25n
25N
25N

L'11 de desembre es celebrarà la ponència sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia

L’objectiu del Botànic és que s’aprove definitivament abans que es dissolguen Les Corts per les eleccions autonòmiques de maig de 2019

L'11 de desembre es celebrarà la ponència sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia
07/12/2018 -

El dimarts 11 de desembre a les 11 del matí, Les Corts faran un pas més en una de les majors demandes dels grups polítics: la reforma de l’Estatut d’Autonomia. En concret, el Congrés ha comunicat la convocatòria de la ponència conjunta per a informar sobre aquesta proposta de reforma.

Així ho van acordar els membres de la Mesa i els portaveus de la Comissió Constitucional del Congrés, que pretenen portar aquest text a Jesús Posada el 13 de desembre, ja que l’objectiu és que aquesta modificació es porta al Ple del dia 20 perquè passada al Senat i s’aprove definitivament abans que es dissolguen Les Corts a final de març.

Aquesta reforma estatutària està pendent des de fa 7 anys, quan es va aprovar una modificació en Les Corts per a afegir una clàusula per la qual la inversió de l’Estat a la Comunitat Valenciana equivalguera al seu pes poblacional. De fet, l’agost passat Carlos Mulet, de Compromís, va presentar una moció al Senat per a demanar el seu desbloqueig des de 2011, ja que “afecta a dos aspectes clau per als valencians com el sistema de finançament i la reforma del sistema electoral valencià“.

En aquest sentit, tal com va informar el partit polític en un comunicat, aquest retard de tants anys suposa una pèrdua de fins a 1.600 milions d’euros anuals per a la Comunitat Valenciana, “que encara que té l’11% de la població espanyola, rep el 8% del pressupost total del sistema de finançament”.

D’altra banda, les qüestions que es reformarien del sistema electoral començarien per rebaixar la barrera electoral del 5%, encara que al setembre Ciutadans va declarar que no votaria a favor, igual que el Partit Popular, perquè consideraven impossible aconseguir la circumscripció única i el principi d’una persona, un vot en ser necessari modificar, precisament, l’Estatut.

A açò se suma la celebració de primàries i de debats entre tots els partits polítics, donar major proporcionalitat al sistema amb una modificació de les circumscripcions (una persona, un vot) i obrir les llistes electorals.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + quinze =

programacion rialto
programacion rialto
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020