Ximo Puig anuncia la creació dels Premis de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía

Guardar

El president Ximo Puig a la capella de Santiago Grisolía
El president Ximo Puig a la capella de Santiago Grisolía

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la creació dels Premis de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía, una iniciativa que premiarà l'excel·lència de l'activitat científica desenvolupada en la Comunitat Valenciana i amb la qual es busca mantenir el llegat "extraordinari" del científic, mort aquest dijous a València als 99 anys, i fer perdurar la "petjada permanent" que ha deixat.

Després d'assistir a la capella ardent de Santiago Grisolía, instal·lada al Palau de la Generalitat, el responsable del Consell ha subratllat que aquests premis, que s'atorgaran coincidint amb el Dia Mundial de la Ciència, comptaran amb una modalitat per a guardonar a persones amb una trajectòria consolidada en l'àmbit de la ciència en la Comunitat Valenciana i amb una altra modalitat per a reconéixer a joves que hagen destacat en l'inici de la seua carrera investigadora també a la Comunitat Valenciana.

Els nous guardons seran impulsats per la Generalitat, al costat de la Fundació Premis Rei Jaume I, i comptarà en el jurat amb la participació de les universitats públiques valencianes.

El president de la Generalitat, membres del Consell, autoritats de la Comunitat Valenciana i família han retut homenatge a Santiago Grisolía en un acte que s'ha desenvolupat al Pati Gòtic del Palau, amb un recital, a càrrec del poeta Vicente Pons, que s'ha tancat amb versos de Francisco Brines i que ha comptat també amb poemes de Miguel Hernández, Antonio Machado, Federico García Lorca, Ángela Figuera, Jorge Manrique, Gustavo Adolfo Bécquer o Marc Granell, i l'acompanyament a la guitarra del músic Miguel Pérez.

La capella ardent s'ha situat en el Saló Daurat, on s'han guardat cinc minuts de silenci en memòria del professor Grisolía, Alta Distinció de la Generalitat i impulsor dels Premis Rei Jaume I, dedicats a reconéixer l'excel·lència científica i investigadora que va ser també una constant en la trajectòria de qui fora deixeble de Severo Ochoa.

Impuls a l'apreciació de la ciència

Després de l'acte, el president ha destacat que Santiago Grisolía va aconseguir donar "eixe impuls definitiu a l'apreciació de la ciència" per part de la societat. "La ciència va ser una passió que li va generar el motor de vida" i ell va aconseguir la seua "democratització", ha assegurat Puig, qui ha recordat que el científic deixa com a herència els prestigiosos Premis Rei Jaume I.

Puig ha lloat a més la seua trajectòria de "respecte institucional" i la "dignitat extraordinària" amb la qual va exercir la presidència del Consell Valencià de Cultura, donant "serenitat, raó i 'trellat' als debats". "Volem que pervisca la seua memòria, que tot pel que ell va lluitar, el món de la raó, eixa raó que vincula els fets a la ciència continue expandint-se" fins i tot "en moments de turbulències", ha manifestat.

Arxivat a:

Destacats