Trini Montañana: "A Meliana, ara, se li coneix pel seu patrimoni i gastronomia"

Parlem amb l'alcaldessa de Meliana, Trini Montañana, que fa un balanç del primer any de gestió al capdavant del consistori

Guardar

Alcaldessa de Meliana, Trini Montañana
Alcaldessa de Meliana, Trini Montañana

El Partit Popular, amb Trini Montañana al capdavant, es va convertir en el partit més votat en les passades eleccions municipals, aconseguint majoria absoluta després de huit anys d'un govern d'esquerres. Ara, un any després al capdavant del consistori, parlem amb l'alcaldessa de Meliana, Trini Montañana, sobre les principals actuacions executades i els projectes de futur per a la localitat.

Quin balanç fas d'este primer any de gestió al capdavant de l'Ajuntament de Meliana?

Un balanç molt positiu, també perquè és el que ens transmeten els veïns, que estan satisfets amb el treball que estem realitzant. I al final, això és l'important.

Quins projectes heu posat en marxa en este primer any que eren prioritats per al municipi?

El més important és, sens dubte, el Centre de Dia que, en data de hui, ja està obert. I en este punt, per a nosaltres era molt important que els usuaris foren veïns de Meliana. I en estos moments, la gran majoria de les persones usuàries són d'ací.

Meliana també ha incorporat canvis en les fires i accions de promoció de la gastronomia i el comerç local, quina valoració fas?

Hem intentat obrir més este tipus d'esdeveniments i, sobretot, treballar braç a braç amb ells per a atendre les seues necessitats i peticions. Per exemple, la Fira de la Tomaca volem que es convertisca en una fira més gran, perquè al final, és un producte de l'horta de Meliana que forma part de la nostra gastronomia i volem promocionar-lo encara més.

I, quin és el següent pas en la promoció dels atractius turístics de Meliana?

Des de l'Ajuntament hem creat l''Horta Fest' on conjuminarem totes les fires perquè tinguen una major visibilitat per als veïns i visitants i, d'esta manera, potenciar-les i donar a conéixer tota la nostra programació. A més, enguany es complixen 25 anys de la FIMEL (Fira Agrícola i Comercial) i li farem un gir de 180 graus per a fer d'este esdeveniment un acte major.

D'altra banda, estem llançant la Fira dels Productors Locals, que s'han animat a participar perquè han vist que hi ha demanda. I és que no hi ha res millor que comprar productes agafats directament de l'horta, de la mà dels agricultors i sense intermediaris.

Quant a infraestructures, en el barri Batalla heu atés una petició veïnal en la transformació d'un solar...

Sí, era una reivindicació dels veïns. Era una zona que estava plena de mala herba. Per tant, la primera actuació que hem dut a terme ha sigut la de neteja del solar, i ara procedirem a la seua rehabilitació per a zona d'aparcament. A més, l'objectiu és actuar en este espai per a incorporar una zona d'esplai caní. Al final, la nostra intenció és millorar tots i cadascun dels barris de Meliana atenent també les peticions veïnals.

A més, s'està duent a terme la primera fase de les obres del CEIP Mediterrani...

Era una actuació molt esperada per la comunitat educativa perquè es tracta d'un centre educatiu molt antic que necessitava ja una remodelació. Llavors, en la primera fase, que acabarà al setembre abans de l'inici del curs escolar, s'està escometent la rehabilitació del menjador, el gimnàs, la biblioteca i l'ombratge del pati. La resta de fases s'aniran executant durant el curs escolar, però sense afectar el normal desenvolupament de les classes.

Esteu duent a terme altres actuacions?

Sí, la Generalitat ens ha concedit la subvenció per a l''Aula Hueco' en el col·legi El Cristo, una infraestructura que s'adaptarà per a les persones amb diversitat funcional. Les obres començaran a l'agost i acabaran abans de l'inici del curs escolar. A més, hem continuat amb la renovació del clavegueram de Roca, i el següent pas serà pacificar el trànsit rodat de Roca.

Trini Montañana, alcaldessa de Meliana
Trini Montañana, alcaldessa de Meliana

L'accés a la vivenda s'ha convertit en un dels principals problemes tant a València, com en la seua àrea metropolitana, com afecta Meliana?

Nosaltres vam ser dels primers municipis que ens inscrivírem al Pla Viu de la Generalitat, i gràcies a esta iniciativa, construirem un total de 14 vivendes en sòl municipal. Ens agradaria que foren més, però cal recordar que les úniques vivendes de protecció oficial que tenim a Meliana són les que va construir el govern del Partit Popular. Després, no s'ha fet res més en este sentit.

És cert que Meliana està molt limitada per l'horta, però per este motiu, estem elaborant un pla de protecció de l'horta perquè ens permeta continuar creixent però sense posar en perill el treball dels agricultors, ja que el nostre objectiu és continuar potenciant el seu treball perquè forma part de la identitat de Meliana. I en este sentit, per posar un exemple, volem rehabilitar els motors de Meliana, que els facilitaran el reg dels camps, i crear una comunitat energètica en col·laboració amb la Cooperativa de Llum.

Una de les primeres accions que vau fer va ser la implantació del sistema de recollida de residus mixt. Un any després, Meliana és el municipi de l'Horta Nord que més recicla...

Des del minut un, els veïns de Meliana van expressar la seua disconformitat amb el servici porta a porta, que va ser implantat per l'anterior govern de manera unilateral. El que nosaltres hem fet és oferir les dues opcions: el porta a porta, però també el reciclatge en contenidors. Per tant, el balanç és positiu. És cert que encara cal bregar amb persones incíviques que, malgrat tindre totes les facilitats, continuen depositant els residus fora dels contenidors. Per això, des de l'Ajuntament ja estem aplicant sancions per a esta mena de conductes que embruten els nostres carrers i que són irrespectuosos amb la resta de veïns.

I en el tema de les festes, quines novetats heu incorporat?

Per primera vegada, hem presentat els cartells de les portades dels dos llibrets de festes – el de Roca i el de Meliana – en un acte conjunt al Saló de Nolla. L'objectiu no és un altre que unir tots dos nuclis. I en esta línia, també seguim amb l'autobús que connecta Meliana, Roca i la platja. D'altra banda, hem recuperat festes, com la de Sant Vicent, que va ser tot un èxit; o el cinema d'estiu.

Quins són els projectes de futur per a Meliana?

Una de les nostres prioritats és el foment de l'Esport i, per a això, hem de tindre unes instal·lacions adequades. En este punt, actuarem sobre el poliesportiu; atendrem peticions dels clubs, com la incorporació d'ombratge en les graderies; i executarem una reforma de la piscina municipal per fases per a continuar garantint el servici.

Què et diuen els veïns de Meliana?

Mira, em quede amb el carinyo de la gent, perquè hi ha veïns que no coneixia, i que et paren pel carrer per a dir-te que ho estem fent bé, que som més accessibles i més pròxims a la gent. I després, està la participació en tots els actes que fem que és increïble. Al final, és la germanor que s'havia perdut i per a mi, això és el més important: eixe sentiment de pertinença i sentir orgull de ser de Meliana. Abans només se'ns coneixia per ser 'el poble del fem', i ara eixa visió ha canviat, i ja se'ns coneix per la platja, per la nostra gastronomia, com la paella de fetge de bou i pel nostre patrimoni.

Destacats