de la seua denúncia amb la inclusió de nova informació relativa al robatori dels 4 milions d’euros dels comptes de l’EMT. Entre aquesta documentació estan les conclusions de l’auditoria de ciberseguretat realitzada per la Sindicatura de Comptes, organisme públic dependent de la Generalitat, que suspén la ciberseguretat de l’EMT, o la cita expressa del robatori dels 4 milions d’euros que fa l’Agència Valenciana d’Antifrau en la seua memòria anual.

El PP, en una ampliació de la denúncia de més de 500 folis, adjunta informes d’organismes auditors com a Sindicatura de Comptes, Intervenció o informes de l’Agència Antifrau.

El regidor del Grup Popular, Carlos Mundina, amb tota la documentació presentada, ha assenyalat que “resulta manifesta i reiterada la falta de diligència en la gestió de l’entitat, que continua fent cas omís als informes d’entitats com la Sindicatura de Comptes, l’Agència Valenciana Antifrau, la Intervenció General Municipal, el Síndic de Greuges o el Consell de Transparència, així com les mateixes auditores privades, amb ocultació als membres del Consell d’Administració de documentació rellevant per a l’exercici de les seues funcions, almenys en el que refereix a la nostra experiència després de la nostra incorporació al Consell d’Administració d’EMT a l’estiu de 2019”.

Entre els documents que s’aporten aquesta la memòria anual de l’Agència Valenciana Antifrau que exposa resumidament l’absència de protocols i l’incorrecte funcionament dels sistemes de control. “Els informes de control posterior realitzats per la Sindicatura de Comptes de la Generalitat Valenciana (en relació amb l’exercici 2016) i per la Intervenció Municipal de l’Ajuntament de València (en relació amb l’auditoria de compliment de l’exercici 2018), van posar de manifest deficiències que, en cas d’haver-se corregit, podrien haver detectat o minimitzat l’incident”.

Entre elles recorda l’Agència “l’absència d’instruccions internes de contractació, de procediments d’aprovació de factures, d’evidència documental en operativa comptable, del compliment del mateix pla-programa d’harmonització, deficiències en aspectes de la gestió de l’àrea de tresoreria, entre altres. Sembla plausible pensar que aquests procediments interns concrets hagueren donat la veu d’alarma en algun dels diferents nivells organitzatius existents, abans d’efectuar uns 5 pagaments per import de 4 milions d’euros, amb les verificacions pels seus responsables i els acords requerits a aquest efecte”.

També s’adjunta l’extracte amb les Recomanacions de la SINDICATURA DE COMPTES de l’Informe de Fiscalització d’EMT de l’any 2016 en què ja es posava de manifest greus deficiències que d’haver-se implementat pels gestors d’EMT, tal com assenyala l’Agència Valenciana Antifrau, “haurien detectat o minimitzat l’incident”.

I l’últim informe fet públic fa unes setmanes de l’AUDITORIA DE CIBERSEGURETAT elaborat per la SINDICATURA DE COMPTES de l’exercici 2020 (any posterior al frau) i que es va fer públic per part d’aquest organisme el passat 4 de febrer de 2021. Aquest nou informe torna a remarcar els deficients controls de ciberseguretat que no cobreixen el mínim legalment exigible encara un any després del frau (“un baix índex de maduresa dels controls de ciberseguretat, quantificat en un 51,5%, sent l’objectiu del 80,0%”).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 6 =