Unanimitat en la rebaixa d'impostos del Botànic

L'oposició vota a favor de la reforma fiscal del Consell malgrat criticar-la per insuficient

Guardar

Plenari de Les Corts
Plenari de Les Corts

Fet insòlit a Les Corts. La reforma fiscal del Consell per a 2022 ha tirat avant amb els vots a favor dels sis grups representats en el parlament valencià: els tres del Botànic que ja havien anunciat el seu acord amb anterioritat (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem) i els tres partits de l'oposició (Partit Popular, Ciutadans i Vox).

Malgrat que les formacions de la dreta consideren aquesta reforma com a "insuficient", la rebaixa d'impostos per a les rendes de menys de 60.000 euros ha sigut el nexe que ha permés establir aquesta unanimitat.

Així, la reforma fiscal inclou la baixada d'impostos a les rendes menors de 60.000 euros per a enguany, els efectes dels quals es notaran en la declaració de 2023, i es completa amb la reforma de la resta de trams de l'IRPF per damunt d'aquesta xifra en la llei de Pressupostos de 2023, que s'aprovarà al desembre, i que afectarà la declaració de la renda que es faça en 2024.

Durant la sessió parlamentària d'aquest dimecres a la vesprada, el portaveu d'Hisenda del PSPV, Jose Muñoz, va defensar que el debat sobre els impostos "semblava exclusivament de la dreta", però el president Puig "ha parlat d'impostos en el sentit de la constitució".

Així, Muñoz va considerar que la que passa per les Corts és una reforma "més vigorosa" que la inicialment anunciada, en incloure's els canvis per als trams alts, i va defensar que "la gran majoria" de valencians podran "alçar-se més alleujats" quan s'aplique.

Pel PP, Rubén Ibáñez va assegurar que la reforma de Puig "només suposa 64 euros d'estalvi de mitjana per contribuent, la qual cosa equival a 5 euros per mes". "El PSPV es dedica a fer paranys i a intentar enganyar constantment, com ja va ocórrer amb la iniciativa que va presentar a Les Corts i que deia que permetria desgravar-se les despeses de màscares, salut mental i bucodental i que encara que va ser aprovada per tots els grups hui està en un calaix", va indicar.

"Els socialistes fan dues coses: picar a impostos als valencians i enganyar-los constantment", va manifestar Ibáñez, qui va assenyalar que està "profundament orgullós de la reforma fiscal que ha presentat el PPCV i Carlos Mazón".

El diputat de Compromís Carles Esteve va manifestar que la reforma fiscal situarà a la Comunitat Valenciana com el territori de l'Estat amb "la fiscalitat més progressiva de totes", encara que ha assenyalat que no seria la reforma que ell haguera fet", però la defensarà perquè "l'han pactada".

A més, va assenyalar que aquesta reforma és "la botànica" i que no inclou "cap regal fiscal per a ningú", en contraposició a l'esmena del PSPV a la llei d'acompanyament que pretén bonificar al 99% l'impost de successions en les empreses familiars de més de 10 milions d'euros.

Per Ciutadans, Yaneth Giraldo va indicar que Ciutadans l'any passat va proposar modificar la tarifa de l'IRPF l'any passat mitjançant esmenes i va criticar que el Botànic el propose enguany: "Això no és arribar tard?".

La diputada va insistir a demanar la baixada de l'impost de successions: "No veig per què no podem bonificar-li als pares que vulguen heretar als seus fills o que vulguen donar-los", va afirmar.

Des de Vox, Llanos Massó va lamentar que en la Comunitat Valenciana "els ciutadans són cada vegada més pobres i l'administració cada vegada més rica", i va criticar la "rebaixeta" fiscal que, al seu judici, suposa una "almoina" per als valencians.

Així, va advocar per una "rebaixa dràstica de tots els trams de l'IRPF, suprimir les subvencions dels partits, sindicats i patronal i escometre una reducció de l'administració i el sector públic instrumental". "Mentrestant, els valencians hauran de conformar-se amb aquestes engrunes i Vox no ho impedirà", va agregar.

Des d'Unides Podem, Ferran Martínez va assenyalar: "A la primavera el PP va anunciar una ofensiva per a realitzar una baixada d'impostos a Espanya a la qual es van sumar Cs i Vox i sis mesos després el balanç és un sonor i estrepitós fracàs, vist el nyap de l'impost de Patrimoni a Andalusia i la crisi del govern de Liz Truss al Regne Unit".

Per a Martínez, també ha influït en aquesta situació la reforma fiscal del Botànic, que, al seu judici, ha demostrat que "reduir la càrrega als quals menys tenen al mateix temps que es millora la progressivitat i es demana un xicotet esforç als quals més tenen". "Dir que baixar impostos incrementa la recaptació és un pensament màgic, és alquímia", va afegir.

Destacats