El president de la Generalitat, Ximo Puig, afrontarà aquest dilluns i dimecres el Debat de Política General en una setmana clau per a la reobertura de les restriccions en la Comunitat Valenciana davant les bones dades epidemiològiques, després d'any i mig de pandèmia i a costa de la recuperació econòmica i social.
Precisament, la recuperació és una de les paraules que més s'escoltaran en la tribuna de les Corts en les dues sessions que obrin el curs polític, en aquesta ocasió de nou amb el cent per cent de presencialitat en la cambra.
Es tracta del segon Debat de Política General de la legislatura després d'un 2019 electoral. El de l'any passat va estar copat per la pandèmia i va arrancar amb unes paraules de record a totes les víctimes, llavors 1.584 morts, en un moment que "ningú haguera desitjat".
En aquesta ocasió, Puig (PSPV) ressaltarà en el seu discurs inicial el sacrifici de la societat valenciana i la seua resposta a la vacunació com a claus per a arribar a una "normalitat millorada". La sostenibilitat, l'Estat del Benestar, els fons europeus i les reformes que necessita Espanya, especialment el finançament autonòmic, són alguns dels temes que no deixarà passar.
Com a novetat hi haurà un xicotet recés de deu minuts entre el torn de cada síndic. El dilluns també hi haurà parada per a menjar, però el dimecres serà més intens i es durà a terme sense pausa. Després de la intervenció de Puig sense límit de temps arribarà el torn dels portaveus, cadascun amb un màxim de mitja hora i una rèplica de deu minuts.
De la bancada de l'oposició, M. José Catalá (PP) s'estrenarà en aquest debat amb un "caràcter propositiu" i propostes "de gran importància" per a superar la crisi, com la reforma fiscal que van presentar aquesta setmana i altres en matèria de finançament autonòmic, aigua o ocupació juvenil. Defensarà a més que "gestionar d'una altra manera és possible" davant un Botànic que veuen desgastat i en la "brega contínua d'egos". La formació, igualment, demanarà la creació de línies directes per als sectors empresarials i artesanals implicats en les festes tradicionals de la Comunitat.
Ruth Merino (Cs) també intervindrà per primera vegada en el debat, on atribuirà els "errors" en la gestió de la pandèmia i exigirà reforçar la sanitat i una estratègia de recuperació sòlida per al turisme o l'oci nocturn, a més d'una rebaixa fiscal i més places en residències.
I com a síndica de Vox, Ana Vega denunciarà "les injustícies d'una esquerra bolcada amb l'emergència feminista, la LGTBI i climàtica", defensarà les llibertats de les famílies i reclamarà la fi de les restriccions "arbitràries", a més de recordar que el seu partit manté "el mateix discurs en tot moment i en tota Espanya".
UP I COMPROMÍS REIVINDICARAN EL PACTE DEL BOTÀNIC
Entre els grups del Botànic, Pilar Lima (Unides Podem) arribarà al seu primer debat de política general demanant no oblidar l'impacte de la pandèmia en la joventut i en la salut mental. Defensarà el dret a l'habitatge, un model productiu sostenible, el canvi del finançament i l'enfortiment del tripartit per a "frenar la involució que suposaria un govern del PP amb el suport de l'extrema dreta".
Fran Ferri, síndic de Compromís, també reivindicarà el Botànic "no sols com una suma de forces, sinó com una fórmula que garanteix mesures valentes", i urgirà a aprofitar la transició ecològica com a oportunitat per a crear ocupació. El finançament autonòmic i el "maltractament" dels últims governs li portaran a insistir en la necessitat de mobilitzar-se el 20 de novembre.
Com a colofó, el socialista Manolo Mata cridarà a avançar en la recuperació "anímica", emocional i econòmica de la societat valenciana i posarà l'accent que el futur siga més sostenible, en una nova cultura del treball i també en el finançament autonòmic.
A més de l'assistència dels 99 diputats, Les Corts han determinat que els periodistes tinguen prioritat en les cabines. No podrà haver-hi assistents al plenari externs al parlament, encara que el debat es retransmetrà en directe en la radiotelevisió valenciana À Punt.