La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, destinarà 54 milions d'euros a la restauració i recuperació de les masses forestals de la Comunitat Valenciana que es van veure greument afectades pels incendis forestals que es van produir a la fi de la dècada dels anys 90 i principis del 2000.
Aquest projecte s'ha marcat com un dels objectius principals a desenvolupar en matèria de transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica en 2022.
A conseqüència dels incendis ocorreguts en les últimes dècades en la Comunitat Valenciana, especialment els esdevinguts en 1994 i 2012, les masses forestals es troben en un estat de degradació que no permet garantir la seua persistència i el seu correcte desenvolupament per a ser capaç de subministrar importants serveis ambientals a la societat.
Per aquesta raó, i mitjançant la inversió en la restauració i recuperació de les masses forestals, s'iniciarà un pla de restauració ambiental d'aquestes zones amb la realització d'una adequada silvicultura a fi d'augmentar l'estabilitat de les masses i la diversitat vegetal, orientada a la "renaturalització" de repoblacions forestals.
Per a això, és necessari incrementar el nivell de maduresa forestal, de biodiversitat i de multifuncionalitat per a proporcionar un major grau d'autoprotecció, contribuint de manera molt important a l'adaptació al canvi climàtic.
Cal recordar que l'any 2012 va ser un dels anys més devastadors que portem de segle XXI i que va afectar de manera més intensa a les muntanyes de la comarca dels Serrans amb quasi 50.000 hectàrees calcinades.
Entre els 28 projectes de restauració i recuperació de zones afectades per incendis, es troben alguns dels més greus com van ser els de Xulilla, Cortes de Pallars i Andilla.
L'objectiu d'aquesta important inversió és el de retornar a les muntanyes afectades pel foc l'estructura i el funcionament que tenien abans de la seua degradació, possibilitar el desenvolupament de les masses i l'evolució natural de les corresponents sèries de vegetació.
A més, també es pretén millorar ambientalment la zona afectada mitjançant la creació de punts d'aigua o la millora dels existents i adequar la infraestructura viària de manera que permeta dur a terme les accions anteriors i possibilitar una adequada gestió del territori afectat per l'incendi.