Política

Ximo Puig afirma que "no hi ha alternativa a la lluita contra el canvi climàtic" i aposta per l'aliança publicoprivada per a avançar en sostenibilitat

El president ha participat en Xàbia en la presentació de l'app "Projecte Posidònia", impulsada per la Fundació Oceanogràfic per a protegir l'ecosistema marí

1 minut

Ximo Puig amb la Fundació Oceanogràfic

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que "no hi ha alternativa a la lluita contra el canvi climàtic" i ha advocat per l'aliança publicoprivada per a avançar en mesures que garantisquen la sostenibilitat.

El president ha participat en el Club Nàutic de Xàbia en la presentació de l'app "Projecte Posidènia", impulsada per la Fundació Oceanogràfic amb el suport de Banca March a través de Mediterranean Fund, una iniciativa que ha considerat un exemple de col·laboració entre els sectors públic i privat per a preservar la biodiversitat.

La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Oceanogràfic han promogut aquesta aplicació per a telèfons intel·ligents, que permet identificar les prades de fanerògames marines -i, especialment, la posidònia oceànica- per a facilitar un ús sostenible dels espais i evitar els fondejos que puguen afectar aquest hàbitat protegit.

"No hi ha un planeta b", ha recordat el responsable del Consell, que ha assenyalat que les mesures per a atallar la crisi climàtica "haurien de formar part d'un consens general", i ha assenyalat que, almenys en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, "seria bo que l'aplicàrem".

El president ha subratllat que la Comunitat Valenciana manté una "relació molt estreta" amb les Illes Balears en la protecció de l'ecosistema marí per al desenvolupament d'iniciatives com aquesta, així com per a implantar altres mesures relacionades amb l'Economia Blava, i ha recordat en aquest sentit que se celebrarà pròximament un altre cim entre totes dues autonomies, en aqueixa ocasió en territori valencià.

Puig ha assenyalat que el Mediterrani és un ecosistema vulnerable que té un "valor inestimable" i que ha sigut maltractat, i ha agregat que resulta necessari acomplir actuacions per a donar-li "la cura necessària". Totes aquelles persones que tenen dret a gaudir d'aquesta mar, tenen també el deure de cuidar d'ell, ha indicat el president, que ha animat a fer ús d'aquesta nova aplicació per a cuidar de les prades de posidònia, un element clau per a preservar la riquesa marina.

Cartografia de detall

La nova app és una eina d'accés gratuït per a telèfons intel·ligents a través de la qual s'accedeix a una cartografia de detall dels fons marins de la Marina Alta. En ella s'inclou la totalitat d'espais marins de la Xarxa Natura 2000 existents en aquest espai geogràfic, la qual cosa abasta 9.500 hectàrees de fons la tipologia d'hàbitats dels quals submergits ha sigut actualitzada per a afavorir el seu coneixement i conservació.

L'app forma part del 'Projecte Posidònia' i té com a objectiu protegir les prades de posidònia oceànica i la biodiversitat marina existents en el litoral de la Marina Alta. L'estudi cartogràfic dels fons marins s'ha realitzat sobre una extensa àrea litoral amb una elevada representació de prades de posidònia exposades a una intensa activitat antròpica estacional.

El 'Projecte Posidònia' té una duració de dos anys i consta d'una fase tècnica, destinada a completar el cartografiat submarí del litoral de la Marina Alta, que ja ha finalitzat; i d'una fase interpretativa, destinada a la sensibilització i conscienciació en els municipis adjacents a la zona d'estudi.

Respecte al cartografiat, es va dur a terme aquesta passada primavera una prospecció d'aproximadament 7.000 hectàrees, que inclouen la zona de l'Almadrava de Dénia (4.616 hectàrees), l'àrea marina del parc natural del Montgó (816 hectàrees) i l'espai marí d'Ifach (1.400 hectàrees), totes elles considerades Llocs d'Interés Comunitari (LIC) dins de la Xarxa Natura 2000 i que, al costat del cartografiat realitzat en 2019 per aquestes mateixes institucions en el marc del 'Projecte Xàbia', s'ha completat la prospecció global de 9.500 hectàrees. Els detalls del cartografiat es poden així consultar en l'aplicació mòbil gratuïta.

Per a fer aquest estudi cartogràfic, el personal tècnic de la Fundació Oceanogràfic ha fet ús d'un sonar d'agranat lateral i prospecció videogràfica, una eina que proporciona imatges digitals d'alta precisió del fons marí per a identificar la ubicació exacta de les prades de posidònia oceànica, distingir entre diferents tipologies de fons marins i poder així elaborar el cartografiat final.

La Comunitat Valenciana compta amb la segona major extensió de prades de posidònia del Mediterrani espanyol, només per darrere d'Illes Balears, i correspon a la província d'Alacant entorn del 76% d'aquesta extensió. L'actuació aportarà una referència importantíssima per a monitorar l'evolució d'aquestes prades, reconegudes com a hàbitat prioritari per la UE i servirà, al seu torn, com a eina de gestió i planificació d'espais i com a vehicle per a promoure pràctiques sostenibles.