El VII Feminari de la Diputació de València, un espai de reflexió sobre el futur de la lluita contra la violència masclista

El Teatre Rambleta acull els dies 9 i 10 de desembre el VII Feminari de la Diputació de València

Guardar

Presentació VII Feminari Diputació foto Abulaila
Presentació VII Feminari Diputació foto Abulaila

El Teatre Rambleta de València serà l'escenari triat per a reflexionar sobre com abordar els reptes de futur als quals s'enfronta la lluita contra la violència masclista. Una violència que, com el patriarcat, s'ha adaptat a les noves realitats i que, per tant, és urgent aplicar mesures i recursos per a aplacar-la. I en esta línia, el VII Feminari de la Diputació de València, que se celebrarà els dies 9 i 10 de desembre, se centrarà en els 20 anys de la Llei contra la Violència de Gènere.

Com ha explicat la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat de la Diputació, Natàlia Enguix, "és moment de reflexionar sobre el punt d'inflexió que va suposar l'aprovació d'esta llei per al reconeixement de la violència de gènere i l'avanç en l'atenció i la protecció de la víctima, però també és hora de mirar al futur i afrontar els reptes que ens marca la societat". Uns reptes que se centren en "revisar el concepte de violència de gènere, adaptar-lo a la nova normativa europea; ampliar la protecció de les dones víctimes i dels seus fills i filles; però també reforçar els recursos residencials, socials i econòmics de les víctimes, perquè quan es produïx un assassinat és la punta de l'iceberg sobre el qual s'assenta la violència de gènere".

En este sentit, Enguix ha assenyalat que "hem avançat molt, però encara queda molt per fer". Per a això, una coordinació entre institucions ha de ser primordial per a adaptar la llei als nous temps. "Cal arraconar els discursos negacionistes que partits com Vox intenten llançar. La violència de gènere existix, està més que estudiada i justificada. Per això, la coordinació entre institucions ha de ser perfecta perquè les denunciants sàpien que el sistema no els fallarà. I en estos moments, considere que el sistema encara no està preparat per a atendre situacions de vulnerabilitat específiques; perquè no pot ser que una víctima es quede sense casa si ha d'abandonar la seua, o reba només 400 € si ha perdut, a més, el seu treball".

El patriarcat és "molt sibil·lí – ha continuat la vicepresidenta primera de la Diputació – s'adapta a la societat canviant i hem de tindre una llei que sàpiga respondre i estar a l'altura". Una reflexió que s'abordarà, de manera més àmplia, en el VII Feminari de la Diputació de València, que comptarà amb veus tan destacades com Soledad Murillo, María Durán, Beatriz Belando o Margarita Uría, entre altres.

Programa

9 de desembre

  • 10.00 h. Inauguració institucional amb la presència del president de la Diputació, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera i diputada d'Igualtat, Natàlia Enguix.
  • 10.30 h. Conferència inaugural '20 anys de Llei Integral contra la Violència de Gènere. Principis, Desenvolupament, Assoliments i Reptes' en la qual participarà María Durán, jurista i exdirectora de l'Institut de la Dona del Govern Balear.
  • 11.15 h. Pausa café
  • 12.00 h. Taula redona. Comissió Mixta dels Drets de la Dona i de la Igualtat d'Oportunitats. Legislatura 2004 – 2008 amb la presència de Susana Camarero, vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana; María Escudero, psicòloga forense i diputada socialista en la VIII legislatura; Margarita Uría, ponent de la Llei d'Igualtat en el Congrés i modera Julia Ruiz, periodista i sociòloga experta en Igualtat.
  • 13.15 h. Debat

10 de desembre

  • 10.00 h. Homenatge a Ana Orantes per Raquel Orantes
  • 10.30 h. Pausa café
  • 11.00 h. Conferència 'La llei de Violència de Gènere. Una avaluació pendent' per Soledad Murillo, experta en polítiques d'Igualtat.
  • 11:145 h. Mesa interdisciplinària 'Reptes presents i futurs en violència de gènere' amb Rosa María Guiralt, fiscal delegada de violència sobre la dona; José Luis Diego, inspector d'Innovació i gestió de projectes de la Policia Local de València; Beatriz Belando, catedràtica de Dret Administratiu i especialista en violència de gènere; i modera María Pilar Gil, jurista especialista en violència de gènere.
  • 13.00 h. Debat
  • 13.30 h. Acte de tancament per la vicepresidenta Natàlia Enguix.
  • 13.45 h. Actuació musical

Per a participar, les entrades estan disponibles a través de la web feminariovalencia.es. També es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de la Diputació de València. El Feminari ja s'ha convertit en tot un referent en el moviment feminista de la ciutat i una cita marcada en el calendari d'associacions i entitats feministes.

Destacats