Política

Habitatge centra els seus pressupostos 2023 en la rehabilitació i l'impuls al parc d'habitatge públic

Els comptes autonòmics de la Conselleria aconsegueixen una xifra "rècord" per a l'any 2023 amb 402,3 milions d'euros

1 minut

València bonificará el 95 % del impuesto municipal de plusvalía al heredar una propiedad

Uns pressupostos de "rècord". Així va descriure Héctor Illueca, conseller d'Habitatge i Artquitectura Bioclimàtica, el pressupost que tindrà l'any 2023 el seu departament. En total, la Conselleria que Illueca encapçala rebrà un total de 402,3 milions d'euros. Una xifra que ha augmentat un 12,5 % respecte als comptes autonòmics d'aquesta conselleria l'any 2022 gràcies als fons procedents del Pla Estatal d'Habitatge i als fons europeus Next Generation EU.

Es tracta d'uns pressupostos que, tal com ha expressat el conseller, tenen un doble objectiu. D'una banda, busquen donar resposta a l'emergència habitacional que existeix actualment a la Comunitat Valenciana. I, per un altre, també pretenen invertir i avançar en mesures estructurals que milloren la situació de l'habitatge valencià.

Per partides, la més gran es destinarà a la col·laboració públic-privada amb 50,2 milions per a construir 1.100 habitatges destinats a lloguer social en règim de cessió d'ús del sòl. També es preveuen 38,72 milions per a ampliar el parc públic i altres 31 per a iniciar promocions i finalitzar les que estan en marxa, al costat de 15,3 milions per a regeneració i rehabilitació.

Hi ha altres 24,34 milions en ajudes al lloguer en general, 22,8 milions per al bo de lloguer jove, 3,46 milions per a la compra i reforma d'habitatges destinats a lloguer social per a joves i 2,3 milions per a ajudar a adquirir cases en municipis en risc de despoblació.

Impost per als habitatges buits

Un dels punts més destacats dels comptes de la Conselleria d'Habitatge per al pròxim 2023 és la creació d'un nou impost als habitatges buits. Es tracta d'una tarifa impositiva que hauran d'abonar els propietaris d'aquells habitatges que porten més de sis mesos sense ús.

Habitatge en lloguer a València

En aquest sentit, el titular d'Habitatge ha anunciat que aquest impost començarà a cobrar-se a partir del pròxim any i es preveuen recaptar fins a 250.000 euros durant el següent exercici. "Quan no es posen en circulació en sis mesos, actuarem amb contundència amb les sancions pertinents", ha advertit en la presentació dels comptes en Les Corts.

Rehabilitació d'habitatges

A més, les inversions per rehabilitar habitatges també són una de les claus d'aquests pressupostos per a 2023. Així, es preveuen 46 milions en ajudes per a edificis i 44 milions per a la rehabilitació integral de barris. Así com 15,7 milions per al Pla Conviure d'adequació de l'entorn construït, 6,5 milions per al Pla Recuperem Llars de regeneració del parc municipal o 700.000 euros per a la instal·lació de plaques solars.

Segons el conseller, la previsió és actuar sobre 20.000 habitatges i donar un "impuls sense precedents" a la rehabilitació tant en edificis particulars com a major escala. "El futur de l'edificació valenciana pansa sí o sí per un nou model basat en innovació i sostenibilitat", ha assegurat.

Ajudes al lloguer per a accedir a habitatge públic

Una altra de les mesures més importants és l'ajuda al lloguer "automàtica" de la qual podran ser beneficiàries totes aquelles persones que porten almenys sis mesos esperant a obtindre un habitatge públic.

Un edifici d'habitatges. Imatge: Unsplash

D'aquesta manera, aquesta bonificació al lloguer facilitarà l'accés a una casa als qui hagen sol·licitat en el registre públic un habitatge públic fa més de sis mesos i encara es troben en llista d'espera.

Serà una mesura en la qual l'administració pública autonòmica invertisca una dotació total de dos milions d'euros. D'aquesta manera, les persones beneficiàries d'aquesta ajuda automàtica hauran d'estar inscrits en el registre de demandants d'habitatge des de fa, almenys, sis mesos.