Tot el que has de saber sobre el districte únic escolar de València per al curs 2024-2025

El districte únic escolar de la Comunitat Valenciana permetrà optar a qualsevol centre educatiu de la ciutat

Guardar

Una aula d'un centre de la Comunitat Valenciana
Una aula d'un centre de la Comunitat Valenciana

Llum verda al districte únic escolar de la Comunitat Valenciana que permetrà optar a estudiar en qualsevol centre educatiu de la ciutat, sense tindre en compte el barri de residència. Així, el ple del Consell ha recalcat que s'afavorirà "la llibertat d'elecció de les famílies" per al curs 2024-2025 i es prioritzarà "tindre germans en el centre, la proximitat del domicili i la renda familiar".

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que ha comparegut, al costat de la portaveu de l'executiu autonòmic, Ruth Merino, ha recalcat que amb la posada en marxa d'este districte únic escolar, que entrarà en vigor per al curs acadèmic 2024-2025, s'ha volgut seguir amb "el concepte de llibertat perquè els pares i mares puguen triar el centre que consideren més adequat per als seus fills, eliminant la limitació d'obligada parcel·lació que va imposar l'anterior govern del Botànic".

En este sentit, el conseller d'Educació ha recalcat que el pròxim procés d'admissió es basarà en "un model de lliure elecció de centre que s'ajuste als interessos i conviccions de les famílies, amb possibilitats reals d'accedir a este". I és que la principal diferència d'este districte únic escolar és que "anteriorment, les famílies no podien sol·licitar la matrícula en qualsevol centre educatiu de la ciutat, mentre que nosaltres sí que creem en eixa llibertat d'elecció de les famílies".

Puntuació en l'admissió amb el districte escolar únic

D'esta manera, el pròxim curs escolar, encara que totes les famílies podran optar a qualsevol col·legi, es prioritzarà tindre germans en el centre, la proximitat del domicili i la renda familiar. Així, la puntuació quedaria de la manera següent: 10 punts per domicili en l'àrea d'influència del centre i 5 punts per limítrofs.

Així mateix, ha assenyalat el conseller d'Educació, es mantenen els 15 punts per la presència de germans en el centre triat, però, a més, puja i "fins duplica en alguns casos" la puntuació per renda baixa. Així, el responsable de la política educativa de la Generalitat Valenciana ha insistit que, "mentre que l'anterior Consell no feia cas del dictamen del CJC que establia com a criteris prioritaris l'existència de germans, la proximitat i la renda, ara l'actual equip de la Conselleria sí que el farà".

En concret, es tindrà en compte del següent mode la renda per càpita de la unitat familiar (sense ser persona beneficiària de la renda valenciana d'inclusió) d'acord amb l'IPREM, corresponent a 14 pagues, en relació amb l'exercici fiscal anterior en 2 anys a l'any natural en què se sol·licita plaça: si és igual o inferior a la meitat de l'IPREM es donaran 7 punts --fins ara la puntuació era de 3,5--; si és superior a la meitat de l'IPREM i inferior o igual a l'IPREM, se n'obtindran 6; si és inferior o igual al resultat de multiplicar l'IPREM per 1,5, seran 5 els punts, i, finalment, la puntuació serà de 4 si eixa renda és superior al resultat de multiplicar l'IPREM per 1,5 i inferior o igual al resultat de multiplicar l'IPREM per 2. Així mateix, la condició de persona destinatària de la renda valenciana d'inclusió es valora amb 7 punts (anteriorment eren 4).

D'altra banda, es fomenta la conciliació afavorint a docents que tinguen als seus fills en el mateix centre (passa de 5 a 7 punts en el procés); les famílies nombroses i monoparentals (7 punts especial i 5 general); i es contempla per primera vegada, amb 1 punt, a l'alumnat nascut de part múltiple. La puntuació per a persones amb diversitat funcional es manté respecte de l'anterior admissió.

També s'atorguen 15 punts per cadascun dels germans o germanes, o altres xiquets, xiquetes o adolescents integrants de la família d'acolliment o guardadora amb finalitats d'adopció, que sol·liciten plaça per primera vegada en la Comunitat Valenciana o canvien de localitat de residència; i altres dos per a alumnat que compagine els seus estudis amb ensenyaments reglats de música o de dansa, així com els esportistes d'elit.

Finalment, els centres educatius podran atorgar un punt més als sol·licitants a criteri del consell escolar en el cas dels col·legis públics i el de la titularitat en el dels concertats.

Quant a l'accés a Secundària, des d'Educació s'ha deixat clar que els centres tenen adscrits els instituts en els quals l'alumnat tindrà assegurada la vacant i serà en el cas que les famílies desitgen que el seu fill acudisca a un altre centre quan se sotmetran al procés d'admissió.

Preferències en l'accés als centres

Finalment, s'establixen les preferències en l'accés als centres, que s'efectuarà d'acord amb l'orde següent: alumnat procedent del mateix centre escolar; l'alumnat procedent dels centres adscrits, sempre que confirme plaça; els qui es troben en situació d'acolliment familiar o en guarda amb finalitats d'adopció (este alumnat tindrà preferència per a accedir, a elecció de la família, al centre on estiguen escolaritzats els fills o filles de les famílies acollidores o altres menors a càrrec seu); alumnat en acolliment residencial; i estudiants que han de canviar de residència per causa de violència de gènere, terrorisme, desnonament familiar o per altres situacions greus d'exclusió social acreditades.

Destacats