El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit aquest matí amb els representants autonòmics d'UGT, CCOO i CEV per a abordar la crisi del coronavirus i l'efecte que suposarà la suspensió de les festes de les Falles i la Magdalena. "Ens trobem en una etapa de contenció en la qual la cohesió i el diàleg social són fonamentals", ha declarat el president, que agraeix la comunicació fluida amb els agents socials. Demà està prevista una compareixença per a explicar l'itinerari i les accions preses respecte al coronavirus.
Un dels eixos sobre els quals ha transcorregut la reunió ha estat les mesures econòmiques que caldrà prendre perquè tant empresaris com treballadors puguen fer front a la situació. En aquest sentit, Ximo Puig ha declarat que "Europa ha d'actuar sí o sí i ha de ser flexible amb el dèficit econòmic", ja que necessitaran un "major nombre de recursos" i, segurament, el dèficit no es complisca. Des de la Generalitat són conscients de la necessitat d'ajudar les empreses afectades i, especialment, els autònoms, que "tindran uns mesos complicats", ha advertit Puig. Una de les propostes plantejades en la reunió és que els Ajuntaments permeten una moratòria en el pagament dels impostos per part de les empreses, ja que es necessita liquiditat. A més, un dels objectius de la Generalitat és minimitzar la possible desocupació que es puga produir.
Encara que encara no hi ha una previsió de l'impacte en l'ocupació, segons un càlcul realitzat en 2009 per la Universitat de València, s'estima que es deixaran d'ingressar uns 700 milions d'euros aproximadament a causa de la suspensió de les Falles. "La previsió no és definitiva, però realitzarem una nova per a conéixer l'impacte real", ha assegurat Puig. Un dels sectors on més es notarà la crisi és el turisme, ja no sols per la cancel·lació de les festes, sinó de manera general, ja que en la Comunitat Valenciana el turisme és un dels pilars fonamentals de l'economia.
Respecte a les conseqüències sobre el calendari escolar, el president ha afirmat que "es mantenen els horaris no lectius", pel fet que el calendari es va aprovar fa temps i les famílies ja s'han organitzat en funció de les vacances previstes.
La incertesa sobre la nova data per a celebrar les festes de Falles i la Magdalena encara continua. Es remenen diferents dates, però Puig no ha volgut concretar cap i ha aclarit que "és una qüestió que han de resoldre entre els ajuntaments i la Junta Central Fallera i la Junta de Festes de Castelló". La gestió serà d'àmbit local, però la Generalitat s'ofereix per a col·laborar quan calga. Això sí, el president veu "complicat que el calendari laboral s'adapte a les noves dates, encara que s'estudiaran totes les opcions".