Joan Ribó, el que va ser alcalde de la capital valenciana durant huit anys (entre 2015 i 2023) posarà punt i final a la seua presència en la primera línia política municipal demà dimecres 27 de març deixant la seua acta de regidor en l'hemicicle valencià. Ribó s'acomiada així de la seua participació activa en la política municipalista de la ciutat als 76 anys d'edat i després de més de tres dècades dedicant-se a la funció pública. Va ser en 2011 quan Ribó va entrar a formar part del govern municipal com a edil integrant l'oposició a la llavors alcaldessa Rita Barberá; i quatre anys després un 23 % dels vots i el suport de Podem i el PSPV li van encastellar fins al despatx d'alcaldia.
La renúncia del dirigent de Compromís és una decisió que, encara que no va ser anunciada de manera oficial fins al passat 29 de febrer, ja es podia albirar en l'horitzó de Ribó. De fet, l'ex primer edil ja havia traslladat la seua idea de deixar el lloc de regidor al llarg de l'actual mandat després de retirar-se el passat mes de novembre del seu lloc com a portaveu de Compromís en el consistori i deixar-ho en mans de Papi Robles.
Després d'abandonar la seua posició com a portaveu de Compromís en el consistori valencià, Ribó va formar part de l'executiva del partit que va nàixer amb l'objectiu de reestructurar la configuració interna del partit. Finalment, i després de diversos mesos ocupant la segona línia en la formació progressista en este procés de reorganització, la seua eixida serà efectiva després del ple municipal que se celebrarà este 27 de març. En eixe sentit, el seu càrrec serà ocupat per Lluïsa Notario (exregidora de Serveis Centrals i Contractació en la passada legislatura), qui ostenta el següent lloc en la llista electoral amb la qual la formació taronja va concórrer a les últimes eleccions de maig de 2023.
Una "ribolució" que deixa una València més moderna i també grans plans urbanístics inacabats
L'aposta de Ribó per la conversió en zona de vianants de destacades ubicacions i el foment del transport públic foren dos de les pedres angulars de les dues legislatures de Ribo en l'Ajuntament de València, encara que el seu impuls a la mobilitat sostenible no va estar exempta de polèmica: un frau cibernètic que va buidar 4 milions d'euros dels comptes de l'Empresa Municipal de Transport (EMT), la prohibició per a aparcar en els carrils bus en horari nocturn o l'eliminació de places d'aparcament en favor de la creació de carrils bici.
Especialment, la bicicleta va ser una de les armes més potents del dirigent i fins i tot va arribar a convertir este mitjà de transport en el seu emblema personal, tal com ho va mostrar en el seu cartell electoral en 2023 en el qual apareixia sobre rodes usant el joc de paraules "Riboluciona València" com a lema de campanya. És per això que durant el seu govern, la ciutat va experimentar un important creixement de carrils bici augmentat els quilòmetres de vies reservades per a este tipus de vehicles.
En matèria urbanística, PSPV i Compromís van posar sobre la taula grans projectes metropolitans per a millorar diferents zones de la ciutat i dotar-les de més infraestructures públiques i alternatives habitacionales. És el cas del PAI de Benimaclet o el PAI del Grau, dos Programes d'Actuació Integral (PAI) que prometien renovar estos dos barris de València, però que no van arribar a materialitzar-se i ara es troben a l'espera de les modificacions que PP i Vox vulguen realitzar.
Així mateix, la nova plaça de l'Ajuntament és un d'eixos grans projectes impulsats per la coalició de Compromís i PSPV que encara no s'ha convertit en una realitat. Encara que en la passada legislatura, ja es va anunciar el projecte guanyador del concurs d'idees que es va convocar per a decidir el futur disseny d'este cèntric emplaçament, 'Re-natura', Catalá va decidir paralitzar l'adjudicació del contracte de redacció del projecte per a introduir canvis en el full de ruta que remodelarà esta plaça.
Encara així, durant el "regnat" de Ribó, València va aconseguir un lloc destacat en el mapa internacional i Europa i el món sencer va fixar la seua mirada en la capital del Túria atorgant-li dos guardons com van ser "València Capital Mundial del Disseny 2022" i "València Capital Verda Europea 2024". Este últim va ser un guardó que, encara que va ser concedit en l'era Compromís-PSPV, ha sigut durant l'actual govern del Partit Popular i Vox quan s'ha materialitzat. Amb Ribó en l'alcaldia, la comunitat europea va reconéixer els esforços de València per a convertir-se en una ciutat avançada, avantguardista, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, tal com va prometre durant els huit anys que va ostentar la vara de comandament de la ciutat.