València continua fent passos per a convertir-se en el gran pol d'innovació del sud d'Europa. Així ho assenyalava l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, en el primer debat sobre l'estat de la ciutat de la seua legislatura en el qual destacava no sols l'ampliació de 'Marina d'Empreses' "retenint una inversió de 18 milions d'euros, a més del talent"; sinó també la posada en marxa de la primera ordenança Sandbox d'Espanya o l'obertura de la Farinera, dins de l'estratègia València Innovation Capital, que "ha mobilitzat 13 milions d'euros".
I és que ja ho avançava la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, en una entrevista a València Extra: "amb La Farinera, La Naves, les empreses i les universitats no només posem en marxa el districte innovador de la ciutat, sinó que aconseguirem que els projectes que s'impulsen estiguen coordinats i s'afavorisquen les sinergies per a poder tirar-los avant. Estem en la quarta revolució industrial. És l'era de les tecnologies i per a poder ser més competitius, hem d'apostar per la modernització, la digitalització, la diferenciació a través de l'ús de les tecnologies. Llavors, ací crec que és molt important el poder, d'una banda, millorar les dotacions del nostre teixit productiu actual i ajudar en eixa transició i en eixa digitalització a les nostres pimes, però després també tenim una oportunitat molt important per a situar-nos com hub tecnològic del Mediterrani, on podem atraure, i de fet ja l'estem fent, inversions importants per a la ciutat".
València es transforma en un laboratori d'innovació
València compta amb la primera ordenança a Espanya que transforma la ciutat en un laboratori d'innovació. Es tracta del Sandbox Urbano, pioner a la Unió Europea, que consolida a la capital del Túria com a ciutat líder en l'experimentació per a afrontar desafiaments mediambientals, de mobilitat urbana, d'eficiència energètica, d'activitat turística, comercial i econòmica, de caràcter sanitari, de cura de les persones, de regeneració urbana, de reciclatge de residus, de digitalització, de modernització del sector públic i de seguretat.
Llobet ha emfatitzat "la importància d'esta cultura de prova i experimentació per a enfrontar reptes en múltiples àrees, des de la sostenibilitat fins a la modernització del sector públic amb projectes com a robots de neteja de platges o fanals que carreguen vehicles elèctrics, que són exemples de les aplicacions pràctiques del Sandbox".
Una aposta decidida que se sumava a la inauguració, el mes de febrer passat, del nou complex de la Farinera, el quilòmetre 0 de la innovació que generarà 100 milions d'euros en tres anys, gràcies a la col·laboració publicoprivada. I és que l'objectiu és posar en marxa més de 50 programes d'innovació que beneficiaran a més de 1.000 empreses emergents.
I, per descomptat, en este camí cap a la transformació de la ciutat, Las Naves es convertiran en el Valencia Innovation Hub, "un laboratori d'experimentació on treballaran directament els serveis municipals, comptant també amb finançament europeu, per a posar en marxa projectes pilot a la ciutat que resolguen reptes. Una vegada testats i avaluats, en el cas d'obtindre resultats positius, els integrarem en tota la ciutat. Per a això, és molt important l'ordenança del Sandbox Urbano, ja que dota de flexibilitat, tant des del punt de vista normatiu com fiscal, per a poder actuar a la ciutat com si fora un laboratori urbà. D'esta manera, tots estos projectes es podran provar en un entorn real, que és la mateixa ciutat, per a tindre el feedback de la mateixa ciutadania i que es puga avançar més ràpidament per a traure eixa solució al mercat", apuntava la regidora d'Innovació.
I seguint esta línia de posicionar València com un referent europeu a nivell tecnològic, la Farinera albergarà el València Game City, un clúster físic que farà d'acceleradora de les empreses emergents relacionades amb el gaming. Com explicava l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, "en este moment, tenim 30 empreses emergents ací, desenvolupant el seu producte i, a la fi de l'any 2025, doblegarem eixe número i arribarem a 60. És un sector fonamental perquè hi ha molts creatius, molts músics, molts oficis darrere de la indústria del gaming. I en la Comunitat Valenciana, a més, tenim molt bons professionals. En este espai, els ajudarem a la seua internacionalització".
La Comunitat Valenciana, un hub d'energies renovables
D'altra banda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha avançat que el govern autonòmic està treballat per a la creació, a la Comunitat Valenciana, d'un hub d'empreses industrials en matèria d'energies renovables. El president s'ha mostrat convençut de la necessitat de dotar a esta indústria d'un alt nivell de competitivitat i protecció enfront d'esdeveniments geopolítics externs i, alhora, generar noves oportunitats de negoci que convertiran a la Comunitat Valenciana en líder energètic d'Espanya i del sud d'Europa.
En este sentit, ha explicat que el hub en el qual s'està treballant també pretén pal·liar la dependència de l'exterior per al subministrament dels béns d'equip que necessita el sector de les renovables, com a aerogeneradors, panells fotovoltaics, electrolitzadors, bateries, etc. Així mateix, ha destacat que la iniciativa se sumarà a altres de gran importància com la creació a Castelló del Clúster HyVal, que constituïx la major fàbrica d'Hidrogen Verd de tota Espanya i que suposarà una inversió de més de 2.000 milions d'euros i la creació de més de 5.000 ocupacions.